xxxx52 Posted March 4, 2013 Posted March 4, 2013 Dowiedzialam ,ze na szczescie zaczynaja byc w modzie mopsy tzw "sportowe"ktore maja dluzsze nogi , dluzszy pyszczek z dobrze uksztaltowanym noskiem i maja wiekszy temperament.Czy znacie takie hodowle ? Quote
Vitalijek Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 Nie słyszałam o czymś takim, ale w sumie taka "wersja" sprawi, że mops straci cały swój urok. Właśnie te króciutkie nóżki i płaski pyszczek sprawiają, że te małe psiaki są urocze. I co rozumiesz pod pojęciem większy temperament? Quote
Faustus Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 [quote name='Vitalijek']Nie słyszałam o czymś takim, ale w sumie taka "wersja" sprawi, że mops straci cały swój urok. Właśnie te króciutkie nóżki i płaski pyszczek sprawiają, że te małe psiaki są urocze. I co rozumiesz pod pojęciem większy temperament?[/QUOTE] "Uroczość" nie powinna być wyznacznikiem w tym przypadku. I takie odświeżenie przydałoby się wielu rasom (ot buldogi chociażby). W zestawieniu atrakcyjny wygląda, a zdrowie psiarze powinni stawiać na zdrowie. Czemu jednak tak się nie dzieje: wiadomo. I dość oczywistym jest, że takie "sportowe" mopsiki będą miały większy temperament: dlaczego? Bo w końcu mogą :) Quote
harleyQUINN Posted July 1, 2013 Posted July 1, 2013 [URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/8922-xxxx52"][B]xxxx52[/B][/URL] , a może chodzi o pieski RASSMO? Tu strona polskiej hodowli: [url]http://rassmo.eu/news.php[/url] Rassmo mają być odwzorowaniem pierwotnych mopsów, które właśnie miały dłuższe łapki i mniej płaskie mordki, ale chyba jest już o nich temat na froum ;) Quote
aneta Posted July 4, 2013 Posted July 4, 2013 Taaaaa. Spotkałam się z tym ... w nowo otwartych organizacjach które sporzedając pół, ćwierć krwi mopsy musiały wprowadzić nowy trend żeby nie było, że ich szczeniaki sie tak diametralnie różnią od prawdziwych mopsów :) To nic ze tatusiem był Burek od sąsiada, ważne, że będzie to hit sezonu czyli "mops sportowy" :lol: Tak samo są tam dostępne "mopsy długowłose" i "pekińczyki krótkowłose" (!!!) papier , szczególnie wydrukowany na domowej drukarce, wszystko przyjmie !!! Quote
AvereFortuna Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Tak, osobiście jestem posiadaczką dwóch takich mopsiczek. Chociaż nie powiedziałabym, że ten typ jest "w modzie", także sędziowie mają podzielone zdania na temat, który typ mopsa lepiej odpowiada wzorcowi. Ich wygląd nie odbiega, aż tak bardzo od większości przedstawicieli mopsów jak w Twoim opisie. Różnice są czasami niewidoczne dla postronnych obserwatorów, dostrzegam je ze względu na to, że posiadam również typową przedstawicielkę mopsiego roku, która niestety, kiedy idziemy na plażę latem lub dłuższy spacer do lasu musi zostać w domku. Oczywiście, staramy się jej to jakoś wynagrodzić np. kością (: Wszystkie 3 dziewczyny mają podobny charakter, są bardzo oddane rodzinie, przyjazne, zawsze starają się być jak nabliżej członkow rodziny, nie zauważyłam dużych różnic w budowie mordek.Jednak muszę przyznać, że różnią się sierścią, dziewczyny jak to nazwałaś "sportowe" maja krótką , miekką sierść, rzadziej linieją, ciszej chrapią lub w ogóle, uwielbiają biegać i intensywne zabawy z dziećmi, łatwiej jest im znieść wysoką temperaturę, mają bardziej zarysowane mięśnie. Mopsy typu, o które pytasz możesz obejrzeć na stronie hodowli Tangetoppen. Quote
szanelka Posted May 23, 2014 Posted May 23, 2014 Rassmo do kupienia już na olx! :'). [url]http://olx.pl/oferta/retro-mops-dla-aktywnych-CID103-ID5ZK0h.html#e33a9e89d0[/url] Jakoś nie podobają mi się takie mopsy, totalnie odbiega to od rasy, wolę klasyczne mopsiki :D. Quote
Recommended Posts