agata :) Posted May 5, 2007 Posted May 5, 2007 Jak niektórzy wiedzą, w przyszłości chciałabym zostać hodowczynią :cool1: (nie chodofffczynią) cocker spanieli angielskich. Szczególnie intryguje mnie umaszczenie czarne i sobolowe. I tu pojawia się moje pytanie. Skoro i czarne i sobolowe umaszczenie należy do grupy ubarwień jednomaścistych, to można pokryć np. sobolową sukę czarnym psem albo odwrotnie? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Quote
Estera Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Tak jednomaściste jednomaścistymi możesz, kolory kolorami. Za granicą kryją też jednomaściste kolorem, ale to raczej praktykowane jest za granicą, u nas nie ;) Jeśli chcesz się więcej dowiedzieć o genetyce spanieli zapraszam na forum spanielowe. ;) Quote
sylwu$ Posted July 5, 2007 Posted July 5, 2007 Witam jak chodzi o umaszczenie to jak najbardziej mozna.Ale pamietaj ze jak np.zloty z czarnym to niemoze wyjsc zloto-czarny(nie pomijajac ze jest taki). Quote
Estera Posted July 5, 2007 Posted July 5, 2007 [quote name='sylwu$']Witam jak chodzi o umaszczenie to jak najbardziej mozna.Ale pamietaj ze jak np.zloty z czarnym to niemoze wyjsc zloto-czarny(nie pomijajac ze jest taki).[/quote]Chyba chodziło Ci o czarnego podpalanego? :hmmmm: Quote
sylwu$ Posted July 5, 2007 Posted July 5, 2007 Tak!ale nie mam racji.Nie moze wyjsc z miotu rudego i czarnego czrny podpalany.Rozmawialam z chodowca:D Quote
anielik Posted July 5, 2007 Posted July 5, 2007 [quote name='sylwu$']Rozmawialam z chodowca:D[/quote] [B]C[/B]hodowcą? Uhm.. nie mam więcej pytań :p Quote
cockermanka Posted July 5, 2007 Posted July 5, 2007 [quote name='sylwu$']Tak!ale nie mam racji.Nie moze wyjsc z miotu rudego i czarnego czrny podpalany.Rozmawialam z chodowca:D[/quote] Rany..z kim ty rozmawiałaś??? bo na pewno nie z prawdziwym hodowcą...:shake: Quote
Gina&Lex Posted July 7, 2007 Posted July 7, 2007 Witam :) Czyli po krzyżówce czarnego ze złotym jakie umaszczenie może być? Quote
cockermanka Posted July 7, 2007 Posted July 7, 2007 [quote name='Gina&Lex']Witam :) Czyli po krzyżówce czarnego ze złotym jakie umaszczenie może być?[/quote] Wszystko zależy od tego, co "siedzi" w rodowodach psów. Quote
Gina&Lex Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Tak, ale dla przykładu może urodzić się szczenię podpalane, złote, czarne... czy może nawet białe? Quote
anielik Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Biały spaniel? Co masz na myśli? Bo takie umaszczenie nie istnieje.. Quote
Gina&Lex Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 nie biały, chodziło mi o kremowy-taki chyba jest, bo widziałam Quote
anielik Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 Nie ma takiego umaszczenia.. Co najwyżej mógł być to efekt uboczny pseudohodowców.. ale w takim wypadku to nie był spaniel:eviltong: Quote
Gina&Lex Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 :angryy: dobra w takim razie co dla przykładu może się urodzić? Nie ma białych ani kremowych? ale są białe w łatki Quote
mrufk4 Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Biale w latki to poprostu kolorki ;) Latki moga byc czarne lub zlote (pomaranczowe). Quote
anielik Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 [quote name='Gina&Lex']:angryy: dobra w takim razie co dla przykładu może się urodzić? [/quote] Jednomaściste.. na pewno nie kolorki :eviltong: Quote
zula Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 [quote name='mrufk4']Biale w latki to poprostu kolorki ;) Latki moga byc czarne lub zlote (pomaranczowe).[/quote] lub czekoladowe:cool3: Quote
mrufk4 Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 [quote name='zula']lub czekoladowe:cool3:[/quote] jak moglam zapomniec o tych slicznotach! :oops: Quote
Recommended Posts