Cockermaniaczka Posted March 2, 2013 Posted March 2, 2013 skandynawia jest przesadzona...Tam dziecko jak jest smutne to od razu masakra i potrafia zabrac rodzica :mad:Ot tak :roll: Ja rozumiem ostre przepisy ale to co tam wyprawiaja to przesada...Ciekawe ile psow rocznie usypiaja z takich powodow :-( Quote
*zaba* Posted March 2, 2013 Author Posted March 2, 2013 W ciagu 2 ostatnich lat zabito 1400 psow. Quote
xxxx52 Posted March 3, 2013 Posted March 3, 2013 panstwa skandynawskie ,Belgia maja malo schronisk stad usypianie psow odbywa sie nawet z blachych powodow.wystarczy wyglad np.psa ras niebezpiecznych .Przypadki masowych usypian byly w Holandi ,tam uspono tak okolo 5 lat temu dziesiatki tysiecy psow tzw ras niebezpiecznych (ale usypiano np.labradory i mx z tymi rasami)Odbyly sie ogromne protesty milosnikow zwierzat w Niemczech i Holandi .wniesiono sprawe do sadu na osoby co podjely taka horor decyzje ,no i milosnicy zwierzat wygrali.Mysmy mieli jednego pittbula w HOlandi ,ale cudem przezyl. Obecnie odbywaja sie protesty i w internecie w mediach p.wladzom w Dani i Belgi ,ktore nie chca budowac schronisk ,ale pozwalaja na usypianie juz po miesiacu psow tych ktorych wlascicel sie nie znajdzie albo jak psy nie znajda nowych opiekunow.Podonie jest we wszystkich innych panstwach skandynawskich.Tam ju na granicy uspia wszystkie psy co nieleglanie ludzie pragna przewiesc do tych krajow(uspiono cale mioty szczeniakow) We Francji czy Hiszpani i tak jak bylo we Wroclawiuna szczescie juz nie ma) istnialy kojce w schroniskach w ktorych psy jak skazancy czekaly/czekaja na smierc.Wiem bo mysmy wyciagaly takie psy(psy te byly i sa zdrowe socjalne nawet i bardzo mlode) Quote
*zaba* Posted March 5, 2013 Author Posted March 5, 2013 Mam nadzieje, ze te protesty cos dadza... Do Dunczykow dolaczyli Niemcy. Zobaczymy co z tego wyniknie, bo zrobilo sie naprawde glosno. Ta suka nie przezyla... W pazdzierniku policja skonfiskowala psa, poniewaz podejzewano, ze jest to mieszanka z amstaffem. To policja decyduje, czy pies posiada (uwaga!) nielegalne geny. Wlascicielka Kiry walczyla dlugo o prawo do zycia swojej ukochanej suni, niestety, nie posiadala rodowodu, a tym samym nie mogla udowodnić, że Kira jest czystej rasy. Prawo jest tak zaostrzone, poniewaz w 2010 roku dwa bojowe psy pogryzly biegacza. Facet mial kilka ran, widac na filmie. Tak wiec 13 ras i ich krzyzowki sa zabronione i eliminowane. Jak ktos w komentarzach napisal, ze glupie okreslenie pies walczacy, poniewaz kazdego mozna do walki przyuczyc, czy zmusic. Rowniez te psy okresla sie mianem muskularnych..., coz wszystkie psy maja muskuly- miesnie.. Psy policyjne sa rowniez w takim razie niebezpieczne, poniewaz sa szkolone do ataku, jak i psy mysliwskie, ktore czesto dobijaja ofiare... Ponizej artykul i krotki film. Wlascicielka Kiry oczywiscie caly czas nie miala prawa zobaczyc psa, mogla jedynie doprowadzic ja do uspienia... [URL]http://tvmidtvest.dk/indhold/hundelov-afliver-muskelhunde[/URL] Quote
Beatrx Posted March 5, 2013 Posted March 5, 2013 to skąd się Kira w ogóle wzięła u tej kobiety, skoro asty są wybijane tam w pień? i jak to się stało, że ona jakiś czas żyła ze swoją właścicielką a nagle ktoś ją zapragnął zabić? sorry, za tyle pytań, ale tego języka ni w ząb nie rozumiem:shake: Quote
xxxx52 Posted March 5, 2013 Posted March 5, 2013 (edited) bo ktos musial doniesc ,ze ma takiego psa np.sasiedzi ,albo urzad meldunkowy. Przypomina mnie ta akcja zabijnia tych ras i mieszanek z akcjami holenderskimi.Na szczescie milosnicy zwierzat zwyciezyli .Zaangazowani byli tylko Holendrzy z Niemcami.Teraz Dania ,co im sie stalo? wiem ,ze psy co maja rodowody maja wieksza mozliwosc przezycia.Rasy psow tzw"niebezpiecznych nie wolno sprowadzac ,nalezy kastrowac ,nie wolno rozmnazac. Edited March 5, 2013 by xxxx52 Quote
*zaba* Posted March 7, 2013 Author Posted March 7, 2013 [quote name='Beatrx']to skąd się Kira w ogóle wzięła u tej kobiety, skoro asty są wybijane tam w pień? i jak to się stało, że ona jakiś czas żyła ze swoją właścicielką a nagle ktoś ją zapragnął zabić? sorry, za tyle pytań, ale tego języka ni w ząb nie rozumiem:shake:[/QUOTE] Wlascicielka Kiry kupila ja jako Staffordshire Bull Terriera (ktory nie jest zabroniony), niestety bez papierow, nie mogla tym samym udowodnic, ze nie jest to Amerykański staffordshire terrier, ktory jest na liscie. Nie wiem co sie stalo, nie wczytywalam sie w cala historie, ale tutaj wszyscy maja oczy szeroko otwarte i to co widza, potrafia uzyc kiedy im to potrzebne, moze Cie nawet na ulicy zatrzymac zwylky patrol policji. Jak wczesniej pisalam, sa kolejne psy obserwowane, ktore moga trafic na liste. jesli masz takiego psa, teraz jest bez problemow, jednak gdy trafi na liste.... Quote
Beatrx Posted March 7, 2013 Posted March 7, 2013 to co jest w Polsce jest złe, ale to co się tam dzieje to już paranoja... przecież na dobrą sprawę zaden pies nie jest tam bezpieczny:-o Quote
xxxx52 Posted March 7, 2013 Posted March 7, 2013 W Polsce tj jak teraz jest w Dani i Belgi nie jest, gdyz nie ma do teraz zakazow posiadania poszegolnych ras czy mix z rasami tzw niebezpiecznymi,ale w Polsce, psy roznych ras i mix gina np.w schroniskach ,na ulicach pod kolami aut ,umieraja z innych przyczyn sa (zagryzane,umieraja z powodu chorob bo nie sa leczone szczepione ,sa usypiane,lopata w glowe i do ziemi)Redukacja psow jest i to w pelnej gamie Quote
Beatrx Posted March 7, 2013 Posted March 7, 2013 ale nikt mi psa nie zabije, bo komuś się ubzdura, ze mu źle z oczu patrzy... Quote
xxxx52 Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 [quote name='Beatrx']ale nikt mi psa nie zabije, bo komuś się ubzdura, ze mu źle z oczu patrzy...[/QUOTE] kraje skandynawskie zawsze mialy bardzo rygorystyczne przepisy co do zwierzat,(zimne kraje zimne serca)swiadczy to chociazby ,ze nie maja schronisk z prawdziwego zdarzenia,np to mozna sobie wyobrazic co stanie sie z psem jak ktos go nie chce. Juz nie mowiac o zwierzetach przemycanych ,to tak jak pisalam sa usypiane dla zastraszenia. Quote
Beatrx Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 ale tu nie chodzi o psa przemycanego czy takiego, który jest bezdomny tylko psa, który właściciela ma, miał zapewnioną należytą opiekę, nikomu nie zagrażał, a mimo to został zabity, "bo tak". Quote
xxxx52 Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 podobnie bylo w Holandi.Usmiercanie psow ras tzn niebezpiecznych tlumaczyla wladza lokalna tym ,ze poniewaz byl zakaz rozmnazania,importowania ,a coraz wiecej tych psow nielegalnie sprowadzono ,nie meldowano ,mnozono nielegalnie ,pojawily sie mix ,to postanowiono ukrocic ilosc tych psow i podjeto akcje usypiania.Pamietam ,ze kilka lat temu te rasy byly rzadkoscia ,a pozniej pojawialo sie coraz wieksza ilosc.i ludzi pragnacyh i muszacych je zameldowac ,wiec wladze postanowily zastraszc ludzi i zaczeto je usypiac.W Holandi jest obecnie spokoj ,to horor zaczal sie w Dani i Belgi.Zobaczymy jaki rezultat przyniosa protesty milosnikow zwierzat Quote
xxxx52 Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Co nowego w Dani,czy piesek i jego opiekun moga spokojnie spac? Quote
*zaba* Posted April 21, 2013 Author Posted April 21, 2013 (edited) Onek Thor zyje nadal w ukryciu. Walka o psy sie toczy.Niestety sa usypiane kolejne. W listopadzie ub roku piekny 9 letni labek Teddy podczas spaceru zaatakowal mniejszego psa. W polowie lutego zabrano psa wlascicielowi i do 12 kwietnia byl zamkniety schronisku. Wlasciciel walczyl o jego zycie. Nie pomogla opinia psiego psychologa, ze pies jest ekstremalnie nieagresywny i ze na ten jeden jedyny w jego zyciu atak zlozylo sie wiele okolicznosci. 12 kwietnia o godz.11.30 Teddy zostal uspiony. Wlasciciel mial tylko prawo doprowadzic go do kliniki, gdzie zostal zabity. [URL]http://netnatur.dk/jagtpolitik/jagt/1649-sidste-dag-for-teddy[/URL] [URL=http://s655.photobucket.com/user/izape/media/6345458-1_zps4546c892.jpg.html][IMG]http://i655.photobucket.com/albums/uu278/izape/6345458-1_zps4546c892.jpg[/IMG][/URL] Edited April 21, 2013 by *zaba* Quote
makot'a Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Coś okropnego... jak się czyta takie rzeczy, to człowiek zaczyna kochać Polskę i to, jak wygląda tutaj życie z psem... Quote
xxxx52 Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 [QUOTE=makot'a;20759907]Coś okropnego... jak się czyta takie rzeczy, to człowiek zaczyna kochać Polskę i to, jak wygląda tutaj życie z psem...[/QUOTE] no no ,w Polsce sie zabija po cichu bez rozglosu,nie mowiac o smiesznie niskich karach albo umorzeniach za bestialstwach popelnionych na zywych istotach(niska szkodliwosc czynu)Co robia w niektorych schroniskach to pomoc tylko z nieba sie oczekuje ,bo zwierzeta sa mordowane ,gdyz nie maja swoich adwokatow Quote
xxxx52 Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 [quote name='*zaba*']Onek Thor zyje nadal w ukryciu. Walka o psy sie toczy.Niestety sa usypiane kolejne. W listopadzie ub roku piekny 9 letni labek Teddy podczas spaceru zaatakowal mniejszego psa. W polowie lutego zabrano psa wlascicielowi i do 12 kwietnia byl zamkniety schronisku. Wlasciciel walczyl o jego zycie. Nie pomogla opinia psiego psychologa, ze pies jest ekstremalnie nieagresywny i ze na ten jeden jedyny w jego zyciu atak zlozylo sie wiele okolicznosci. 12 kwietnia o godz.11.30 Teddy zostal uspiony. Wlasciciel mial tylko prawo doprowadzic go do kliniki, gdzie zostal zabity. [URL]http://netnatur.dk/jagtpolitik/jagt/1649-sidste-dag-for-teddy[/URL] [URL="http://s655.photobucket.com/user/izape/media/6345458-1_zps4546c892.jpg.html"][IMG]http://i655.photobucket.com/albums/uu278/izape/6345458-1_zps4546c892.jpg[/IMG][/URL][/QUOTE] Och jakach tragedia psa i opiekuna. Czy sa jakies wiesci o zminach i zaprzestaniu usmieracan psow tzw.ras niebezpiecznych? Jak to wyglada w schroniskach ,ile psow maja na stanie i jak dlugo moze pies przebywac w takim schronisku dla psow? Czy usypaiaaj psy bo naleza do ras tzw.niebezpiecznych czy dlatego ,ze ugryzly lub moglyby ugryzc,niezaleznie od rasy. Quote
ewunian Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Tylko że w Polsce są tysiące niezrównoważonych labków na spacerach, a jakoś nikt je nie usypia za scysję z innymi psami. I pomimo tego, że polskie prawo jakie jest takie jest i mało kto przejmuje się konsekwencjami, to jednak - a o tym, droga xxx52 chyba zapomniałaś - w polskich schroniskach nie usypia się psa tylko dlatego, że po miesiącu nie znalazł innego domu. Inaczej pewnie też w Polsce byłoby po kilkanaście psów w schroniskach miejskich. Zawsze znajdą się czarne owce, w każdym środowisku. Nie powiesz, że w Niemczech nie ma psedohodowli poupychanych po piwnicach czy schronisk które de facto nie powinny istnieć. Quote
*zaba* Posted April 21, 2013 Author Posted April 21, 2013 Schronisko, w ktorym byl Thor zostalo poddane gruntownej kontroli, poniewaz Thor byl zaniedbany. Okazalo sie, ze zwierzeta tam nie mialy nalezytej opieki.Szczerze, nie wglebialam sie z ten temat. Ktoregos dnia poczytam. Co do psow z listy, tak sa nadal usypiane. Do walki dolaczyli NIemcy. Co roku latem sporo Niemcow przyjezdza do DK na urlopy. W tym roku bojkotuja Danie. Za to sex ze zwierzetami nie jest tu karany! Quote
makot'a Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 [quote name='xxxx52']no no ,w Polsce sie zabija po cichu bez rozglosu,nie mowiac o smiesznie niskich karach albo umorzeniach za bestialstwach popelnionych na zywych istotach(niska szkodliwosc czynu)Co robia w niektorych schroniskach to pomoc tylko z nieba sie oczekuje ,bo zwierzeta sa mordowane ,gdyz nie maja swoich adwokatow[/QUOTE] Wiem o tym. Nie mówiłam, że w Polsce sytuacja psów, szczególnie bezdomnych jest łatwa. Chodzi mi raczej o to, że przeciętny właściciel psa nie musi drżeć w obawie, że jego pupil w każdej chwili może zostać uśpiony - zatem sytuacja właścicieli psów jest O WIELE lepsza. Schroniska i bezdomniaki to ZUPEŁNIE inna sprawa... Quote
zmierzchnica Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Mam nadzieję, że wywalczą jakieś normalne prawo. To przechodzi ludzkie pojęcie! Nie wiem, jak można być tak obrzydliwie niewrażliwym, jak można w ogóle odbierać właścicielowi psa i nie pozwolić go zobaczyć :roll: Już nie mówiąc, że jak jakiś pyrtek zaatakuje większego psa i ten się odgryzie, to już po tym większym, mimo że się bronił. Nie mogę uwierzyć w tak jawną i okrutną niesprawiedliwość prawa. Naprawdę kojarzy mi się to z praktykami hitlerowskimi - zakaz odwiedzin swojego psa, a tylko odprowadzenie go na śmierć - przecież to okrutne wobec człowieka! Widzi, że pies się cieszy na jego widok po takim czasie i pies musi zginąć. Ludzie to tak porąbany gatunek, że aż żal tyłek ściska, że ciągle jego liczebność wzrasta. Quote
Rudzia-Bianca Posted April 24, 2013 Posted April 24, 2013 Przerażające prawo ... Człowiek w obliczu takiej machiny nie ma szans na uratowanie swojego psa , też uwazam ze mimo wszystko ten bajzel w Polsce jest normalniejszy mimo tragicznej sytuacji większości zwierząt , ale to jest inny temat . Nie wyobrazam sobie sytuacji , że mój pies zostaje zabity bo np w obronie własnej ugryzł innego psa , bez żadnego prawa do obrony mojego psa . Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma , nigdzie nie jest idealnie niestety , a najgorsze co może być to tak potworna ingerencja prawa i państwa w życie obywateli i próba panowania nad wszystkim . Ogromny szacunek dla tego policjanta , podziwiam . Quote
zmierzchnica Posted April 24, 2013 Posted April 24, 2013 A powiedzcie mi, co wy na to jakbyśmy napisali petycję? I wysłali ją albo do ambasadora Polski w Danii albo do ambasadora Danii w Polsce (nie wiem w sumie do kogo lepiej)? Żeby chociaż wyrazić protest. Każdy ze swojego maila taki list protestacyjny by mógł wysłać, nagłośnilibyśmy akcję na dogo i facebooku. Może to ma sens? Przecież to prawo jest chore.. A wysłanie maila nie boli. Quote
Recommended Posts