markzo Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Witam! Wczoraj suka urodziła 8 szczeniaków, niestety pierwszy padł. 7 żyje i ma sie całkiem dobrze. Mam pytanie odnośnie wyglądu waginy suki. Jest ona obwiśnięta i różowo/czerwona, wielkości małej pomarańczy (ciężko mi określić). Cieknie z niej ruda/brązowa krew. Piesa karmi młode, merda ogonem, zachowuje się normalnie. Czy mam powody do obaw? Quote
Aysel Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Normalne. Taka wydzielina zależnie od wielu czynników może się utrzymywać czasem i 3-4 tygodnie, potem może być lekko krwista nawet dlużej. To że srom jest nabrzmiały po naturalnym porodzie też jest normalne. Jeśli wydzielina będzie się dłużej utrzymywać i będzie jeszcze bardziej obfita czy zacznie być zielonkawa to koniecznie wet! W ogóle jesli suczka zacznie być jakaś osowiała to trzeba zbadać. Ale przede wszystkim - po porodzie niestety, czy to się nam podoba czy nie myjemy srom tak często jak możemy (ja przez pierwsze dni myłam i 3 razy dziennie swojej suczce) i jak potrzeba. To bardzo ważne, bo bardzo łatwo o zapalenie. Dodatkowo po każdym wyjściu suczki dokładnie myjemy łapy, srom, listwę mleczną. To dość ważne. Dla szybszego oczyszczenia suczki są specjalne zioła chyba firma cd vet - całkiem niezły wspomagacz. Jakbyś jeszcze czegoś nie wiedział pytaj ;) Dla formalności zapytam (bo dziwi mnie, że przed pokryciem suki nie wiedziałeś o tym o co pytasz ;)) czy Twoja suczka jest legalnie rozmnażana? Mam nadzieję, że tak. Ola. Quote
markzo Posted January 28, 2013 Author Posted January 28, 2013 Dziękuje bardzo za odpowiedź :) Będziemy często ją myć i dbać o jej higienę. Co to znaczy legalnie? sąsiedzi mają samca labradora, zauważyliśmy większy brzuch, sutki i zmienione zachowanie. Wtedy wszystko ułożyło się w całość - ciąża. Byliśmy u weta, zbadał i obejrzał - wszystko oki (przed porodem). Taka trochę 'nieplanowana' ale co zrobić ;) bardzo sie cieszymy z powodu szczeniaczków ;) Quote
bejasty Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 I co sunia tak sobie sama poszla akurat do tego chłopaka ? jesteś pewny,że to jego dzieci ? Legalne jest tylko rozmnażanie psów majacych do tego uprawnienia /suka hodowlana,pies reproduktor/.Szczeniaki cieszą bo są słodkie nieporadne ale jaki dalszy ich los ? Quote
markzo Posted January 28, 2013 Author Posted January 28, 2013 Akurat nie ona do niego, tylko on przychodził, jako jedyny. Szczeniaczki wyglądaja jak labradorki, zresztą najważniejsze żeby i matka i młode były zdrowe. Dalszy los? u nas zostaną prawdopodobnie 2 a pozostałym już szukam domów u znajomych - 2 już jest zdeklarowanych. Quote
Błyskotka Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Jak suka ma cieczkę to należy jej pilnować a nie pozostawiać samej sobie. Quote
Impresja&Simarilion Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Wszystki małe piesk iwygladaja tak samo, nie mozesz być pewna czy to labradory... Ręce mi opadaja jak czytam takie rzeczy. Wiesz, że labradory często cierpią na dysplazje. Czy rodzice są przebadani na dysplazje? Quote
zakonna Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 o czym wy piszecie dziewczyny jakie badania, jaka legalna hodowla. po prostu bezmyślne rozmnażanie i produkcja kolejnych kundelków czyli dokładanie się do wszelkiego psiego nieszczęścia w naszym kraju Quote
markzo Posted January 29, 2013 Author Posted January 29, 2013 Bardzo merytoryczne i rzeczowe odpowiedzi. Dziękuje. Nie mierzcie wszystkich swoją miarą, jak psina biega sobie po terenie posesji spuszczona, bo 30 arów ma sam ogród, to nie będę jej cały pilnował, bez przesady. Przychodził labek z sąsiedztwa i się zawsze bawiły, była wpadka - trudno. Topie te szczeniaki? morduje? NIE, dziś był u nich wet, wszystko posprawdzał i umówił nas na wizytę i szczepienie. A kundla to chyba masz ty zakonna - pfff. Poprosiłem sąsiada o info o jego psie - ma rodowód ;] Naszego kupiła bratowa, też się skontaktowałem i kwity na suczkę ma. No ale, dokładamy się do psiego nieszczęścia. Parodia a nie pomoc, żałosne polskie piekiełko. Już wszystkie szczeniaki mają zarezerwowany dom - żadnego schroniska czy sprzedawania, no ale to też źle. Pewnie Wy wywalacie psy z pędzącego samochodu w lasach co? internetowi mądrale. ŻAL.PL! 1 Quote
Aysel Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Bardzo szkoda, że nie dopilnowaliście suki. Jakby nie patrzeć to Wasz obowiązek. Nowelizacja ustawy z dnia 1 stycznia 2012 roku przewiduje, że przestępstwem jest rozmnażanie psów poza organizacjami kynologicznymi i sprzedawanie ich. Oczywiście - dobrze, że suka ma zapewnioną odpowiednią opiekę, ale pamiętaj, że jej szczeniaki z dużym prawdopodobieństwem wylądują w schronach - a jak nie one to ich dzieci 'z wpadek'. W najlepszym przypadku. To jest jeden wielki łańcuch, to się ciągnie, bo ludzie postępują podobnie jak Wy. Jeśli suka cieczkuje to logicznym jest, że trzeba ją pilnować. A jeśli cieczki są uciążliwe i nie potrafimy upilnować własnego psa to wysterylizować. Szczeniaki z takich wpadek zasilają potem schrony. To na prawdę nie jest fajne widzieć psie biedy... Psy ze schronów w większości są z takich 'wpadek', nie czarujmy się. No stało się, teraz proponowałabym z każdym nowym właścicielem podpisać umowę adopcyjną z zaznaczeniem, że psiaki trzeba w odpowiednim czasie wysterylizować/wykastrować by zapobiec dalszemu rozmnażaniu. Mam nadzieję, że szczeniaczki będą chować się zdrowo i że one zostaną dopilnowane przez swoich właścicieli. Możesz uważać nas za świrów, ale po wizycie w schronie i rozmowach z wolontariuszami nas zrozumiesz... Quote
klaki91 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 A to rozmnażanie psów jest nielegalne? mi się wydawało, że sprzedaż psów jest nielegalna jeśli nie jest się zarejestrowanym, ale już rozmnażać sobie można do woli jesli tylko się szczeniaki/dorosłe psy rozda bez pobierania żadnej opłaty... Quote
Aysel Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 [quote name='Aysel'] Nowelizacja ustawy z dnia 1 stycznia 2012 roku przewiduje, że przestępstwem jest rozmnażanie psów poza organizacjami kynologicznymi i sprzedawanie ich.[/QUOTE] Czytanie ze zrozumieniem ;) Przecież napisałam wyraźnie - rozmnażanie poza organizacjami kynologicznymi i sprzedawanie ich. Napisałam to na wypadek jakby taka myśl przyszła komuś do głowy. Quote
klaki91 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 [quote name='bejasty'] Legalne jest tylko rozmnażanie psów majacych do tego uprawnienia /suka hodowlana,pies reproduktor/.Szczeniaki cieszą bo są słodkie nieporadne ale jaki dalszy ich los ?[/QUOTE] Nie załączyło mi cytatu :-P Quote
AnIeLa Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Ręce opadają. A jak po porodzie ma wyglądać srom? Dbaj dobrze o szczenięta i matkę. Dobra karma, wizyty u weta, odrobaczenia, szczepienia a najlepiej sterylka jak już będzie mogła ją mieć skoro upilnowanie suki jest ponad Twoje możliwości. Że też akurat do suki laba przyszedł pies lab. Co za zbieg okoliczności.. Quote
taks Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 [quote name='klaki91']A to rozmnażanie psów jest nielegalne? mi się wydawało, że sprzedaż psów jest nielegalna jeśli nie jest się zarejestrowanym, ale już rozmnażać sobie można do woli jesli tylko się szczeniaki/dorosłe psy rozda bez pobierania żadnej opłaty...[/QUOTE] Mnożenie kundli w polskich realiach gigantycznej nadpopulacji psów jest po prostu nieetyczne. Trzeba mieć na prawdę wielkie klapy na oczach żeby tego nie rozumieć. Na prawde trzeba aż prawnego zakazu żeby to dotarło do mózgu? Ech ręce opadają jak czyta się takie wątki. "Miłosnicy psów" a tak elementarnych rzeczy nie pojmują - żal że durnota nie boli bo może o reflekse byłoby łatwiej skoro inne argumenty nie docierają Quote
sleepingbyday Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 trzeba mieć wielki tupet, żeby celowo rozmnażając psy bez uprawnień hodowlanych, wchodzić na forum inspektorów i wolontariuszy i wypytywac o zagadnienia weterynaryjne związane z porodem. po tępym prymitywnym płodzeniu bez pojęcia o doborze hodowlanym. bo to, że bez wiedzy ludzi do tego doszło, można między bajki włożyć. no, chyba, że sąsiad labek odwiedził sukę, ta go do pokoju zaprosiła, mieli niby znaczki oglądać, a tu po jakimś czasie ona jakas gruba czy jak... normalnie sąsiadom ufac nie mozna. jesli wierzyć badaniom, równie często jeśli chodzi o żony... i matki. podobno psy sie upodabniają do właścicieli. Quote
klaki91 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 [quote name='taks']Mnożenie kundli w polskich realiach gigantycznej nadpopulacji psów jest po prostu nieetyczne. Trzeba mieć na prawdę wielkie klapy na oczach żeby tego nie rozumieć. Na prawde trzeba aż prawnego zakazu żeby to dotarło do mózgu? Ech ręce opadają jak czyta się takie wątki. "Miłosnicy psów" a tak elementarnych rzeczy nie pojmują - żal że durnota nie boli bo może o reflekse byłoby łatwiej skoro inne argumenty nie docierają[/QUOTE] nieetyczne a nieleglane to dwa zupełnie inne pojęcia i przestańcie je mieszać, bo nieraz już na dogo trafiały się kwiatki jak ten zacytowany przeze mnie. prawda jest taka, że można psy rozmnażać do woli, ile się chce i to nie jest kwestia durnych prawnych zakazów, bo one akurat guzik dadzą i polskiej mentalności nie zmienią, jeśli w ogóle mozna mówić o polskiej mentalnosci w tym zakresie bo za granicą nie jest lepiej Quote
Aysel Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 A więc - mnóżmy wszystko ile wlezie! :D Ja radzę czytać ze zrozumieniem! Nigdzie nie napisalam, ze samo rozmnażanie psów poza organizacjami kynologicznymi jest nielegalne, napisałam, że rozmnażanie ich i SPRZEDAWANIE jest nielegalne. Jest wielka różnica jednak. Quote
Guest ambird Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 A ja pochwalę tę sunię :) Dobrze wychowana :) Nie poszła się puścić, tylko oddała się na swoim terenie :D Do autorki: nie chciej aby twoje ogłoszenia trafiły w oczy "mega nawiedzonych obrońców zwierząt", możesz się w skarbówce nie wypłacić. Jeśli ktoś/coś raz do sieci wchodzi, zawsze zostanie ślad :mad: Po za tym ludzie są coraz mądrzejsi i oczekują umów sprzedaży, w razie poważnej choroby możesz nieźle zabulić :multi: Baj! Quote
klaki91 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 [quote name='Aysel']A więc - mnóżmy wszystko ile wlezie! :D Ja radzę czytać ze zrozumieniem! Nigdzie nie napisalam, ze samo rozmnażanie psów poza organizacjami kynologicznymi jest nielegalne, napisałam, że rozmnażanie ich i SPRZEDAWANIE jest nielegalne. Jest wielka różnica jednak.[/QUOTE] To ja radzę czytać ze zrozumieniem, nigdzie sie do twojej wypowiedzi nie odnioslam wiec zluzuj Quote
katlis Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 [quote name='klaki91']nieetyczne a nieleglane to dwa zupełnie inne pojęcia i przestańcie je mieszać, bo nieraz już na dogo trafiały się kwiatki jak ten zacytowany przeze mnie. prawda jest taka, że można psy rozmnażać do woli, ile się chce i to nie jest kwestia durnych prawnych zakazów, bo one akurat guzik dadzą i polskiej mentalności nie zmienią, jeśli w ogóle mozna mówić o polskiej mentalnosci w tym zakresie [B]bo za granicą nie jest lepiej[/B][/QUOTE] dziwne na przykładzie Holandii mogę stwierdzić, że tam nie ma takiego problemu jak u nas, bywałam w różnych rejonach tego kraju i jakoś nie widziałam bezpańskich psów, żeby zaadoptować zwykłego kota dachowca trzeba gruby szmal wywalić, nie wspomnę o tym że po tego dachowca to trzeba się najpierw w kolejkę ustawić bo w zapasie ich tam nie mają. Jak dla mnie Twoje tłumaczenie jest bezsensu, można rozmnażać byleby oddać za darmo i do czego to zmierza że pojawią się ludzie, którzy to staną się właścicielami spaczonego genetycznie "labradora", który w okresie dojrzewania rozpie....doli im chałupkę, cudowni właściele stwierdzą że przecież te labki na amerykańskich filmach tak nie robią i kop w dupę na ulicę, i co zgodnie z Twoją teorią przestępstwa nie było bo nie było sprzedaży, a to, że n ulicę trafią kolejne pseudo rasowce to taki mały skutek uboczny głupoty ludzkiej. Jak miło- IDŹMY I SIĘ ROMNAŻAJMY:flaming::flaming::flaming: Quote
markzo Posted January 29, 2013 Author Posted January 29, 2013 Widze, ze kultura na tym forum jest na wysokim poziomie. Nie bede sie odnosil do Waszych wypowiedzi - szkoda czasu i słow. Ktoś moze po mnie "jechać" i Pan Moderator to akceptuje, mojego posta juz nie - heh. No tak, jestem debilem (choc widze, ze wiekszosc z was juz mnie osadzila - brawo!) i umyslilem sobie, ze rozmnoze labradory i bede mial z tego kupe szmalu. CZAD. Z takim zamiarem to bym się do tego przygotował. Nie mieszkam w miescie, tylko w malej miescinie. Tutaj nikt psa w pokoju nie trzyma, tym bardziej jak jest lato i duchota. Pies sobie biega po posesji i juz, co mam go zamknąc i mu podpaske/pampersa zalozyc? Miała cieczke, akurat ktos nie przypilnowalismy i stało sie, co miala być psia aborcja? Bo nie rozumiem tej nagonki. Chciałem tylko wiedzieć jak się zająć szczeniakami i suką, żeby wszystko było w porządku. To też źle tak? epic facepalm. Wiem, że sprzedaż jest nielegalna i nie mam zamiaru tego robić, tym bardziej że psiaki idą do bliskich mi ludzi. Pisałem wcześniej (niestety moja wypowiedz nie została zaakceptowana - szkoda), że psiaki oglądał wet, tak samo sukę i umówilismy sie na wizyte i odpowiednie przygotowanie psiaków do życia. Mają zrobione porzadne duże posłanie, czysto i schludnie, dobra karma dla matki itp. Ale tego już nie widac, należy mnie napiętnować bo nasza suka zaszła w ciąże. GIT! Myslalem, ze to forum MILOSNIKÓW zwierząt, gdzie znajde cenne wskazówki. Nie miałem styczności z nowonarodzonymi szczeniakami i suką w czasie/po porodzie. Każda uwaga jest dla mnie cenna tak samo jak to co mówi wet. Ale po co pisać merytorycznie, lepiej pocisnąć po autorze. Brawo. Skąd mam wiedziec, jak ma wyglądać srom u suki? w necie ani ksiązkach o psach, które mam tego nie ma. Wet obejżał - mówi oki. Ja się martwiłem, bo to chyba naturalna reakcja, jak z psem jestem zwiazany. Dziękuje za te kilka rzeczowych informacji, które dało się wyłuskać z tej fali hejtowania. Bardziej was obchodzi jak dociąć człowiekowi, niż pomóc psiakom. pzdr. Quote
katlis Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 [quote name='markzo'] stało sie, co miala być psia aborcja?[/QUOTE] tak, to się nazywa sterylka aborcyjna [quote name='markzo']Bo nie rozumiem tej nagonki. [B]Chciałem tylko wiedzieć jak się zająć szczeniakami i suką,[/B] żeby wszystko było w porządku. To też źle tak? epic facepalm. Wiem, że sprzedaż jest nielegalna i nie mam zamiaru tego robić, tym bardziej że psiaki idą do bliskich mi ludzi. Pisałem wcześniej (niestety moja wypowiedz nie została zaakceptowana - szkoda), [B]że psiaki oglądał wet, tak samo sukę i umówilismy sie na wizyte[/B] i odpowiednie przygotowanie psiaków do życia. Mają zrobione porzadne duże posłanie, czysto i schludnie, dobra karma dla matki itp. Ale tego już nie widac, należy mnie napiętnować bo nasza suka zaszła w ciąże. GIT![/QUOTE] ustal jedną wersję, to jak to było oglądał sukę i młode wet i Ci nie powiedział jak się nimi zajmować, dla tego od nas chciałeś się dowiedzieć jak należy to robić czy jak:stupid: [quote name='markzo']Myslalem, ze to forum MILOSNIKÓW zwierząt, gdzie znajde cenne wskazówki. Nie miałem styczności z nowonarodzonymi szczeniakami i suką w czasie/po porodzie. Każda uwaga jest dla mnie cenna tak samo jak to co mówi wet. Ale po co pisać merytorycznie, lepiej pocisnąć po autorze. Brawo. Dziękuje za te kilka rzeczowych informacji, które dało się wyłuskać z tej fali hejtowania. Bardziej was obchodzi jak dociąć człowiekowi, niż pomóc psiakom. pzdr.[/QUOTE] zerknij z łaski swojej na wątki adopcyjne w poszczególnych województwach a później pisz o merytoryce [COLOR=#ff0000][SIZE=4]Te psiaki powołałeś Ty do życia więc to Ty im pomagaj. [/SIZE][/COLOR] Tak gwoli wyjaśnienia takich wypadków przy pracy ma 3 szt w domu - suka co to miała być JRT tylko jakoś nogi za długie urosły i reszta jakaś taka nie rasowa była, druga suka zgarnięta z lasu bo nie spełniała kryteriów onkowatości, no i kot bo ktoś tam zapomniał kotkę wysterylizować, chyba teraz rozumiesz dla czego wolę ujeżdżać po Tobie:boom: Quote
14ruda Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 Spokojnie.Jeśli to się stało przypadkowo to właściciel niech zapewni suce i młodym odpowiednią opiekę oraz karmę.Jak się te szczeniaczki rozpełzną po domu i przygotują je do generalnego remontu może suczka zostanie wysterylizowana. Markzo-czytaj forum-jest to kopalnia wiedzy jak opiekować się suką po porodzie i szczeniakami(to już powinieneś zrobić dawno albo zapytać weta-suka nie jest w ciąży 2 dni).Oby maluszki znalazły domy u Twoich znajomych. Jeśli nie proponuję odwiedzić działy o psach w potrzebie na tym forum oraz innych labowych. Tam są własnie pieski z takich rozmnożeń. Nie sprzedawaj tych piesków,bo to nielegalne a jak tu ktoś napisał-jest już ślad w necie. Wysterylizuj suczkę ze względu na to,że nie dajecie rady jej upilnować oraz ze względu na zdrowie(jest mnóstwo info tu na forum) Poza tym czy posiadasz jakąkolwiek wiedzę na temat szczeniąt i socjalizacji?Przez Twoje błędy w szczenięctwie ich przyszli właściciele będą mieć problemy z zachowaniem piesków.Nie piszę o zdrowiu(dyzplazja), bo Twoja suka na pewno nie jest prześwietlona i ten pies też.A powoływanie na świat zwierząt,które całe życie będą cierpieć z powodu choroby,do której ta rasa jest predysponowana jest nieodpowiedzialne. Mam nadzieje,że wszystko będzie dobrze i wszystkie pieski trafią do dobrych domów a Ty z doświadczenia podejmiesz właściwą decyzję. Quote
markzo Posted January 30, 2013 Author Posted January 30, 2013 [quote name='14ruda']Spokojnie.Jeśli to się stało przypadkowo to właściciel niech zapewni suce i młodym odpowiednią opiekę oraz karmę.Jak się te szczeniaczki rozpełzną po domu i przygotują je do generalnego remontu może suczka zostanie wysterylizowana. Markzo-czytaj forum-jest to kopalnia wiedzy jak opiekować się suką po porodzie i szczeniakami(to już powinieneś zrobić dawno albo zapytać weta-suka nie jest w ciąży 2 dni).Oby maluszki znalazły domy u Twoich znajomych. Jeśli nie proponuję odwiedzić działy o psach w potrzebie na tym forum oraz innych labowych. Tam są własnie pieski z takich rozmnożeń. Nie sprzedawaj tych piesków,bo to nielegalne a jak tu ktoś napisał-jest już ślad w necie. Wysterylizuj suczkę ze względu na to,że nie dajecie rady jej upilnować oraz ze względu na zdrowie(jest mnóstwo info tu na forum) Poza tym czy posiadasz jakąkolwiek wiedzę na temat szczeniąt i socjalizacji?Przez Twoje błędy w szczenięctwie ich przyszli właściciele będą mieć problemy z zachowaniem piesków.Nie piszę o zdrowiu(dyzplazja), bo Twoja suka na pewno nie jest prześwietlona i ten pies też.A powoływanie na świat zwierząt,które całe życie będą cierpieć z powodu choroby,do której ta rasa jest predysponowana jest nieodpowiedzialne. Mam nadzieje,że wszystko będzie dobrze i wszystkie pieski trafią do dobrych domów a Ty z doświadczenia podejmiesz właściwą decyzję.[/QUOTE] Tak stało się to niestety przypadkiem, nie dopilnowaliśmy. Opieke zapewniamy jaką tylko możemy najlepszą. 14ruda - czytam nie tylko to forum, pytałem weta o wiele spraw, ale zawsze wg mnie lepiej upewnić sie w jak najwiekszej ilosci zrodel info. Psiaki mają już zagwarantowany dom, NIE BEDZIE ZADNEGO HANDLU. Nie ma takiej potrzeby aby w jakikolwiek sposob zarabiac na tych szczeniakach, zreszta nigdzie nie pisalem nawet pomysle na sprzedaz. Jesli dobrze rozumiem, pod pojeciem socjalizacji kryje się wychowanie szczeniaka "do zycia" z innymi psami i człowiekiem? Odchowałem juz sam jednego psa (miał 3 tygodnie jak do mnie trafił) więc coś tam wiem, ale chętne czegoś nowego sie dowiem. Dzięki! Quote
Recommended Posts