paula9400 Posted February 22, 2013 Posted February 22, 2013 Witam. Wiem że pewnie podobny post już był i gdybym miała choć odrobinę czasu to pewnie znalazłabym odpowiedź na moje pytanie, ale niestety go nie mam a chciałabym otrzymać dosyć dobrą i szybką radę ;-) Chodzi oczywiście o zęby mojego psa. Jest na nich kamień oraz nie ukrywam że moja suczka ma nieświeży oddech. Próbowałam już czyszczenia zębów szczoteczką ( taką psią, zwykłą - nie nakładaną na palce) ale moja suczka nie za bardzo to lubi. Mieli w buzi tą pastę i nie daje sobie otworzyć szczęki, żeby dobrze wyczyścić ząbki co oczywiście mija się z celem. Szukałam ostatnio na allegro coś co mogłoby mi pomóc - czyli innych sposobów mycia zębów. Znalazłam płyn który dolewa się do wody. Podobno usuwa on kamień oraz zwalcza nieświeży oddech. Co o tym myślicie? Nie zaszkodziłoby to mojemu psu? Próbowaliście już podobnych metod? A jeśli nie płyn to jak skutecznie szczotkować psie ząbki ?? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi!! Quote
gryf80 Posted February 22, 2013 Posted February 22, 2013 płyn który dolewa się do wody na pewno nie rozp.kamienia nazębnego,nie zaszkodzi na pewno psiakowi-przeciez to prep.ddla psów/kotów.inna kwestia-czy pies będzie taka wode pił.jeśłi kamień jest spory to radziłabym najpierw usunąć u weta a potem wdrożyć pastę do zębów dla psów. jeśli twój pies nie toleruje szczotki sa prep.które rozsmarowuje sie po zębach bez użycia szczotki np.orozyme. zęby psie myje się bardzo podobnie jak ludzkie Quote
Harold Posted March 9, 2013 Posted March 9, 2013 Higiena jamy ustnej naszych zwierzaków nie jest prosta, ale stosując regularne zabiegi zdecydowanie można ograniczyć problem. Po pierwsze jeśli kamień nazębny już się odłożył usunięcie go domowymi sposobami nie będzie możliwe ani skuteczne, konieczna będzie wizyta u weterynarza, który mechanicznie usunie nalot (dokładnie tak jak u ludzi). Natomiast jest wiele sposobów aby ograniczyć powstawanie kamienia nazębnego i eliminować jego odkładanie oraz eliminować nieprzyjemny zapach. [URL]http://jezozwierz.com.pl/c/37/higiena-pyszczka-pielegnacja-dla-psa.html,1.html[/URL] Czyściki nakładane na palec, specjalnie profilowane zabawki gumowe i sznurkowe, płyny do dezynfekcji itd. Powinniśmy także pamiętać o właściwej diecie naszych czworonogów (podając im słodycze szkodzimy!) Quote
michalcwks Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 osobiscie walcze sam w tym problemem :) ___________________ [URL]http://pozyczkabezbikonline.org.pl[/URL] Quote
kfiatek19833 Posted December 19, 2013 Posted December 19, 2013 no wlasnie. pasta czy płyn?? moj psiak mial usuwany kamień teraz musze uważać i zapobiegać z tym ze nie wiem co lepsze??? Quote
gryf80 Posted December 20, 2013 Posted December 20, 2013 najlepiej jakbys nabył i płyn i pastę.płyn dolewasz do wody która pije psiak,a ty codziennie dodatkowo myjesz psu zęby.jedno z drugim nie koliduje. Quote
Zosia-Samosia Posted December 20, 2013 Posted December 20, 2013 Jezeli zdecyduje sie na szczoteczke to czy nalezy psiakowi czyscic zeby codziennie? Szczerze to nie mam pojecia,do tej pory starszemu psu wystarczyly kosci,ale u mlodego niestety odpada :( Quote
gryf80 Posted December 20, 2013 Posted December 20, 2013 niestety przynajmniej 1 x dz,najlepiej po ostatnim posiłku Quote
kfiatek19833 Posted December 20, 2013 Posted December 20, 2013 zobaczcie ze kiedys takich wynalazkow nie bylo i jakos nie bylo to potrzebne. jak juz cos to zdecyduje sie na paste i przysmaki. Quote
Wojtek0023 Posted April 4, 2014 Posted April 4, 2014 Ja używam dla moich Yorków płyn w buteleczce z końcówką taką jaka jest w kroplach do oczu Quote
Recommended Posts