perzan Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 Czy da się orientacyjnie określić czas trawienia u psa tj. ile trwa okres od zjedzenia karmy do potrzeby wypróżnienia się. Zakładam, że być może zależy to od wielkości psa i od stylu jego karmienia. (Akurat w moim przypadku to Labrador i sucha karma, wciąż karmiony 3 razy, choć jest już na tyle duży, że powinien przejść na dwukrotne karmienie). Oczywiście pytanie nie jest przypadkowe i wynika z chęci optymalnego wyznaczenia czasu posiłków, tak żeby pies, który nie ma stałego dostępu do trawnika i wychodzi jedynie na spacery, nie odczuwał potrzeby załatwienia się w najmniej optymalnych porach np. w środku nocy. Kiedy karmicie swoje psy? Tylko raz dziennie - o jakiej porze? Rano i wieczorem, rano i popołudniu, a może popołudniu i wieczorem? Da się to jakoś policzyć na zasadzie:nakarmiłem o 8, orientacyjnie za 8 godzin trawienie będzie zakończone i pies zacznie czuć parcie i pomijając wszystkie inne potrzeby psa (ruchowe, towarzyskie) trzeba po prostu zaspokoić jego potrzeby fizjologiczne. Quote
mylife Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 Karmię mojego psa 2 razy dziennie. Rano i wieczorem. Także rano i wieczorem wychodzę z nim na spacer. Więc orientacyjnie trawienie trwa 12 h :). Quote
isabelle301 Posted October 2, 2013 Posted October 2, 2013 Rozumiem, że gdybyś wychodziła z psem tylko rano to trawienie trwałoby 24 godziny? Quote
Dropsik77 Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Odpowiem na przykładzie mojego bigla. Jak zeżarł rano łańcuch choinkowy to w koopsku był wieczorem. Stawiam na 12 h, ale pewnie zależy od wielkości psa. Quote
Recommended Posts