Fibunia Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 [B]Mam 6 miesięczną sunię Shih-Tzu, która w ogóle mnie nie słucha, gdy ją wołam. W szczególności gdy jest czymś zajęta, np. często przychodzi do mojej mamy koleżanka ze swoją wnuczką, Fibi kocha małe dzieci. Gdy ją wołam po prostu mnie ignoruje. Podobny problem jest z tym, że na dworze chcę aby się wybiegała, dlatego spuszczam ją ze smyczy. Gdy z kilkudziesięciu metrów zobaczy jakiegoś człowieka lub psa-ucieka mi, ignoruje, kiedy wołam. W dodatku skacze po ludziach, a wiadomo, że ludzie są różni i nie każdy sobie życzy.. Pierwszy raz wychowuje szczeniaka, wcześniej miałam pieska, którego już wzięłam ze schroniska nauczonego i dorosłego. Nie radzę sobie z nią.[/B] Quote
rotek_ Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 shih-tzaki nie należą do najinteligentniejszych ras, można rzec że są jedną z najgłupszych 10 ras(bez obrazy dla miłośników tej rasy). Jeśli już czegoś nauczą się to komendy wykonują powoli i bardzo niechętnie, mają małą motywację do uczenia się. Każda ucieczka utrwala złe zachowanie. Ucz ją komendy "do mnie" i do czasu wypracowania komendy nie spuszczaj ze smyczy. Można wybiegać psa nawet na metrowej smyczy, a zmęczyć shih tzu jest naprawdę łatwo. Wg mnie akurat shih tzaki są najlepszą rasą dla początkujących, może szybko nie uczą się,ale ma to swoje dobre strony i nie da się ich łatwo "zepsuć". Quote
GAJOS Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 Spokojnie, nie słucha się bo psy nie rodzą się z umiejętnościami słuchania komend takich jak siad, do mnie czy waruj. Wszystkiego trzeba psa nauczyć, kup dobrą książkę np. p. Gałuszki ARIA DO MNIE ! Jest fajnie, przystępnie napisana. Nie wierz w bzdury typu "Shih-Tzu to głupie psy" jak zostało napisane wyżej, nie ma głupich psów tylko takie, którym poświęca się za mało uwagi. Na razie zrezygnuj z puszczania psa luzem, kup 10 metrową linkę i na niej puszczaj psa. Ale póki co, musisz uzbroić się w cierpliwość :) Powodzenia. PS. Pamiętaj, że musisz nadzorować wszelkie kontakty psa z dziecmi - i nie chodzi mi tu nawet o psa , który może w każdej chwili ugryźć a o dziecko, jeśli Twój psiak ma dobre jak twierdzisz nastawienie do dzieci to bardzo dobrze, ale pamiętaj, że wystarczy jeden nie taki ruch i dziecko może zrobić coś co psa zaboli, i jego nastawienie może się zmienić, no i może ucierpieć dziecko. Quote
Recommended Posts