Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Mam takie pytanie: mój 7 miesięczny owczarek niemiecki nie szczeka na inne psy. Ostatnio będąc na spacerze ugryzł go malutki jamnik i wyrwał mu trochĘ sierści a mój pies zamiast zaszczekać czy obronic sie zaczął uciekać i skowyczeć.
I tak zamiasy zaszczekać na psy które go atakują on ucieka. Na podwórko też wpuszcza każdego. Czy to jest normalne?? Może jest jeszcze młody a instynkt obronny niedługo sie wykształci?

POZDRAWIAM I DZIĘKUJE

Posted

to jeszcze szczeniaczek, z czasem jak dojrzeje to się zmieni. z tym, że pilnuj, aby żaden pies go nie gryzł, bo w przyszłości będziesz miał problem z rzucającym się na inne psy zwierzątkiem.

Posted

[quote name='krzysztof090']Witam
Mam takie pytanie: mój 7 miesięczny owczarek niemiecki nie szczeka na inne psy. Ostatnio będąc na spacerze ugryzł go malutki jamnik i wyrwał mu trochĘ sierści a mój pies zamiast zaszczekać czy obronic sie zaczął uciekać i skowyczeć.
I tak zamiasy zaszczekać na psy które go atakują on ucieka. Na podwórko też wpuszcza każdego. Czy to jest normalne?? Może jest jeszcze młody a instynkt obronny niedługo sie wykształci?

POZDRAWIAM I DZIĘKUJE[/QUOTE]
Ojej takie psa chce ,taki pies to moje marzenie

• 6 months later...
Posted

[quote name='krzysztof090']Witam

POZDRAWIAM I DZIĘKUJE[/QUOTE]

Jeśli dal mu wciry dorosły pies, to zachowanie raczej normalne, dorosły szczyla ustawił i tyle, żeby tylko szczylkowi uraz nie został, bo jak podrośnie, to z jamnika pójdą wióry. Nie pozwalaj, aby inne psy atakowały Twojego, masz jeszcze szczeniaka i może mieć potem a. lęki b. agresję lękową itd. W pobliżu Ciebie pies powinien czuć się bezpiecznie.
ja bym raczej socjalizowała psa i cieszyła się, że nie rzuca się na inne,co będzie jak podrośnie i będzie miał swoje 40 kg i zacznie być agresywny wobec psów, to co zrobisz?
ONki późno dojrzewają.