Joanna-F Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Mój i koleżanki pies wręcz się nienawidzą, warczą na siebie, szczekają i wolę nie myśleć co jeszcze by sobie zrobiły, gdybyśmy nie trzymały ich na smyczy. Czy może mi ktoś powiedzieć co może być powodem takiego zachowania? Pieski są ok względem innych psów, tylko siebie nie mogą znieść. Czy jest coś, co mogłybyśmy zrobić, żeby móc wspólnie wychodzić na spacery? ;) Quote
kropi124 Posted August 31, 2013 Posted August 31, 2013 Ja w podobnej sytuacji zawsze zamieniam się smyczamami (psami). Idę z innym min. 2m odległości. Oczywiście przy przywitaniu zero napiętej smyczy, głaszczenia i umilania swojego psa. Za dobre zachowanie smakołyki-psy siedzą lewa do twojego psa prawa do psa koleżanki albo odwrotnie. Dla bardziej odważnych :cool3:- bierzesz dwa psy w posiadanie( trzymasz każdego po stronie lewej i prawej swojego boku) komenda noga i tak kilka minut idziesz z nimi. Może nauczcie psy tej samej komendy PRZYWITAJ SIĘ albo WITAJ :) Quote
Beatrx Posted September 1, 2013 Posted September 1, 2013 a może wcale nic by złego nie było jakbyście obie puściły smycz?;) albo po prostu psy się nienawidzą "bo tak", w końcu ludzie też mają jakieś swoje antypatie, często nie dające się logicznie uzasadnić. ja bym po prostu szła z koleżanką mając psy po przeciwnych stronach i każdy wyskok bym korygowała. psy nie muszą się kochać, nie muszą się razem bawić ani witać, ale bezwzględnie muszą się tolerować, a spacer obok siebie da się wypracować. Quote
Joanna-F Posted September 1, 2013 Author Posted September 1, 2013 kropi124 - oj, chyba aż tak odważna nie jestem :lol: Beatrx - Mi się wydaje, że to mój zaczął z jakiegoś powodu (albo bez powodu) kozaczyć. Teraz to ciężko powiedzieć, bo oboje tak samo na siebie reagują. No cóż, spróbujemy :lol: Dzięki za odpowiedzi. Quote
pomóżpomagać Posted September 3, 2013 Posted September 3, 2013 A jak się zachowuje Twój i koleżanki pies? tzn uległy, dominujący. Twój kozaczy tak? ale czy to się dzieje jak tylko Twój zobaczy tamtego, czy jak szczekną na siebie itp? jak ten drugi reaguje? w jakim są wieku? możesz coś napisać o sygnałach które wysyłają do siebie poprzez mowę ciała? no i najwazniejsze gdzie się widują? u Ciebie, u koleżanki, neutralny teren? Ja ostatnio zapoznałam swoja sukę z suka szwagra. Masakra totalna wydawało się, że moja z tego żywa nie wyjdzie bo tamta taka była napalona, zazdrosna i w ogóle. I co? spokojne ruchy, trochę czasu i razem na spacery wychodzimy :) Quote
Joanna-F Posted September 3, 2013 Author Posted September 3, 2013 Psy widują się tylko na neutralnym terenie, mój ma 9 lat, koleżanki jest młodszy, myślę, że około 5. W tej chwili jest tak, że tylko siebie wyczują to zaczynają szczekać, mój warczy i się jeży. Ciężko mi teraz określić jaki ten drugi pies ma charakter, ale wiem, że lubi głośno i często szczekać :lol: Mój za to jest raczej niepewny i ma problem z tolerancją innych psów, które zbliżą się na jego "teren"- dom, działka, itp. Zanim jeszcze psy się pierwszy raz zobaczyły, to mój mnie obwąchiwał po powrocie od koleżanki (nie mieszkałyśmy wtedy koło siebie) i jak tylko go zobaczył, zaczął warczeć i rzucać się na niego. Quote
Recommended Posts