Whisky1 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Witam, Ja i moja rodzina jestesmy na etapie szukania rodzinnego pieska wiekszych gabarytów 25-40kg:) Wybieramy, czytamy, dokształcamy się. Wiele osób na forach myli flaty z seterami, pod względem urody i wyglądu jak i zachowania ,,trzepniętego". Czy te dwie rasy rzeczywiście są do siebie podobne w zachowaniu? bo z wyglądu wiem :) Chodzi mi mianowicie u ułożenie psa, piszą że setery potrafia być uparte i głuche, że jak poczują coś nosem to potrafią zwiewać na długo. Czy to kwestia wychowania czy rasy? jak jest u flacików? Czytałam że pilnuja się pana, ale kto się ma do praktyki;)? Łaczy te dwie rasy również zamiłowanie do wody i taplania się:) Czy flaty również przynoszą ze spaceru brud na sierści i łapach? Seterki się ponoć ślinią dość mocno czy flaciki też? Proszę o wskazówki doświadczonych psiarzy czy wady i zalety w zachowaniu danej rasy to kwestia właśnie rasy czy ułożenia psa i pracy nad nim. Zastanawiam się nad obiema rasami, które dla mnie wyglądają bardzo podobnie i pięknie:) Chodzi tylko o kwestie zachowania... Quote
maxishine. Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Po pierwsze wydaje mi się że flaty to psy rodzinne i płochacze. Uwielbiają wodę. A seter to psy mysliwskie. Również lubią wodę. Więcej powiedzieć nie mogę, bo psa tylko raz widziałam, zarówno pierwszej rasy, jak i drugiej. Quote
Maghda Posted August 15, 2013 Posted August 15, 2013 Zarówno seter jak i flat coated retriever to psy myśliwskie.... tylko inna jest ich rola - seter na polowaniu okłada pole w poszukiwaniu zwierzyny, więc naturalne jest dla tej rasy odbieganie na duże odległości od właściciela. Flat coated retriever natomiast jest aporterem (jak sama nazwa wskazuje) i jego głównym zadaniem jest właśnie aportowanie, ale wykorzystywany był także do tropienia i płoszenia zwierzyny. Obie rasy różnią się dość mocno między sobą, inaczej wygląda praca z retrieverem, inaczej z seterem. Seter potrzebuje wielu godzin intensywnego ruchu, musi się porządnie wybiegać, na spacerach lubi węszyć i zdarza mu się oddalać od właściciela. Bardzo ważna jest więc nauka podstawowego posłuszeństwa, żeby można było go w miarę możliwości odwołać. Nie jest to łatwe, znam setera szkockiego gordona, to wspaniały pies, jednak wymagający - 2-5 godzin dziennie ruchu na świeżym powietrzu, biegania bez smyczy po lasach i polach. Flat coated retriever będzie natomiast wymagał większej ilości pracy umysłowej, więc spacery będą pewnie wyglądały trochę inaczej. Dobrze się zastanówcie nad wyborem rasy - setery i flaty to psy wymagające sporej dawki ruchu i uwagi ze strony właściciela. Quote
Recommended Posts