Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam pytanie w sumie kilka ;) Jakie dokumenty należy posiadać aby przewieźć psa do Niemiec? Czy potrzebny jest kaganiec dla Shih-Tzu? W jakim czasie otrzymuje się paszport? Jaki jest tego koszt? Na co należy uważać w Niemczech będąc na wakacjach z pupilem ? ;)

Posted

aby przewiesc psa do Niemiec musisz wyrobic paszport w ktorym musza byc naniesione szczepienia i numer czipu.Czp musi miec date wczesniejsza od daty szczepienia p/wsciekliznie tzn min 21 dni do przekroczenia granicy.
szczepienia p/wirosowkom musisz wykonac 2 tygodnie przed wyjazdem ,nie musisz o ile pies byl szczepiony.szczepienia p/wirosowkom nie sa obowiazkowe czynimy jednak dla ochrony psa przed tymi smiertelnymi chorobami
Paszport moze byc wystawiony przed wyjazdem ze pies 48 godzin przed wyjazdem jest zdrowy.
Musi byc zaznaczone w pszporcie odrobaczenie

Kagance dla tych ras sa nieobowiazkowe
Pies w aucie musi byc zabezpieczony albo pasami bezpieczenstwa ,albo siedziec w klatce w ktorej musi byc dostep do wody .
Koszty sa rozne paszport od 60 zl czip od 60 zl
W Niemczech nie wiem ,bedac z psem na co nalezy zwrocic uwage?nie wiem o co Tobie chodzi?
Moze to wazne ,zeby psa przewozic tylko w aucie zabezpieczonego
Ze mozesz wchodzic prawie do kazdego sklepu (oprocz spozywczych)i restauracji z psem chyba ze nie ma na drzwiach napisane ze psy maja pozostac na zwewnatrz.
w srodkach lokomocji za psa na kolanych w torbie czy samolocie sie nie placi o ile ma tak do 6 kg.

Posted

A ja mam trochę inne pytanie.
Mieszkam przy samej granicy niemieckiej i jestem ciekawa jak to jest, gdybym chciała iść z psami na spacer (mają fajne tereny :) )
Czy wtedy również obowiązkowy jest paszport, czy na te kilka godzin jest on niepotrzebny?
Ciekawi mnie to, bo widzę dużo Niemców, którzy przychodzą do Polski ze swoimi psami, a wątpię, żeby każdy miał dla niego paszport...A jestem ciekawa jak by to było, gdybym to ja wybrała się do nich z moimi psami :)

Posted

[quote name='Hahnoto']A ja mam trochę inne pytanie.
Mieszkam przy samej granicy niemieckiej i jestem ciekawa jak to jest, gdybym chciała iść z psami na spacer (mają fajne tereny :) )
Czy wtedy również obowiązkowy jest paszport, czy na te kilka godzin jest on niepotrzebny?
Ciekawi mnie to, bo widzę dużo Niemców, którzy przychodzą do Polski ze swoimi psami, a wątpię, żeby każdy miał dla niego paszport...A jestem ciekawa jak by to było, gdybym to ja wybrała się do nich z moimi psami :)[/QUOTE]
oczywiscie ze musisz miec paszport ,bo jak ciebie przypadkowo skontroluja to zabiora psa na kwaratanne i musisz za 2 tygodnie zaplacic prawie 700 euro
Wazna jesz zawsze ta data wsieklizny i czipa .To jest najwazniejsze.

Posted

[quote name='xxxx52']aby przewiesc psa do Niemiec musisz wyrobic paszport w ktorym musza byc naniesione szczepienia i numer czipu.[B]Czp musi miec date wczesniejsza od daty szczepienia p/wsciekliznie tzn min 21 dni do przekroczenia granicy.[/B]
szczepienia p/wirosowkom musisz wykonac 2 tygodnie przed wyjazdem ,nie musisz o ile pies byl szczepiony.szczepienia p/wirosowkom nie sa obowiazkowe czynimy jednak dla ochrony psa przed tymi smiertelnymi chorobami
[B]Paszport moze byc wystawiony przed wyjazdem ze pies 48 godzin przed wyjazdem jest zdrowy.[/B]
Musi byc zaznaczone w pszporcie odrobaczenie

Kagance dla tych ras sa nieobowiazkowe
Pies w aucie musi byc zabezpieczony albo pasami bezpieczenstwa ,albo siedziec w klatce w ktorej musi byc dostep do wody .
Koszty sa rozne paszport od 60 zl czip od 60 zl
W Niemczech nie wiem ,bedac z psem na co nalezy zwrocic uwage?nie wiem o co Tobie chodzi?
Moze to wazne ,zeby psa przewozic tylko w aucie zabezpieczonego
Ze mozesz wchodzic prawie do kazdego sklepu (oprocz spozywczych)i restauracji z psem chyba ze nie ma na drzwiach napisane ze psy maja pozostac na zwewnatrz.
w srodkach lokomocji za psa na kolanych w torbie czy samolocie sie nie placi o ile ma tak do 6 kg.[/QUOTE]
Czyli że chip musi być zrobiony minimum 21 dni przed przekroczeniem granicy tak?? A paszport nie rozumiem, może być wystawiony tydzień np. przed wyjazdem? I czy potrzebna jest ta klatka dla psa? Bo ja jadę autokarem...

• 1 year later...
Posted

Nie chciałabym zakładać nowego tematu, dlatego dopiszę się w tym temacie, ponieważ tak jak pisałam, koniec września, początek października będę jechała z Niemiec do Polski po swoją pociechę ( na stałe mieszkam w Niemczech) mam kilka pytań. Czy każdy kupiony pies musi być zarejestrowany w Gemeinde Rathaus ? Jak to wygląda i po jakim  czasie od zakupu trzeba zarejestrować? Jak wygląda sytuacja z testami psychologicznymi ? Słyszałam, że przechodzą je tzw "trudne rasy", nie bardzo rozumiem co jest wyznacznikiem do zrobienia testów pieskowi, a właściwie małemu szczeniakowi który został przywieziony? Jakie rasy zaliczają się do takich testów? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do przywiezienia małego szczeniaka do DE ? Pozdrawiam