Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mamy problem z naszym 7 miesięcznym, superowym chihuahua :)
Generalnie jest bardzo grzeczny ale ostatnimi czasy, od kiedy to nauczył się sikać z podniesioną nogą na dworze, w domu zaczął wariować.. Nauczony był od małego załatwiać się w domu, na macie. Zawsze, ale to zawsze grzecznie tam to robił. Nie było z nim żadnych problemów. Kiedy miał ok. 4 miesięcy, kupiliśmy do mieszkania dywanik na środek salonu. Polubił go i niekiedy zaczął na niego siusiać.. Ale odzwyczaił się. W tej chwili skończył 7 miesięcy. Jak pisałem wcześniej, nauczył się siusiać na dworze z podniesioną nogą i dosłownie podczas 15 minutowego spaceru potrafi z podniesioną nogą, siusiać po trochu nawet z 10 razy byle by tylko znaczyć teren :)

Ale teraz do rzeczy..

Piesek zaczął siusiać w domu poza matą.. Zawsze kiedy jesteśmy w innym pomieszczeniu i tego nie widzimy. Podnosi nogę i robi to na boki sofy, firanki i dywanik… Jest to bardzo męczące.. Kiedy siedzimy niedaleko lub z nim, zawsze przykładnie siusia kucając i załatwia się na macie.

Co zrobić?

I co najważniejsze, nie jesteśmy w stanie nauczyć go tylko i wyłącznie siusiania na dworze. Zwłaszcza zimą byłby z tym problem z takim maluchem przy -20C bo od razu by nam zamarzłJ Stąd od małego chcieliśmy aby załatwiał się na macie i oczywiście jak chce, podczas spacerów na dworze :)

Jest to dla nas priorytet aby "wrócił" do normalności, ponieważ niedługo kupujemy mu brata, drugiego chihuahue i nie chcemy żeby "uczył" go złego i sikania gdzie popadnie gdy nie patrzymy :)

Z góry dziękuję za porady

W awatarze jego mordka :)

Posted

Z tym sikaniem to straszny problem... Słyszałam, że chihuahua ogólnie sprawia więcej problemów z nauką czystości niż inne psy. Czy to prawda? Chciałam mojej małej bichonce kupić siostrzyczkę innej rasy. Rozważałam chihuahuę, ale już z tą moją dziewczynką jest trudność z sikaniem, więc jak dwie będą sikać po całym mieszkaniu to mnie coś trafi...

Posted

hmmm jesteście pewni że chihuahua ma obowiązek całe życie sikać na matę ? Znam dwie mieszkające obok sunie chihuahua i jednego miniaturowego pinczerka ...każdy z nich spaliłaby się ze wstydu sikając w domu . A suczkom zima pewnie jeszcze zimniej bo muszą kucnąć :) Po prostu zimą robią błyskawiczne spacerki i szybciutko załatwiają co trzeba . Pewnie nie czytały że nie wypada będąc takim małym sikać na dworze :) bo już od kilku lat każdym rankiem widuję je na porannym siku

Posted

[quote name='Lady_Arashi'] Słyszałam, że chihuahua ogólnie sprawia więcej problemów z nauką czystości niż inne psy. Czy to prawda?.... [/QUOTE]
Nie,to nieprawda, to wina właścicieli, którzy w sposób szczególny z racji wielkości traktują swoich pupili. A allgie83 musicie rozpocząć naukę czystości od podstaw. Chłopaczek dorasta i nie będzie siusiać w jedno miejsce.

Posted

to w zimę Twój pies w ogóle nie wychodzi na dwór? biedne zwierzątko. ja rozumiem nauczyć załatwiania na matę psiaka, który musi zostawać długo w domu sam, ale nie na zasadzie: sikasz do kuwety to spacerów nie ma.
psiak dorósł i znaczy sobie teren tak jak mu pasuje. skoro nie nauczyliście go, że potrzeby załatwiamy tylko na dworze to i dom traktuje jak toaletę. ja bym zaczęła od porządnego wyszorowania wszystkich obsikanych elementów, a następnie od ponownej nauki czystości. upilnowałabym psa w domu i za każdym razem jakby chciał sikać w niedozwolonym miejscu to bym go karciła, wynosiła na miejsce, gdzie ma się załatwiać i nagradzała za poprawne załatwienie.

Posted

Znałam duet maltańczyk i [COLOR=#000000]chihuahue. Podobno już wykastrowani.

Przed kastracją to była jakaś masakra. Szkraby siusiały praktycznie non stop znacząc teren. Włącznie z załatwianiem się na poduszkę właścicielki.

Też były maty i kiepska nauka załatwiania swoich potrzeb na zewnątrz.

Troszkę tego nie rozumiem. Mam większe psy ale jak jest -20 to też nie błąkam się godzinami. Szybki wypad i do domu. [/COLOR]

Posted

To to nie jest prowokacja? :eviltong:

Ja w ogóle tego nie ogarniam... Ale że co mu się niby stanie, jak wyjdzie zimą na dwie minuty?
Polubił dywan i zaczął na niego sikać? Drugi pies miałby sikać w domu, bo by się NAUCZYŁ od pierwszego?

Jakaś lekcja albo dobra książka na temat psów by się przydała chyba :cool3: