Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Squ']

Dlatego jeśli kiedykolwiek miałabym mieć psa rasowego, na co się nie zanosi, bo wolę oryginalne kundelki, to musiałaby to być jakaś rzadka rasa.
Np. Toller, Malinois, ACD itp,:evil_lol:[/quote]

Powiem tak : Toller do Malinoisa ma się chyba tak samo jak Toller do ACD. To kompletnie różne psy, zupełnie odmienne predyspozycje, charaktery, wszystko. Zalecałabym wybór psa nie dlatego ze jest rzadką rasą, a dlatego że pasuje ci jego zachowanie, to jaki jest w relacjach z innymi, jak pracuje, itd.

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Squ']Może źle sprecyzowałam się co do tego kundelkowatego wyglądu. Pozatym było to napisane w [U]bardzo[/U] pozytywnym sensie- [B]nie bierz wszystkiego tak poważnie.[/B]
Chodzi o to, że Tolley są na tyle mało znane, że przeciętny, nieobeznany w rasach człowieczek pod określeniem 'retriever' zna tylko goldena i labka, a taki Toller, nierozpoznawany przez większą częśc ludu, to dla niego kundelek.
A dla mnie to nawet istotne, bo zdecydowanie wolę psy mniej popularne i takie, żeby ludzie nie rozpoznawali ich na ulicy - ot tak małe zboczenie :evil_lol:.

[/quote]
Jesli tak to odczułas, to dla mnie określenie "kundel" nie jest obrażajace gdyż sama mam takowego. Chodzi o to, ze są psy naprawde przypominające kundle.
Raz pod moja szkołą ktoś wyrzucił rudego psa podobnego do Tollera, teraz juz dokłądnie nie pamietam, ale dla mnie wyglądał jak Toller- jednak nie nazwałabym go kundlem.
Po większości psów widac, że miał wyselekscjonowane dane cechy, są inne niz wszytskie i nie tak często spotykane. Toller z zewnątrz przypomina mi Retrievera. Nie wiem jak to okreslić, ale ja widze kiedy pies wyglada jak kundel, a kiedy jak jakis rasowiec.
Miałam psa który przypominał Border Colli ale wygklądał jak kundel.
Hm... ciezko to wytłumaczyć:roll:
Bo z tego co piszesz, to mozna stwierdzić, ze jak pies nie jest pudlem, sznaucerem, foxterierem, bernardynem, ON'kiem, podchalanem, labradorem, goldenem, rottkiem, amstaffem, dobkiem czy colli to dla przeciętniaka jest kundlem.

Ja również lubie rasy rzadkie.
Nadmierna popularność jakiejś rasy mnie przytłacza przez co np. nie podobaja sie ONki bo wszedzie sa. Kazdy sasiad ma ONka.
Dowiadujac się coraz wiecej o Tollerach czuje, ze to rasa dla mnie:loveu:
Również z ras rzadkich podobaja mi sie Field Spaniele. Jednak nie znając dobrze tej rasy, nie rozmawiajac z właśćcielem nie moge stwierdzić, że ta rasa również będzie do mnie pasować. Nawte nie widziałam go na oczy. Dlatego z nadzieją, ze spotkam tego psa na swiatówce chce być w niedziele, al obawiam, sie, ze jest to niemożliwe :(

Co do Pinocchio of Redpine:loveu: :loveu: Oj! jednak jestem bardzo wymagajaca względem szczałki :eviltong: Gdyby miał jeszcze troche białego na mordce, bo tak optycznie mu ja skraca i garbuje:eviltong: :loveu:

Posted

[quote name='Toller-Fox']Powiem tak : Toller do Malinoisa ma się chyba tak samo jak Toller do ACD. To kompletnie różne psy, zupełnie odmienne predyspozycje, charaktery, wszystko. [B]Zalecałabym wybór psa nie dlatego ze jest rzadką rasą, a dlatego że pasuje ci jego zachowanie, to jaki jest w relacjach z innymi, jak pracuje[/B], itd.[/quote]
To jest dla mnie oczywiste, dlatego napisałam, że wygląd jest 'nawet istotny' ;) jak wiadomo najważniejsze jest usposobienie itp i to czy jesteśmy w stanie sprostać wymaganiom danej rasy :p

A powracając do Tollerów to co jest nietak z tym szczeniakiem? Za ciemny?

[quote]
Bo z tego co piszesz, to mozna stwierdzić, ze jak pies nie jest pudlem, sznaucerem, foxterierem, bernardynem, ON'kiem, podchalanem, labradorem, goldenem, rottkiem, amstaffem, dobkiem czy colli to dla przeciętniaka jest kundlem.[/quote] A tak nie jest?

Posted

[quote name='Squ']To jest dla mnie oczywiste, dlatego napisałam, że wygląd jest 'nawet istotny' ;) jak wiadomo najważniejsze jest usposobienie itp i to czy jesteśmy w stanie sprostać wymaganiom danej rasy :p

A powracając do Tollerów to co jest nietak z tym szczeniakiem? Za ciemny?

[B]A tak nie jest?[/B][/quote]
Nie jest.
Myślisz, ze jak ktoś widzi pierwszy raz na oczy bullteriera czy shar peia to jest dla niego kundlem?
Gdyby dla ludzi wszystkie psy oprócz przezemnie wymienionych byłyby kundlami to wszyscy mieli by albo te same albo byłoby im obojetne czy mają PONa czy mieszańca.
Inaczej też nie pytano by się mnie " co to za rasa?" tylko przy rasowcach.

Przecież widząc wytrymowanego westa czy szkota odrazu widac, że nie wygląda jak kundel bo normalnie miałby zwykłą, naturalną sierść:razz:
Tak samo widząc charta.
Większosć kundli wyglądają jak ONki czy jamniki. Są tez takie całkiem zmieszane nie grzeszace wspaniałą urodą.

Posted

[quote name='Atena']

[COLOR=Red] Przecież widząc wytrymowanego westa czy szkota odrazu widac, że nie wygląda jak kundel bo normalnie miałby zwykłą, naturalną sierść:razz: [/COLOR]
Tak samo widząc charta.
[COLOR=Orange] Większosć kundli wyglądają jak ONki czy jamniki.[/COLOR] [COLOR=SeaGreen][COLOR=Magenta]Są tez takie całkiem zmieszane nie grzeszace wspaniałą urodą[/COLOR].[/COLOR][/quote]

[COLOR=Red]Czyli co właściciele kundli szorstkowłosych nie mogą ich trymować, chodzić do fryzjera, dbać?
[COLOR=Magenta]Powiem szczerze, że poczułam się urażona,i myślę ,że większość ludzi, którzy mają kundelki.
tylko psy rasowe "grzeszą wspaniałą urodą" ? ?? ????

[COLOR=Orange]Dodaj sobie do tego: labradory, husky, yorki etc ;)

[SIZE=1][COLOR=Black]tak sobie ten wątek przeglądam i poczytuje i nie wytrzymałam [/COLOR][/SIZE]
[/COLOR]
[/COLOR]

[/COLOR]

Posted

nathaniel-nie rozumiem twojego urażenia.
Bo bywaja i takie poprzez ciągłe pokrewieństwo
( pare ulic dalej rok temu urodziły się szczenięta po pokryciu synem matki). To też zalezy od gustu. Chociaż, moze również źle się wyraziłam. Dla nas psiarzy wszystkie psy sa piękne:loveu: ale dla przecietniaka nie. Nawet rasowce.
Niektóre Hybrydy np. z Pinczerem małpim również nie sa piękne :roll: ,ale to juz moje zdanie.
Chciałam też zaznaczyć, że równiez mam kundelka ;)

Nie, ze nie mogą dbać. Tylko, rzadko się spotyka, częście zostawiaja psu naturalny włos- moja ciocia ma westa nie trymowanego i ma kręconą sierść. Najczęściej o sierść twardą ludzie dbaja u psów wystawowych.
Choc widziałam psa w typie sznaucera wytrymowanego:loveu:

PS: nie tylko psy rasowe i nie wszytskie psy rasowe. Zostały tak wyselekcjonowane i pod względu użytkowości i wyglądu. Wiadomo, ze o gustach się nie dyskutuje, ale też iwdać jakie rasy sa najbardziej populrne.
Ja wybieram psa pod względem charakteru potem wyglądu. Mam kundelka, ale teraz mam również rasowce- bo zawsze miałam kundelki gdyż mieszkam na wsi.

Posted

Wracając do tematu- bo widzę że zboczył on na trochę niemiłe tory- niektóre Tollery mają zbyt ciemną pigmentację, a niektóre czarne znaczenia- np na czubkach uszu, albo na grzbiecie- i oczywiście wszystkie one są uważane za odstępstwo od wzorca, który dopuszcza jedynie odcienie czerwonego i rudego, ale nigdy brązowe. To samo jeśłi chodzi o białe znaczenia, w miejscach innych niż przewidziane przez wzorzec (czyli na łapkach do pewnej wysokości, na piersi, na czubku ogona, i strzałka na kufie, nie wchodząca wyżej niż za linię uszu).

Posted

[quote name='Toller-Fox']Wracając do tematu- bo widzę że zboczył on na trochę niemiłe tory[/quote]

Zobaczył przeze mnie, bo zainteresowałam się opinią Ateny , przepraszam :oops::cool3:

Posted

[B]Nathaniel[/B]- Wszystko OK ;) , czasem tak jest że jakiś temat wypływa z innego :evil_lol: .
Szczerze mówiąc wszystko mi jedno czy Tollery są z wyglądu rozpoznawane jako rasowce, czy nie - wiele osób spotykających mnie z psem na spacerach było pewnych, że to kundelek, i generalnie nie robiło to mnie żadnego wrażenia.:cool3:

• 1 month later...
Posted

Witam wszystkich na forum! :lol: Pierwszy raz pisze na tym forum od niedawna jestem zarejestrowana i chciałabym się przedstawić. [IMG]http://www.retriever.com.pl/forum/images/smiles/icon_smile.gif[/IMG]
Nazywam się Wioleta, mieszkam niedaleko Kalisza i jestem szczęśliwą posiadaczką uroczej suczki Soni 4,5 miesiąca:multi: . Mam nadzieję, że dzięki temu forum poznam wielu miłośników tej rasy i innych retrieverów.
[URL=http://img296.imageshack.us/my.php?image=p1030648dx3.jpg][IMG]http://img296

Posted

Witam WiolaW
ja tez mam retrieverka,tylko ze labradorka
pomoge wkleic fotke twojej suni bo twojej nie widac:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images1.fotosik.pl/248/fe4447f3ebd0bc61.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Jej, jaka ślicznotka:loveu::loveu: :loveu:

Z jakiej jest hodowli??

Kalisz, Kalisz, Kalisz... jestem kiepsa z geografi :eviltong:
Ha! W miare blisko:cool1:

Posted

[quote name='WiolaW']Witaj, Kalisz jest 120 km od Poznania na trasie Łódź a Sonia pochodzi z hodowli Virgo Vestalis. Dzięki za wklejenie zdjęcia.[/quote]

Tak, tak znalazłam. Ja mieskzma na trasie Wrocław-Poznań wiec wmaier blisko;)

Ja może nie posiadam retrievera, ale jestem miłośniczka Tollerów:loveu:
Tak wiec czekamy na wiecej zdjęć:multi:

Posted

WiolaW serdecznie witam w naszym gronie. Mam kundelka wielorasowego ale retrievera, którego jednym w wielu przodków był kiedyś tam Toller i dlatego jestem miłośniczką właśnie tej rasy i bardzo często tutaj zaglądam.
Pozdrawiam Ewa

Posted

postaram sie wkleic troche zdjć ale nie wiem czy mi wyjdzie, nawet nie umiem wkleić zdjęcia pod nickiem. Ok zobaczmy co nam wyjdzie[IMG]http://www.dogomania.pl/forum/[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img208.imageshack.us/img208/6959/p1030454ul9.jpg[/IMG][/URL][/IMG]

[IMG]http://www.dogomania.pl/forum/[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img97.imageshack.us/img97/8239/p1030440fb5.jpg[/IMG][/URL][/IMG]

Posted

[quote name='cuciola']ciekawe czy Gosia widziala fotki..
kim sa rodzice Soni?[/quote]
Rodzicami są Bohemia Tosti i Courageouscriton. A Gosia kilka widziała poznayśmy sie na forum retrieverów.

Posted

Wyniki Tollerów ze swiatówki:
[B]Nova Scotia Duck Tolling Retriever[/B]

[SIZE=1]JWW[/SIZE][SIZE=1]P (M)[/SIZE]
[SIZE=1][B]16852[/B][/SIZE][SIZE=1]EINSTEIN of Great Pleasure, Cor, Els van de Langenberg, Belgia[/SIZE]
[SIZE=1]JWW[/SIZE][SIZE=1]S (F)[/SIZE]
[SIZE=1][B]16876[/B][/SIZE][SIZE=1]ELJA Of Great Pleasure, Cor, Els van de Langenberg, Belgia[/SIZE]
[SIZE=1]WW [/SIZE][SIZE=1][B]BOB[/B][/SIZE][SIZE=1]P (M)[/SIZE][I][SIZE=1][B]16864[/B][/SIZE][SIZE=1]VOODOO Virgo Vestalis, Aldona Burska, Polska[/SIZE][/I]
[I][SIZE=1]WW[/SIZE][SIZE=1]S (F)[/SIZE][/I]
[SIZE=1][B]16890[/B][/SIZE][SIZE=1]GRANADA Virgo Vestalis, Ewa Cuper, Polska[/SIZE]

Nie spodziewałam sie, że Polski pies wygra, chyba, że nie było jakiejś większej konkuręcji.
W kazdym razie dlaczego nigdzie nie ma zdjecia VooDoo??:mad:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...