SelenaCC Posted June 10, 2013 Posted June 10, 2013 Witam, mam 6 m-go yorka który ma bardzo cienkie uszy i ma problemy z stojącymi końcówkami. Gotuję mu galaretkę z kurzych łapek, karmę ma dopasowaną dla szczeniąt eukanuba. Pytałam u weta o jakieś tabletki na wzmocnienie chrząstek to zaproponował mi chyba arthroscan (za pomyłkę przepraszam) ale dawka jest 1 tabl. na 20 kg, miałabym dawek ok 900 dla mojego malca :D Może są jakieś inne tabletki również skuteczne ale w mniejszych opakowaniach? Albo jakieś domowe sposoby typu kurze łapki? Quote
andromeda Posted June 10, 2013 Posted June 10, 2013 Taki preparat podawałam szczeniakom. Podobno chwalony przez posiadaczy owczarków niemieckich. [URL]http://sklep.luposan.pl/odzywki-dla-psow/44-luposan-gelenkkraft-sila-dla-stawow-20-proszek-4032314012123.html[/URL] Quote
SelenaCC Posted June 10, 2013 Author Posted June 10, 2013 a myślicie że takie zwiotczałe uszy da się usztywnić? Quote
gryf80 Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 mojej suce jedno ucho opadało.podawałam jej prep z glukozaminą i chondroityna w bardzo dużych dawkach.ja bym ci proponowała kupić dolfosowski prep ARTOPHOS dla kotów(okragłe i małe kuleczki łatwo sie podaje i stosowac 2 kulki na dzień przez 2-3 m-ce)te prep.nie maja skutków ubocznych gdy sosujemy w wysokich dawkach Quote
Delph Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 Arthroflex w płynie - mała butelka. Łatwiej wtedy dobrać dawkę, wyjdzie pewnie 1 ml dziennie dla takiego malucha. Niektórzy hodowcy podklejają szczeniętom uszy, popytaj jak to robić, jeżeli zależy Ci na wystawach. No i oczywiście pamiętaj, żeby cały czas miał wystrzyżone odpowiednio końcówki uszu, zbyt długi włos obciąża ucho i przez to może oklapnąć. Quote
SelenaCC Posted June 12, 2013 Author Posted June 12, 2013 [SIZE=2]Arthofos jest również dla psów, więc po co dla kotów? :) A uszy są strzyżone na bieżąco i klejone. Arthoflex jest troszkę za drogi. Oby dwa (arthrofos i arthroflex) zawierają siarczan glukozaminy i siarczan chondroityny a chyba te dwa składniki są najważniejsze? [FONT=arial][B][B] [/B][/B][/FONT] [/SIZE] Quote
gryf80 Posted June 13, 2013 Posted June 13, 2013 dla kotów bo tabletka jest mała.przedstawicielka z tej firmy mi opowiadała że właściciele ras małych i miniaturowych bardzo go sobie cenią.w wersji dla psów tablety sa duże nie trudno podzielne Quote
SelenaCC Posted June 14, 2013 Author Posted June 14, 2013 gryf80, masz rację :) podzielić tabletkę na 10 część to jest problem heh. W takim razie jak podawać arthrofos cat? Ile tabletek i jak długo? I czy można zaszkodzić podając za dużą dawkę? Quote
gryf80 Posted June 14, 2013 Posted June 14, 2013 generalnie preparaty zawierajace glukozamine i chondroityne powinno sie stosowac 2-3 m-ce.podajac za duża dawke nie zaszkodzisz.ja sama mojej wówczas "szczeniakowej"suce podawała dawke podwojną-na jedno klapiace ucho,zeby stało-ale mozna podawac 1-2 kulek/tabletek.a ile wazy twoja psinka,bo jeśli mniej niz 2 kg to jedna taka kulka powinna spokojnie wystarczyc Quote
SelenaCC Posted June 14, 2013 Author Posted June 14, 2013 waży dokładnie 2,2 kg czyli jedna chyba powinna wystarczyć :) Quote
SelenaCC Posted June 19, 2013 Author Posted June 19, 2013 arthrofos cat kupiony dziś pierwsza tabletka została zjedzona a dokładniej pogryziona bez popitki nawet :D jak zje opakowanie to się pochwalimy czy coś pomogło na uszy :) dziękuję za porady Quote
Recommended Posts