Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak jak wyzej napisano kapusciane powoduja wzdecia.Zalezy od psa,jak mu smakuje to dawac bez problemu( w odpowiednich ilosciach )Nasz pierwszy pies uwielbiał środki z kapusty,jabłka,marchewki.
Luna lubi marchew,buraki.Z owoców jabłka i gruszki.Na kapustę nawet nie spojrzy.

Posted

[quote name='Maganna']Tak jak wyzej napisano kapusciane powoduja wzdecia.Zalezy od psa,jak mu smakuje to dawac bez problemu( w odpowiednich ilosciach )Nasz pierwszy pies uwielbiał środki z kapusty,jabłka,marchewki.
Luna lubi marchew,buraki.Z owoców jabłka i gruszki.Na kapustę nawet nie spojrzy.[/QUOTE]

Jedna z moich suk uwielbia kiszoną kapustę ;) Lubi też czasem jabłko, marchewkę, bardzo paprykę, buraki. Najmłodsza czasem schrupie jabłko albo marchewkę, ale i tak największym przysmakiem dla niej jest... Chleb :roll: Dwa pozostałe psy nie uznają niczego warzywno-owocowego, czasem buraki od dzwonu. Myślę, że oprócz pewnych rzeczy szkodliwych (czosnek, cebula, winogrona, czekolada itd), w umiarkowanych ilościach większość rzeczy wzbogaci dietę psa i raczej zwierzak na tym nie straci ;)

Posted

[quote name='zmierzchnica']Jedna z moich suk uwielbia kiszoną kapustę ;) [/QUOTE]
To zdrowo :) Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które działają tonizująco na układ pokarmowy.
Znam przypadek wyleczenia zaburzeń jelitowych u psa... ogórkami małosolnymi ;) Nie polecam eksperymentować, przytaczam jedynie jako ciekawostkę, bo już wet ze swoim RC weterynaryjnym rozkładał ręce, a pies tak żebrał, tak żebrał o te ogórki, że właścicielka w końcu uległa na zasadzie "raz kozie śmierć". Ale koza przeżyła i ma się świetnie :)

Posted

[quote name='zmierzchnica']Jedna z moich suk uwielbia kiszoną kapustę ;) Lubi też czasem jabłko, marchewkę, bardzo paprykę, buraki. Najmłodsza czasem schrupie jabłko albo marchewkę, ale i tak największym przysmakiem dla niej jest... Chleb :roll: Dwa pozostałe psy nie uznają niczego warzywno-owocowego, czasem buraki od dzwonu. Myślę, że oprócz pewnych rzeczy szkodliwych (czosnek, cebula, winogrona, czekolada itd), w umiarkowanych ilościach większość rzeczy wzbogaci dietę psa i raczej zwierzak na tym nie straci ;)[/QUOTE]

do szkodliwych dodam jeszcze pomidory-nie podawac.Pewnie jakis kawaleczek nie zaszkodzi,ale w wiekszej ilosci moga byc toksyczne dla psa.Nasza druga "dziewczyna"pomimo moich usilnych prosb;)nie tknie ani warzyw,ani owocow.

Posted

Pomidory? Pierwsze słyszę mój pies je pomidory pewnie że nie kilogramami ale trzy/cztery tygodniowo na pewno i nic mi nie wiadomo o ich toksyczności.Dostaliśmy od veta szczegółowa rozpiske co pies może czego nie i tego się trzymamy. Mamy jednostkę zdecydowanie wegetariańską chyba nie ma warzywa czy owocu którego by mu nie smakował. Kapustę tez je najbardziej kocha banany, jabłka, paprykę i marchewkę.

Posted

Pomidorki można dawać tylko trzeba obrać ze skórki.Istnieje ryzyko , że się przylepi np.do podniebienia.Jak ktoś podaje z...to ma wyćwiczonego psa :grin::grin::grin:.Moje jedzą tak , że nie ryzykuje z podawaniem skóry - wszystko najpierw obieram.Oczywiście skóra np.a marchewki lub buraków nie zaszkodzi.Chodzi mi o np.skórki z jabłka , pomidora.

Posted

Niezbyt dojrzale owoce pomidorów zawierają tomatynę,którego efektem może być zatrucie.Po przeróbce pod wpływem temperatury tomatyna traci swoje szkodliwe właściwości.Natomiast w soku dojrzałych pomidorów występuje saponina,która może spowodować podraznienie błony sluzowej przewodu pokarmowego.Podawana w dużych dawkach może spowodować uszkodzenia.Zapewne podawane raz na jakiś czas i w rozsądnych ilościach nie są szkodliwe.Jest całe mnóstwo owoców i warzyw,które są wręcz wskazane w diecie naszych pupili.My nie podajemy pomidorów,winogron,owoców cytrusowych,cebuli oraz ostrej papryki.Zatem każdy wedle własnego uznania oraz "kubków smakowych"pupila.