marta1997abc Posted February 10, 2013 Posted February 10, 2013 Zastanawiam się jakie warzywa podawać psu. Np. czy można dawać psom kapustę pekińską ??? Quote
filodendron Posted February 10, 2013 Posted February 10, 2013 To chyba zależy od osobnika. Mój jadł pekińską nawet jako szczenię - lubił pochrupać. I nigdy mu nic nie było. Ale podobno niektóre psy wzdyma. Quote
marta1997abc Posted February 10, 2013 Author Posted February 10, 2013 aha , no cóż spróbuję może się u moich psów przyjmie .Zacznę od małej porcji. Quote
gryf80 Posted February 10, 2013 Posted February 10, 2013 moja sucz w okresie zimowym codziennie ma w misce 2 pokrojone liscie pekińskiej,która uwielbie nie zabardzo lubi cykorię Quote
Maganna Posted February 10, 2013 Posted February 10, 2013 Tak jak wyzej napisano kapusciane powoduja wzdecia.Zalezy od psa,jak mu smakuje to dawac bez problemu( w odpowiednich ilosciach )Nasz pierwszy pies uwielbiał środki z kapusty,jabłka,marchewki. Luna lubi marchew,buraki.Z owoców jabłka i gruszki.Na kapustę nawet nie spojrzy. Quote
zmierzchnica Posted February 12, 2013 Posted February 12, 2013 [quote name='Maganna']Tak jak wyzej napisano kapusciane powoduja wzdecia.Zalezy od psa,jak mu smakuje to dawac bez problemu( w odpowiednich ilosciach )Nasz pierwszy pies uwielbiał środki z kapusty,jabłka,marchewki. Luna lubi marchew,buraki.Z owoców jabłka i gruszki.Na kapustę nawet nie spojrzy.[/QUOTE] Jedna z moich suk uwielbia kiszoną kapustę ;) Lubi też czasem jabłko, marchewkę, bardzo paprykę, buraki. Najmłodsza czasem schrupie jabłko albo marchewkę, ale i tak największym przysmakiem dla niej jest... Chleb :roll: Dwa pozostałe psy nie uznają niczego warzywno-owocowego, czasem buraki od dzwonu. Myślę, że oprócz pewnych rzeczy szkodliwych (czosnek, cebula, winogrona, czekolada itd), w umiarkowanych ilościach większość rzeczy wzbogaci dietę psa i raczej zwierzak na tym nie straci ;) Quote
filodendron Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 [quote name='zmierzchnica']Jedna z moich suk uwielbia kiszoną kapustę ;) [/QUOTE] To zdrowo :) Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które działają tonizująco na układ pokarmowy. Znam przypadek wyleczenia zaburzeń jelitowych u psa... ogórkami małosolnymi ;) Nie polecam eksperymentować, przytaczam jedynie jako ciekawostkę, bo już wet ze swoim RC weterynaryjnym rozkładał ręce, a pies tak żebrał, tak żebrał o te ogórki, że właścicielka w końcu uległa na zasadzie "raz kozie śmierć". Ale koza przeżyła i ma się świetnie :) Quote
marta1997abc Posted February 13, 2013 Author Posted February 13, 2013 moja psiaki jedzą jako warzywa tylko marchewkę.Spróbuję dać im coś nowego ;) Quote
Maganna Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 [quote name='zmierzchnica']Jedna z moich suk uwielbia kiszoną kapustę ;) Lubi też czasem jabłko, marchewkę, bardzo paprykę, buraki. Najmłodsza czasem schrupie jabłko albo marchewkę, ale i tak największym przysmakiem dla niej jest... Chleb :roll: Dwa pozostałe psy nie uznają niczego warzywno-owocowego, czasem buraki od dzwonu. Myślę, że oprócz pewnych rzeczy szkodliwych (czosnek, cebula, winogrona, czekolada itd), w umiarkowanych ilościach większość rzeczy wzbogaci dietę psa i raczej zwierzak na tym nie straci ;)[/QUOTE] do szkodliwych dodam jeszcze pomidory-nie podawac.Pewnie jakis kawaleczek nie zaszkodzi,ale w wiekszej ilosci moga byc toksyczne dla psa.Nasza druga "dziewczyna"pomimo moich usilnych prosb;)nie tknie ani warzyw,ani owocow. Quote
filodendron Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Dlaczego pomidor jest toksyczny? Rozumiem, że zielony ze wzgl. na solaninę, ale dojrzały? Przecież nawet są karmy z pomidorami w składzie. Mój pies uwielbia spaggetti z pomidorów i cukinii :) Quote
Noellka Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Pomidory? Pierwsze słyszę mój pies je pomidory pewnie że nie kilogramami ale trzy/cztery tygodniowo na pewno i nic mi nie wiadomo o ich toksyczności.Dostaliśmy od veta szczegółowa rozpiske co pies może czego nie i tego się trzymamy. Mamy jednostkę zdecydowanie wegetariańską chyba nie ma warzywa czy owocu którego by mu nie smakował. Kapustę tez je najbardziej kocha banany, jabłka, paprykę i marchewkę. Quote
marta1997abc Posted February 13, 2013 Author Posted February 13, 2013 Pomidorki można dawać tylko trzeba obrać ze skórki.Istnieje ryzyko , że się przylepi np.do podniebienia.Jak ktoś podaje z...to ma wyćwiczonego psa :grin::grin::grin:.Moje jedzą tak , że nie ryzykuje z podawaniem skóry - wszystko najpierw obieram.Oczywiście skóra np.a marchewki lub buraków nie zaszkodzi.Chodzi mi o np.skórki z jabłka , pomidora. Quote
gryf80 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 w sezonie pomidory ida jak burz do psiego żołądka.cebule raz na jakis czas także pojada,nawet kilka kulek winogrona,nie jest to codziennie ale raz na jakis czas... Quote
Maganna Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Niezbyt dojrzale owoce pomidorów zawierają tomatynę,którego efektem może być zatrucie.Po przeróbce pod wpływem temperatury tomatyna traci swoje szkodliwe właściwości.Natomiast w soku dojrzałych pomidorów występuje saponina,która może spowodować podraznienie błony sluzowej przewodu pokarmowego.Podawana w dużych dawkach może spowodować uszkodzenia.Zapewne podawane raz na jakiś czas i w rozsądnych ilościach nie są szkodliwe.Jest całe mnóstwo owoców i warzyw,które są wręcz wskazane w diecie naszych pupili.My nie podajemy pomidorów,winogron,owoców cytrusowych,cebuli oraz ostrej papryki.Zatem każdy wedle własnego uznania oraz "kubków smakowych"pupila. Quote
Recommended Posts