Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Evelina']Uwazam, ze dobrze dozowany stres wcale psu krzywdy nie zrobi :p
Trzeba jednak wiedziec gdzie znajduje sie granica ktorej przekroczyc nie wolno.
U kazdego psa, tak jak i czlowieka jest to sprawa indywidualna.[/quote]

Dokładnie tak!

Dla Tekili żadne szkolenie nie będzie dobre, bo ona ma swoje dziwne akcje. Tak jak zawsze wiem jak zachowa się Era i jestem w stanie wyprzedzić jej myślenie o krok. Tak Tekili absolutnie. Raz na coś szczeka, raz nie itp.

Posted

[quote name='Agunia-Pańciunia)']:diabloti:

[B]jeszcze nie spróbowalas a juz twierdzisz ze ni zadziała....[/B]
[B]a co owca??? tez zwierze....[/B]:diabloti:[/quote]
Ty taki fan klikania ? :crazyeye: :crazyeye: pożyczę ci Kano :diabloti: zmienisz zdanie ;)

Evelinko chylę czoła za podejście do sprawy .... metoda może mało przyjemna ,ale skuteczna :diabloti:

Jak mając ogród skazywac psa na siedzenie w domu ? lub prowadzanie na smyczy ? co to wogóle za pomysły :shake:

Posted

[quote name='Vectra']
Evelinko chylę czoła za podejście do sprawy .... metoda może mało przyjemna ,ale skuteczna :diabloti: [/QUOTE]To opisze jeszcze jedna metode, ktora okazala sie rewelacyjnie skuteczna. Szkoda, ze nie moglam sie nia podzielic z wlascicielka trzech szczekaczy :cool1:

Moja kuzynka mieszka w Polsce w mieszkanku 35 m2 z trzema kundlikami w gabarytach jamnika.
Wszystkie trzy od wiekow szczekaja jak obdzierane ze skory na najmniejszy szelest za drzwiami, telefon, dzwonek do drzwi, domofon :diabloti:
Wlascicielka uwaza, ze pies szczekac musi bo taka jego natura a zabranianie mu to wrecz grzech.:angryy:

Kilka lat temu mialam spedzic u niej 3 dni. :placz:
Na sama mysl o mojej odpadajacej glowie i uszach plakac mi sie chcialo :placz:

Pod nieobecnosc godpodyni :evil_lol: jak tylko psy otwieraly jadaczki wyciagalam wielka butle (czy jak to sie nazywa :oops: ) lakieru do wlosow :evil_lol: i psikalam cholerom przed nosem. Nie po oczach, ale tworzylam przed nimi urocza mgielke ktora sprawiala, ze pieski dziwnie podkulaly ogon i lecialy na poslanie.
Trzy, cztery takie akcje i nastala cisza :sweetCyb: :sweetCyb:
Doslownie w przeciagu 30 min. psy sie uciszyly :crazyeye:

Jak tylko widzialam, ze je korci zaszczekac bralam do reki lakier i stawalam w pozycji bojowej :evil_lol: Psinki od razu zmienialy zainteresowania. :lol:

Pozniej dziwnie sprawdzaly czy na nie patrze i co robie ? :evil_lol:
Wystarczylo, ze wyciagnelam reke w kierunku lakieru z mety kojarzyly zaleznosc. :diabloti:

Kuzynka wrociwszy do domu byla zdziwiona, zszokowana, wrecz lekko spanikowala :shake: czemu pieseczki nie szczekaja ? :crazyeye:

Nie moglam jej powiedziec co pieskom zrobilam bo bym miala przechlapane, a i ona nabawilaby sie nerwicy, ze psinki czegokolwiek nauczylam.
Co ja mowie :shake: , ja je czegos oduczylam a to juz nie do pomyslenia.

Jej zdaniem psy maja byc takie jak je natura stworzyla. Jedynie czego sie od nich wymaga to zalatwianie sie na zewnatrz i chodzenie na smyczy.
Zabawka :crazyeye: , pilka :crazyeye: , zabawy z psem :crazyeye: A co to ? :crazyeye:
Ot i cala moja kuzynka :evil_lol:

Posted

hahahaha :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Evelina myślę a nawet jestem pewna i powiem ci po cichu że tu też się możesz narazić niejednemu :evil_lol: :evil_lol:

Posted

[quote name='Vectra']hahahaha :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Evelina myślę a nawet jestem pewna i powiem ci po cichu że tu też się możesz narazić niejednemu :evil_lol: :evil_lol:[/QUOTE]Mnie to rybka :evil_lol:

Gdy chce pieseczka, mojego najkochanszego nauczyc jazdy na deskorolce na glowie staje by mu dogodzic i max pozytywnie umotywowac :loveu:

Moja maksyma jest taka.
Mam psa czegos :
oduczyc - moze byc ze stresem :diabloti:
nauczyc - pozytywne motywowanie :loveu:

Posted

mnie też rybka ;) ja lubie się narażać :diabloti:

pies jak dziecko uczy się na zasadzie dobrych i złych doświadczeń :p
a odrobina stresu jeszcze nikomu nie zaszkodziła :diabloti:

• 1 month later...
Posted

Dziękuję wszystkim za ten temat. Miałam zapytac o rade co zrobić ze szczekaczami przypłotowymi (gończy i owczarek pirenejski, niezła orkiestra:diabloti: ), ale juz nie pytam bo poczytałam. Brakowało mi wiary, ze może sie udac opanowac to drzymorstwo, ale teraz jestem podbudowana i wezme sie za nie:angryy: