tobilife Posted September 16, 2013 Posted September 16, 2013 Witam. Chciałabym się dowiedzieć, jak na chwilę obecną wygląda przewóz psa do Niemiec, w celach czysto rekreacyjnych, jako, że Niemcy są teraz w strefie Schengen. Czy wystarczy tylko książeczka zdrowia, czy potrzebny jest paszport, kwarantanna? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Quote
*Magda* Posted September 16, 2013 Posted September 16, 2013 Potrzebne jest ważne szczepienie przeciwko wściekliźnie, paszport i chip ;) Quote
katasza1 Posted November 19, 2013 Posted November 19, 2013 Ktos wie czy mozna niemieckimi pociagami podrozowac z dwoma psami? Do tej pory jak jezdzilam z moim jednym to kupowalam albo polowke do mojego calego biletu albo jezdzilam biletami takimi grupowymi i Frodo jechal jako jeden z pasazerow. wiem ze za psa ktory jest w transporterze malym, tzn kot jest wielkosci kota sie nie placi. Ale czy mozna jechac z dwoma psami tak, ze jeden jest na smyczy i ma bilet a drugi nie ma biletu i jest w transporterze? Albo obydwa maja bilety i sa bez transportera? Quote
*Magda* Posted November 19, 2013 Posted November 19, 2013 Ja niestety nie pomogę :shake: Poruszam się autem i nigdy nie jechała w Niemczech ani pociągiem, ani autobusem :roll: Quote
CubaLibre Posted November 27, 2013 Posted November 27, 2013 Trzeba mieć kartę szczepień chyba. Zresztą jak się uprą to wszystkiego mogą sobie zażądać ;/ Quote
BM. Posted August 19, 2014 Posted August 19, 2014 a ktoś wie coś o ubezpieczeniu psa w niemczech? Przeczytałam, że psa trzeba zarejestrować w urzędzie meldunkowym i wykupić mu OC, ceny są różne w zależności od miejsca. Czy to jest naprawdę obowiązkowe czy po prostu tak by było prawidłowo, a tak naprawdę nikt tego nie robi? Quote
*Magda* Posted August 19, 2014 Posted August 19, 2014 [quote name='BM.']a ktoś wie coś o ubezpieczeniu psa w niemczech? Przeczytałam, że psa trzeba zarejestrować w urzędzie meldunkowym i wykupić mu OC, ceny są różne w zależności od miejsca. Czy to jest naprawdę obowiązkowe czy po prostu tak by było prawidłowo, a tak naprawdę nikt tego nie robi?[/QUOTE] Psa zameldować musisz i wtedy naliczą Ci wysokość podatku. W NRW za owczarka niemieckiego płacę 72euro/rok. Do tego przy meldowaniu jest pytanie w jakiej ubezpieczalni pies jest ubezpieczony, więc[I][B] raczej[/B][/I] tego nie ominiesz :roll: Mi w Ergo wychodzi 6 euro/miesiąc ;) Quote
BM. Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 Wielkie dzięki :) Nie chcę tego omijać, jak trzeba to zapłacę. Po prostu czasami piszą, ze coś należy robić, a się okazuje, że tak naprawdę nikt tego nie robi. Tak jak z płaceniem podatku za psa w moim mieście kilka lat temu. Okazało się, że chyba ja jako jedyna z całego miasta płaciłam :roll: Nikt tego nie ścigał, ja nie miałam z tego żadnych korzyści, itd. Może głupie pytanie, ale czy psa trzeba zameldować przed przyjazdem czy można np kilka dni po (jak się ogarnę na miejscu)? Generalnie nie mam żadnego doświadczenia w wyjazdach, meldunkach... Może się okazać, że wyjeżdżam za tydzień lub za dwa i chciałabym od razu zabrać psa ze sobą. Quote
*Magda* Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 Ja osobiście zameldowałam jak pies był z nami rok ;) Więc nie musisz się martwić, że ledwo przyjedziesz i już musisz lecieć do urzędu ;) Quote
Recommended Posts