Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czym oprócz ceny różnią się szczenięta bicolor od tricolor ??
Zamierzam za kilka miesięcy kupić szczenię bicolor i nie wiem
na czym polega ta jego inność .

Posted

Zapraszam Cię na naszą stronkę [url]www.e-beagle.pl[/url] i na nasze forum tam myślę dużo się dowiesz od naszych doświadczonych forumowiczów
Pozdrowionka

Posted

A ja widziałam wiele ogłoszeń ( szukając pieska rodowodowego )
i bicolor były tańsze od tricolor .
Oczywiście beagla mam od koleżanki (sunia z rodowodem , piesek z metryczką) .

Posted

Nie .
Nie będę
miała beagle
mama uparła się
na Shih Tzu , więc nic
nie mogę już zrobić oprócz
wyboru szczeniaka i liczenia , że
mama jest szczęśliwa widząc jak o niego dbam .

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 6 months later...
Posted

[quote name='Polna']czyli nie będzie to beagle tylko pies w typie rasy...[/quote]
wcale nie sa beagle po rodowodowych rodzicach ale ten kto je ma niema np. pieniedzy na wyrobienie rodowodow. ale sa to 100% beagle i sa tak samo madre jak te z rodowodem

Posted

glupoty moja panno prawisz. Suka i pies musza miec uprawnienia hodowlane zdobyte na minimum 3 wystawach, u suki minimum ocena bdb, u psa ocena doskonala. Szczeniaki dostaja metryki wszystkie w miocie chocby bylo ich 12. A wyrobienie metryczki kosztuje 22 zl ;) dla jednego szczeniaka. Polna ma racje jesli znajoma nie ma hodowli pomimo tego ze posiada psy z rodowodem to szczeniaki beda traktowane jak psy w typie rasy...Takie sa przepisy ZK.

• 1 month later...
Posted

[quote name='jovanna']glupoty moja panno prawisz. Suka i pies musza miec uprawnienia hodowlane zdobyte na minimum 3 wystawach, u suki minimum ocena bdb, u psa ocena doskonala. Szczeniaki dostaja metryki wszystkie w miocie chocby bylo ich 12. A wyrobienie metryczki kosztuje 22 zl ;) dla jednego szczeniaka. Polna ma racje jesli znajoma nie ma hodowli pomimo tego ze posiada psy z rodowodem to szczeniaki beda traktowane jak psy w typie rasy...Takie sa przepisy ZK.[/quote]

No właśnie, a jak ktoś nie ma kasy to niech nie zakłada hodowli i nie rozmnaża piesków w typie rasy :angryy:, wychodzi na to, że ta dziewczyna ma rodziców nie zgodnych ze wzorcem skoro nie jeździ na wystawy, bo spójrzmy prawdzie w oczy, można pojechać raz na jakiś czas na wystawkę po 70 zł, czy to będzie majątek, jeżeli długo by odkładała...? 3 * 70 = 210 zł, możesz zbierać na to nawet przez rok, nikt Ci nie broni... po prostu zamiast kupować sobie coś co miesiąc moglabyś odłożyć na hodowlę... takie są realia :cool3:

Posted

[quote name='jovanna']a kosztow podrozy na wystawe nie doliczylas .....taki wyjazd to ze zgloszeniem ok. 150-200 zl ;)[/quote]

No dobra ok, ale czy jak klogoś nie stać, to musi zaraz szczeniory mieć :angryy:, a na wykarmienie to mają...;)?

Posted

[quote name='jovanna']a kosztow podrozy na wystawe nie doliczylas .....taki wyjazd to ze zgloszeniem ok. 150-200 zl ;)[/quote]

podliczmy koszta:

oczywiście samych 3 wystaw na ten rok (przypuśćmy okolice Katowic odl. cenowa / km 15 zł)

1/ Bytom - krajowa -maj - dojazd tramwajem+ autobus ok 10 -15 zł /2 strony z psem + zgłoszenie psa np 70 zł = 80-90 zł
2/ Kraków - międzynarodowa - czerwiec - tu już drożej - razem ze zgłoszeniem dojazd pociągiem to tak 150 zł
3 Ustroń - krajowa - lipiec - też ok 100 razem

A jak chcesz w dłuższym czasie zrobić na Śląsku - to np taka kombinacja - Kraków , Chorzów, Zabrze , Rybnik , Racibórz. Poza Krakowem to są krajówki z dojazdem komunikacją miejską (1,45 - połowka/ 2.90 cały) czyli powiedzmy z psem na wystawę dojazd 10/12 zł.

Sorry za te podliczenia - ale wiele lat jeździłam z psem - bassetką i plecaczkiem w ten sposób po wystawach. Dało się.

I nie oszukujmy się - w każdym rejonie w przeciągu pół roku/ roku da się wyjeździć 3 wystawy. Z naprawdę małym nakładem kosztów.

A , co do posiłków. U mnie najczęściej litrowa cola - 3.40 zł + np 2 bułki.

Posted

cwaniara....mieszkasz w takim zageszczeniu miast ze tanio mozna wyjezdzic ta hodowlanke. Ja mieszkam w Bydzi i zeby zrobic hodowlanke zglosilam w swoim miescie 60zl
- w Chojnicach (ok. 80 km ok.60 zl paliwo + 65 zl i jesc = 140 zl)
- w Sopocie (ok. 200 km ze zgloszeniem 90 zl + 120 zl + jesc = ok. 250 zl )
Moglabym tez jechac
- do Poznania to ok (140 km = ok. 100 zl paliwo)
albo Torunia. Koszty rosna, prawda ?
Wiesz, kazdy mierzy swoja miara....;)
Nie mialam wcale ochoty usprawiedliwiac tych co hodowlanki nie chca zrobic tylko wyzej kolezanka napisala o kosztach nie wliczajac w to kosztow podrozy i jedzenia...

Posted

chodzi mi o to jak wyrobic rodowod szczeniakowi po rodowodowych rodzicach. ale kiedy rodzice szczeniaka maja rodowody ale nie maja uprawnien hodowlanych (nie brali udzialu w wystawach).

Posted

[quote name='maja123']czyli nawet jesli rodzice maja rodowody to szczenie nie bedzie miec[/quote]

Jesli rodzice mają rodowody, ale nie byli wystawiani i nie zdobyli uprawnień, to ich dzieci nie będą mogły mieć rodowodów.

a co do wliczania w koszty wystaw jedzenia - wydaje mi się, że jedzenie spożywa się niezależnie od tego, czy się pojechało na wystawę,czy też nie,:diabloti: natomiast przy szczeniorach oprócz metryki płaci się też m.in. za krycie i przegląd miotu.