Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś orientuje się jak to jest z posiadaniem tej rasy w UK? Może ktoś posiada? DEFRA milczy, na stronie info brak w kennelu też :shake:
Wszędzie czytam co innego, ogłoszenia o szczeniętach są, tylko zgłupieć można... :roll:

Posted

[B][FONT=Comic Sans MS]Z tego co sie orientuje to rasa Americain Staffordshire Terrier nie jest uznana jako RASA w Angli, obilo mi sie o uszy ze sa zakazane na terytorium Wilekiej Bretanii ale nie jestem pewna !! [/FONT][/B]
[B][FONT=Comic Sans MS]zebys czasami nie pomylil z Staffordshire Bull Terrier bo to nie to samo - a wlasnie ogloszen tam tej rasy musi byc pelno ![/FONT][/B]

Posted

[URL]http://www.amstaff-pitbull.cyberdusk.pl/viewtopic.php?t=1730[/URL]

na niebieskim - link powyżej, jest troche na ten temat - dziwna sprawa, Amstaffy i Pitbulle tam są, chociaż zgodnie z prawem nie powinno ich być.

Jest tez temat Amstaffy w Irlandii:

[URL]http://www.amstaff-pitbull.cyberdusk.pl/viewtopic.php?t=1975[/URL]

Posted

Dzięki wielkie za info:p

Dostałam dzisiaj odpowiedź z DEFRY od jakiegoś dupka (śmiało używam tego słowa). Ale zacznę od początku.
Wysłałam do nich maila z dwoma pytaniami:
1. Chciałabym się dowiedzieć czy Amstaffy zaliczane są do ras zabronionych w UK?
2. Proszę o podanie listy wszystkich zabronionych ras psów, które zaliczają się do typu pit bulla.

W odpowiedzi otrzymałam:
[SIZE=3][COLOR=red][FONT=Arial]You will need to compare your dog with the guidance on our website to see if your dog has the same physical and behavioural characteristics. From this information you will need to make the decision as to whether or not you bring your dog to the UK. [/FONT][/COLOR][/SIZE]

[SIZE=3][COLOR=red][FONT=Arial]You cannot get pre-clearance to enter the UK with your dog. If you do bring your dog to the UK and it decided that it does have characteristics of the prohibited type your dogs will not be allowed entry into the UK.[/FONT][/COLOR][/SIZE]

[COLOR=red][FONT=Arial][URL="http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/dangerousdogs.htm"][COLOR=red][SIZE=3]http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/dangerousdogs.htm[/SIZE][/COLOR][/URL][/FONT][/COLOR]

[COLOR=red][FONT=Arial][COLOR=blue]Zatem mam sobie porównać swojego psa według przewodnika na ich stronie, czy pies ten psychicznie i osobowościowo odpowiada charakterystyce. Z tych informacji mam podjąć decyzję czy przewozić czy nie psa do UK.[/COLOR][/FONT][/COLOR]
[COLOR=red][FONT=Arial][COLOR=#0000ff]Nie mogą mi dać gwarancji czy wjadę do UK i jeśli zadecydują, że pies jest taki jak w charakterystyka psów niedozwolonych to nie wpuszczą mnie do UK.[/COLOR][/FONT][/COLOR]

[COLOR=red][FONT=Arial][COLOR=darkgreen]Zarąbiście! Psy, które posiadam aktualnie to 2 shih-tzu i są już w UK i raczej nie w typie pit bulla :evil_lol: Poza tym mieszkam w UK półtora roku, a przede wszystkim nie pytałam o to, co mi napisali w odpowiedzi. Jako, że mój adres mailowy ma końcówkę com.pl jakiś palant zasugerował się, że polaczek chce sobie killera ściągnąć do UK.[/COLOR][/FONT][/COLOR]

[COLOR=red][FONT=Arial][COLOR=#800080]Napisałam im, że nie odpwowiedzieli na moje zadane pytania. Że skoro DEFRA nie ma takiej listy i nie potrafi mi pomóc, to może powinnam napisać miala do królowej (może mają maila i mi podadzą;) ). Że w ich biurach pracują osoby niekompetetne i nie życzę sobie domysłów co ja chcę zrobić, bo jakiś pracownik zobaczył końcówkę adresu mailowego nie z UK. Napisałam, że zamierzam sobie kupić psa i grzecznie pytam czy może być to Amstaff, bo takiego sobie wymarzyłam. Poza tym jako, że pod listem, który otrzymałam nikt nie raczył się podpisać, żądam podania imienia, nazwiska i stanowiska ów ANONIMA - żartownisia i numer telefonu, pod którym mogę złożyć skargę. jeśli odpowiedzi nie otrzymam w ciągu 2 dni roboczych, zadzwonię sobie do centrali (nr już mam do głównego weta po perypetiach utknięcia w Calais 6 godzin z shitzakami przez głupie Sea France, bo coś w paszporcie im nie pasowało, a nie potrafili gadać po angielsku w stopniu komunikatywnym!).[/COLOR][/FONT][/COLOR]

Posted

To ze ktos sie zasugerowal adresem mailowym, to moge jeszcze zrozumiec - zobaczyl adres, ,,acha! chca sprowadzic psa do UK" i napisal wykuta na pamiec informacje, bez zastanowienia. No coz, ludzie czasem sa nieuwazni...
Ale ze ta osoba, jako przedstawiciel oficjalnej panstwowej placowki, nie podpisala sie to juz wg mnie nie jest nieuwaga tylko zlekcewazenie obowiazkow :mad: , niestety, jak sie coraz to przekonuje, dosc powszechne w angielskich urzedach :shake: ....

A wracajac do pytania w temacie - kupno Amstaffa w Uk jest niemozliwe, z powodow podanych wyzej przez Nela:
[quote/][B][FONT=Comic Sans MS]Z tego co sie orientuje to rasa Americain Staffordshire Terrier nie jest uznana jako RASA w Angli[quote][/FONT][/B]

Posted

No i własnie tak się z nimi gada. Pies na fotce to American Pit bull Terrier, amstaffa nie ma, ale ponieważ chodzi tu też o wszystko w typie pita, więc amstaff może jak najbardziej, ale nie musi pod to podchodzić, z tym, że na liscie takiej rasy nie ma i tak w kółko :roll:

Jeśli chodzi o prawo wewnątrz, to poszukaj Dangerous Dog Act

Posted

[FONT=Comic Sans MS]No właśnie UTAAP ogłoszenia na stronach angielskich o szczeniętach są! Tylko, że ja chciałabym mieć psa na legalu, żeby potem jacyś "życzliwi" nie podkapowali, pies nie będzie trzymany w domu, duuuużo ruchu w terenie, zawody jeździeckie... Nie chcę mieć po prostu problemów, sankcji prawnych itp.[/FONT]

Posted

[quote name='porterin']No i własnie tak się z nimi gada. Pies na fotce to American Pit bull Terrier, amstaffa nie ma, ale ponieważ chodzi tu też o wszystko w typie pita, więc amstaff może jak najbardziej, ale nie musi pod to podchodzić, z tym, że na liscie takiej rasy nie ma i tak w kółko :roll:

Jeśli chodzi o prawo wewnątrz, to poszukaj Dangerous Dog Act[/quote]
No i właśnie czytałam sobie i nic ne znalazłam... :placz:

Posted

Ja z tej ulotki ktora oni tam maja na stronie wywnioskowalam ze nawet jak ktos ma papiery na psa, ze to jest Amstaff a nie pitbull, czy cos innego, to i tak moga nie wpuscic, ktos bedzie mial watpliwosci - ,,ktos" czytaj np.straznik na granicy. Jak znajdzie sie zamilowany kynolog to moze sie udac, ale jak to bedzie ktos dla kgogo wszystkie bullowate wygladaja tak samo to juz lipa :diabloti: . I DEFRA w tym wypadku zaleca nie przywozenie psa do UK wogole....

Posted

[quote name='Eventing Star'][FONT=Comic Sans MS]No właśnie UTAAP ogłoszenia na stronach angielskich o szczeniętach są! Tylko, że ja chciałabym mieć psa na legalu, żeby potem jacyś "życzliwi" nie podkapowali, pies nie będzie trzymany w domu, duuuużo ruchu w terenie, zawody jeździeckie... Nie chcę mieć po prostu problemów, sankcji prawnych itp.[/FONT][/quote]
Czy to so ogloszenia z hodowli zarejestrowanych w Kennel Clubie???

Posted

[quote name='porterin']a ja znalazłam - poprawkę z roku 1999 i jest tam Amstaff

[URL]http://www.dcwatch.com/archives/council13/13-135.htm[/URL][/quote]

"A BILL IN THE COUNCIL OF THE DISTRICT OF COLUMBIA"
COLUMBIA - porterin my mowimy o UK a nie o Stanach ;-)

Posted

[quote name='UTAAP']Czy to so ogloszenia z hodowli zarejestrowanych w Kennel Clubie???[/quote]
No właśnie... nie zwróciłam uwagi :grab:
Ale wlazłam teraz na stronę Kennelu no i... pupa goła, rasy ni ma :-(

Posted

[quote name='UTAAP']"A BILL IN THE COUNCIL OF THE DISTRICT OF COLUMBIA"
COLUMBIA - porterin my mowimy o UK a nie o Stanach ;-)[/quote]

:megagrin::megagrin::megagrin: Do Kolumbii na razie się nie wybieram i pewnie nie wybiorę, mam własną uprawę hihihihi :evil_lol:

Posted

o rany kobitki, późno jest:) DDA i juz dalej w ciemno :evil_lol:

Myślę, że jest tak jak napisała UTAPP, ci którzy mają Amstaffy i Pity w Uk, zawsze w jakis sposób ryzykują, może się nic nie zdarzyć, może się zdarzyć. Chyba, ze się udaje, że ma się na przykład mixa Boxera z Beaglem:) A na poważnie, to teraz chyba to prawo jakoś jest srednio respektowane, a w latach 90tych bardzo dużo "niewinnych" psów zostalo uśpionych, bo były podejrzane o bycie w typie.

Posted

Zobaczę co mi te orły sokoły z DEFRY napiszą, czy w ogóle się odezwą. No bo jeśli sami nie wiedzą, to ja raczej nie będę sobie pisać risk assesment, tylko kupię sobie staffika bulla terriera i będzie legal.
A może ktoś zna dobre hodowle w UK? Tak w razie czego to ja już sobie może zacznę szukać szczeniaka...
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jakby co, to ja napiszę co i jak jeśli DEFRAjery się odezwą. :eviltong:

Posted

[quote name='porterin']o rany kobitki, późno jest:) DDA i juz dalej w ciemno :evil_lol:

Myślę, że jest tak jak napisała UTAPP, ci którzy mają Amstaffy i Pity w Uk, zawsze w jakis sposób ryzykują, może się nic nie zdarzyć, może się zdarzyć. Chyba, ze się udaje, że ma się na przykład mixa Boxera z Beaglem:) A na poważnie, to teraz chyba to prawo jakoś jest srednio respektowane, a w latach 90tych bardzo dużo "niewinnych" psów zostalo uśpionych, bo były podejrzane o bycie w typie.[/quote]

Z tego co ostatnio czytalam to do 1991 roku byla obowiazkowa eutanazja wszystkich psow 'w typie' i 'podobnych do'. W 1997 roku byly jakies zmiany i od tamtego roku nie usypiaja psow automatycznie, ostatnio jest chyba nawet jakas amnestia dla tych co sie wczesniej nie zglosili a chowaja po cichu podejrzane psy i mozna sie zglaszac zeby byc wpisanym do specjalnego rejestru...dokladnych szczegolow nie podam, ale nie powinno byc problemu ze znalezieniem info.