Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam Akitę i Grzesia !

Jak twój wygląda ? Pytam, bo u mnie na osiedlu są dwa, dorosły pies i młoda suczka i oba są jasne (taki ciemny krem). Czy twój też jest taki, czy może ma ciemną barwę na pysku ?

Niech mi ktoś w ogóle wytłumaczy, jak to z nimi jest ? Jest Akita Japoński i jest po prostu Akita, czy może to jeden i ten sam rodzaj ? A umaszczenie może być zarówno kremowe jak i "podpalane" ?

Monika

Posted

witam wszystkich

moj tez jest raczej jasniejszy. rudy i od spodu bialy :wink:

chodzimy sbie na spacerki i juz niedlugo bedziemy sie szkolic

u nas jest fajnie. duzo sniegu. mam nadzieje, ze u was tez

grzes

Posted

Manu&Chinook, oto cytat z mojej strony: (przepraszam, że przydługawy) :wink:

"Historia tej jednej, a zarazem dwóch ras jest niezwykle zagmatwana.

Akita-inu jest narodową rasą japońską.. W Japonii pies ten jest traktowany jak niemalże symbol i legenda. Niegdyś pies szogunów, dzisiaj symbol szczęścia, powodzenia i wierności. Figurka z jego podobizną traktowana jest jako talizman i ofiarowana na szczęście przy różnych okazjach. W XVIII wieku przywilej posiadania psa tej rasy mieli tylko ludzie szlachetnie urodzeni. Wystosowano nawet ustawę o ochronie tych psów. Nazywano ją "prawem litości dla istot żywych".

Najpierw psów, które nazywano AKITA MATAGI używano do walk. Były to średniej wielkości psy myśliwskie - polujące na niedźwiedzie. Gdy minęła era Edo, akitę zaczęto krzyżować z psami bojowymi Tosa (mieszanką SHIKOU z wyżłami niemieckimi, bernardynami bądź dogami niemieckimi) oraz z mastifami. Rasa zwiększyła wielkość, lecz charakterystyczne cechy tj. stojące uszy czy skręcony ogon, świadczące o przynależności do szpiców nie zostały zatracone. Okres międzywojenny był bardzo trudny dla rasy. Wysokie podatki za posiadanie psa oraz epidemia wścieklizny spowodowały, że w 1927 roku Akita-inu został uznany przez Krajowe Centrum Ochrony Fauny i Flory i Środowiska Japonii, za gatunek zagrożony. Rasa mimo to przetrwała, a w 1931 roku uznano ją za "zabytek historii". Podczas II Wojny Światowej psie skóry były używane do produkcji wojskowych mundurów. Policja robiła łapanki i konfiskatę wszystkich psów z wyjątkiem owczarków niemieckich. Niektórzy miłośnicy psów krzyżowali swoje psy z owczarkami, aby obejść prawo. Kiedy wojna się skończyła, istniały trzy rodzaje Akit:

1. Akita Matagi

2. Akita do walk psów

3. Owczarko-Akita

Podczas odtwarzania rasy, czysty typ uzyskał Kongo-go z psem z linii DEWA. Wielu żołnierzy amerykańskich zabrało ze sobą za ocean psy z tej linii. Wygląd tych psów wskazywał na liczne cechy mastiffów i owczarków niemieckich. W Ameryce rasa ta zafascynowała hodowców. W 1956 roku założono Amarykański Klub Akity, zaś ACK(American Kennel Club) uznał rasę w październiku 1972 roku. Niestety nie przeprowadzono żadnych uzgodnień z Japońskim Kennel-Club, dlatego Akita w USA rozwijał się zupełnie inaczej niż w Japonii. To spowodowało, że w USA odmiana ta od 1955 roku otrzymała stałe i odrębne cechy charakterystyczne i zapisano ją pod nazwą Duży Japoński Pies. W Japonii, dzięki wytężonej pracy kilku hodowców, Akita-inu odnalazł właściwe mu miejsce. Wyszukano w odległych wioskach pojedyncze egzemplarze psów najbardziej zbliżone do oryginału. Krzyżowano je z Akitami Matagi w celu odbudowania wyjściowej, czystej rasy."

Zadowolony? :)

basia i ceik

Posted

Już się robi :)

"Zarówno Akita-inu, jak i Duży Japoński Pies są psami dużymi i masywnymi, przy czym DJP jest większy i mocniejszy od Akity-inu. Pod względem budowy Akita to typowy szpic. Należy on do tej grupy psów na świecie, których głowa, sierść i sposób noszenia ogona są bardzo charakterystyczne. Głowa jest duża i masywna z niedużymi, trójkątnymi uszami jakby lekko pochylonymi nad oczami. Oczy są małe, trójkątne, ciemnobrązowe, głęboko osadzone, sugerujące płomiennego ducha we wnętrzu. Szata składa się z gęstego i miękkiego podszerstka i gęstego, sterczącego włosa okrywowego. Akita-inu mają umaszczenie białe, czerwone, płowe lub pręgowane. W przypadku umaszczenia czerwonego i płowego szata musi mieć obowiązkowo "urachiro". To określenie japońskie, na które nie znaleziono odpowiednika w innych językach, oznacza ono obecność białych znaczeń na bokach kufy, policzkach, pod żuchwą, na szyi, klatce piersiowej i brzuchu, na spodzie ogona i wewnętrznej stronie kończyn. Podobnie prezentuje się umaszczenie sezamowe, czyli czerwone lub płowe urachiro z ciemnobronatnymi końcówkami włosów. U DJP występuje umaszczenie czerwone, płowe, białe, pręgowane, a ponadto czarna maska na pysku i czarny nalot oraz maść łaciata - niedopuszczalne u akit ! Nozdrza mają kolor czarny, podobnie jak i wargi. U białych DJP dopuszczalny jest nos cielisty, jednak preferowany jest czarny."

Może być?

Jakby co, pytaj dalej :wink:

Posted

Chciałam umieścic zdjęcia obu ras, abyście lepiej zrozumieli te różnice miedzy nimi, ale coś mi komp nawala. Jak tylko się z nim dogadam to zaraz wam je pokaże :lol:

Nie dziękujcie, ja zawsze chętnie wymieniam się informacjami na tematy mnie interesujące, a szpice to właście jeden z nich :oops:

Posted

Dobra, chyba teraz mi się uda :)

amika3.jpg

To DJP. Na ulicy żadko się spotyka tę rasę. Rozpoznać ją można po ciemnej masce na pyszczku i masywniejszej (niż Akita) posturze.

zdjecie%20nr%201.jpg

zdjecie%20nr%203.jpg

To Akity Inu. Smuklejsze i delikatniejsze.

A te zdjęcia tak dla zabawy. Prawda, że śliczne? :)

buhido.jpg

mvc031s.jpg

Jak wszystkie szczenieta :wink:

Posted

Przepraszam, że się znowu wtrące...

Ja też na wystawach spotkałam się z agresją akit. Właściciele wtedy mówili, że akity są samotnikami (chodzi o samce) i nie znoszą innych psów (samców) w swoim otoczeniu. Tyczy się to również wystaw. Podobno nie można trzymać dwóch samców, gdyż nigdy się nie zaakceptują. Nie wiem ile w tym prawdy.

Posted

Zaraz, przeciez akita z definicji jest psem - samotnikiem, zgodnie ze wszelkimi opisami. Wiec bojki miedzy nimi to chyba nic niezwyklego.

To nie sa stadne psy pociagowe. A i te lubia pokazac zeby.

Wiec dlaczego mieliby je dyskwalifikowac? Akita to akita.

Dlatego zreszta zamiast akity mam w bloku 'zwyklego' haszczaka.

Posted

Z agresją na wystawach to w ogóle jest problem. Przecież ring, bieganie w kółko przy nodze z innymi OBCYMI psami, pozwalanie się dotykać OBCEMU człowiekowi, raczej nie leży w naturze żadnego psa. Są rasy, które z zasady mają w nosie innych ludzi, ale są takie którym ciążko jest przełknąć towarzystwo innych psów, czy innych suk biegnących za ogonem. Dlatego należy uczyć od szczenięcia "wystawowych" zachowań. To jednak i tak nie zmieni instynktu. 8)

Posted

ale moja akita wcale nie jest agresywna. wrecz przeciwnie ostatnio zostala zaatakowanaprzez yorka :P ale sie tym niewzruszyla.

pozatym dzisaj na spacerze zauwazylem, ze slucha mnie lepiej niz bokser sasiada

pozdrawiam

grzes

Posted
Jak odróżnić tylko agreswynego psa od dominanta-samotnika. ;)

Alez to proste. Stawiasz dwa psy w odleglosci 100 metrow od siebie. Jak samotniki, to sie oddala, jak agresywne, to pojda do zwarcia. :wink:

Posted

Zaraz, jaka agresja, agresywny itp. Jak jeden pies na drugiego skoczy na wystawie (stres,tlumy ludzi itp) to nie robmy z niego zaraz psa niezrownowazonego psychicznie. :evil:

Moj haszczak, jak sie wita z nowym psem, to nigdy nie wiem, czy sie zaakceptuja, czy bedzie chcial go 'ustawic'. I kto wlasciwie zaczal. I raczej jest zrownowazony.

No chyba ze jest to ON lub rot. Bo tych juz nie probuje ustawiac.

Posted

ELO!!!

mysle ze jak bedzie akita od najmlodszych lat z haszczakami razem to nie powinno byc bojek miedzy nimi a akita ma bardzo mocny charakter wiec nie wiem jak to bedzie...

Posted

PaY, poproszę o dokładną relację z pobytu Akity wśród hasiorów :) Jestem bardzo ciekawa, kto kogo sobie ustawi. Może akita zrobi się jak husky, a może odwrotnie... :-? :lol: