grzes_d Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 Mam Akite i jest nam razem super :P Pozdrawiam wszystkich grzes Quote
Dolphine Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 witam Akite, pierwszy na forum :) pokazcie sie :) Quote
Grześ Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 Również witam pierwszego Akitę w tym gronie. :hand: :hand: :hand: Nie wiem czy mam dobre skojarzenia, ale czy Chorzów Two.... ? :wink: Quote
agacia Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 A ja mam haszczaka i tez nam dobrze razem,a moze na wakacjach lub po pojawi sie drugi :angel: Quote
Manu Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 Witam Akitę i Grzesia ! Jak twój wygląda ? Pytam, bo u mnie na osiedlu są dwa, dorosły pies i młoda suczka i oba są jasne (taki ciemny krem). Czy twój też jest taki, czy może ma ciemną barwę na pysku ? Niech mi ktoś w ogóle wytłumaczy, jak to z nimi jest ? Jest Akita Japoński i jest po prostu Akita, czy może to jeden i ten sam rodzaj ? A umaszczenie może być zarówno kremowe jak i "podpalane" ? Monika Quote
grzes_d Posted February 7, 2003 Author Posted February 7, 2003 witam wszystkich moj tez jest raczej jasniejszy. rudy i od spodu bialy :wink: chodzimy sbie na spacerki i juz niedlugo bedziemy sie szkolic u nas jest fajnie. duzo sniegu. mam nadzieje, ze u was tez grzes Quote
basia Posted February 7, 2003 Posted February 7, 2003 Manu&Chinook, oto cytat z mojej strony: (przepraszam, że przydługawy) :wink: "Historia tej jednej, a zarazem dwóch ras jest niezwykle zagmatwana. Akita-inu jest narodową rasą japońską.. W Japonii pies ten jest traktowany jak niemalże symbol i legenda. Niegdyś pies szogunów, dzisiaj symbol szczęścia, powodzenia i wierności. Figurka z jego podobizną traktowana jest jako talizman i ofiarowana na szczęście przy różnych okazjach. W XVIII wieku przywilej posiadania psa tej rasy mieli tylko ludzie szlachetnie urodzeni. Wystosowano nawet ustawę o ochronie tych psów. Nazywano ją "prawem litości dla istot żywych". Najpierw psów, które nazywano AKITA MATAGI używano do walk. Były to średniej wielkości psy myśliwskie - polujące na niedźwiedzie. Gdy minęła era Edo, akitę zaczęto krzyżować z psami bojowymi Tosa (mieszanką SHIKOU z wyżłami niemieckimi, bernardynami bądź dogami niemieckimi) oraz z mastifami. Rasa zwiększyła wielkość, lecz charakterystyczne cechy tj. stojące uszy czy skręcony ogon, świadczące o przynależności do szpiców nie zostały zatracone. Okres międzywojenny był bardzo trudny dla rasy. Wysokie podatki za posiadanie psa oraz epidemia wścieklizny spowodowały, że w 1927 roku Akita-inu został uznany przez Krajowe Centrum Ochrony Fauny i Flory i Środowiska Japonii, za gatunek zagrożony. Rasa mimo to przetrwała, a w 1931 roku uznano ją za "zabytek historii". Podczas II Wojny Światowej psie skóry były używane do produkcji wojskowych mundurów. Policja robiła łapanki i konfiskatę wszystkich psów z wyjątkiem owczarków niemieckich. Niektórzy miłośnicy psów krzyżowali swoje psy z owczarkami, aby obejść prawo. Kiedy wojna się skończyła, istniały trzy rodzaje Akit: 1. Akita Matagi 2. Akita do walk psów 3. Owczarko-Akita Podczas odtwarzania rasy, czysty typ uzyskał Kongo-go z psem z linii DEWA. Wielu żołnierzy amerykańskich zabrało ze sobą za ocean psy z tej linii. Wygląd tych psów wskazywał na liczne cechy mastiffów i owczarków niemieckich. W Ameryce rasa ta zafascynowała hodowców. W 1956 roku założono Amarykański Klub Akity, zaś ACK(American Kennel Club) uznał rasę w październiku 1972 roku. Niestety nie przeprowadzono żadnych uzgodnień z Japońskim Kennel-Club, dlatego Akita w USA rozwijał się zupełnie inaczej niż w Japonii. To spowodowało, że w USA odmiana ta od 1955 roku otrzymała stałe i odrębne cechy charakterystyczne i zapisano ją pod nazwą Duży Japoński Pies. W Japonii, dzięki wytężonej pracy kilku hodowców, Akita-inu odnalazł właściwe mu miejsce. Wyszukano w odległych wioskach pojedyncze egzemplarze psów najbardziej zbliżone do oryginału. Krzyżowano je z Akitami Matagi w celu odbudowania wyjściowej, czystej rasy." Zadowolony? :) basia i ceik Quote
basia Posted February 7, 2003 Posted February 7, 2003 Już się robi :) "Zarówno Akita-inu, jak i Duży Japoński Pies są psami dużymi i masywnymi, przy czym DJP jest większy i mocniejszy od Akity-inu. Pod względem budowy Akita to typowy szpic. Należy on do tej grupy psów na świecie, których głowa, sierść i sposób noszenia ogona są bardzo charakterystyczne. Głowa jest duża i masywna z niedużymi, trójkątnymi uszami jakby lekko pochylonymi nad oczami. Oczy są małe, trójkątne, ciemnobrązowe, głęboko osadzone, sugerujące płomiennego ducha we wnętrzu. Szata składa się z gęstego i miękkiego podszerstka i gęstego, sterczącego włosa okrywowego. Akita-inu mają umaszczenie białe, czerwone, płowe lub pręgowane. W przypadku umaszczenia czerwonego i płowego szata musi mieć obowiązkowo "urachiro". To określenie japońskie, na które nie znaleziono odpowiednika w innych językach, oznacza ono obecność białych znaczeń na bokach kufy, policzkach, pod żuchwą, na szyi, klatce piersiowej i brzuchu, na spodzie ogona i wewnętrznej stronie kończyn. Podobnie prezentuje się umaszczenie sezamowe, czyli czerwone lub płowe urachiro z ciemnobronatnymi końcówkami włosów. U DJP występuje umaszczenie czerwone, płowe, białe, pręgowane, a ponadto czarna maska na pysku i czarny nalot oraz maść łaciata - niedopuszczalne u akit ! Nozdrza mają kolor czarny, podobnie jak i wargi. U białych DJP dopuszczalny jest nos cielisty, jednak preferowany jest czarny." Może być? Jakby co, pytaj dalej :wink: Quote
Manu Posted February 7, 2003 Posted February 7, 2003 Ten dopytujący się gość to nie byłam ja... Ale dzięki temu mam już informacje o które mi chodziło. Dzięki serdecznie, Basiu ! Monika Quote
basia Posted February 7, 2003 Posted February 7, 2003 Chciałam umieścic zdjęcia obu ras, abyście lepiej zrozumieli te różnice miedzy nimi, ale coś mi komp nawala. Jak tylko się z nim dogadam to zaraz wam je pokaże :lol: Nie dziękujcie, ja zawsze chętnie wymieniam się informacjami na tematy mnie interesujące, a szpice to właście jeden z nich :oops: Quote
basia Posted February 7, 2003 Posted February 7, 2003 Dobra, chyba teraz mi się uda :) To DJP. Na ulicy żadko się spotyka tę rasę. Rozpoznać ją można po ciemnej masce na pyszczku i masywniejszej (niż Akita) posturze. To Akity Inu. Smuklejsze i delikatniejsze. A te zdjęcia tak dla zabawy. Prawda, że śliczne? :) Jak wszystkie szczenieta :wink: Quote
basia Posted February 8, 2003 Posted February 8, 2003 Przepraszam, że się znowu wtrące... Ja też na wystawach spotkałam się z agresją akit. Właściciele wtedy mówili, że akity są samotnikami (chodzi o samce) i nie znoszą innych psów (samców) w swoim otoczeniu. Tyczy się to również wystaw. Podobno nie można trzymać dwóch samców, gdyż nigdy się nie zaakceptują. Nie wiem ile w tym prawdy. Quote
VELOX Posted February 9, 2003 Posted February 9, 2003 Zaraz, przeciez akita z definicji jest psem - samotnikiem, zgodnie ze wszelkimi opisami. Wiec bojki miedzy nimi to chyba nic niezwyklego. To nie sa stadne psy pociagowe. A i te lubia pokazac zeby. Wiec dlaczego mieliby je dyskwalifikowac? Akita to akita. Dlatego zreszta zamiast akity mam w bloku 'zwyklego' haszczaka. Quote
basia Posted February 10, 2003 Posted February 10, 2003 Z agresją na wystawach to w ogóle jest problem. Przecież ring, bieganie w kółko przy nodze z innymi OBCYMI psami, pozwalanie się dotykać OBCEMU człowiekowi, raczej nie leży w naturze żadnego psa. Są rasy, które z zasady mają w nosie innych ludzi, ale są takie którym ciążko jest przełknąć towarzystwo innych psów, czy innych suk biegnących za ogonem. Dlatego należy uczyć od szczenięcia "wystawowych" zachowań. To jednak i tak nie zmieni instynktu. 8) Quote
grzes_d Posted February 10, 2003 Author Posted February 10, 2003 ale moja akita wcale nie jest agresywna. wrecz przeciwnie ostatnio zostala zaatakowanaprzez yorka :P ale sie tym niewzruszyla. pozatym dzisaj na spacerze zauwazylem, ze slucha mnie lepiej niz bokser sasiada pozdrawiam grzes Quote
ETM Posted February 10, 2003 Posted February 10, 2003 Jak odróżnić tylko agreswynego psa od dominanta-samotnika. ;) Alez to proste. Stawiasz dwa psy w odleglosci 100 metrow od siebie. Jak samotniki, to sie oddala, jak agresywne, to pojda do zwarcia. :wink: Quote
VELOX Posted February 10, 2003 Posted February 10, 2003 Zaraz, jaka agresja, agresywny itp. Jak jeden pies na drugiego skoczy na wystawie (stres,tlumy ludzi itp) to nie robmy z niego zaraz psa niezrownowazonego psychicznie. :evil: Moj haszczak, jak sie wita z nowym psem, to nigdy nie wiem, czy sie zaakceptuja, czy bedzie chcial go 'ustawic'. I kto wlasciwie zaczal. I raczej jest zrownowazony. No chyba ze jest to ON lub rot. Bo tych juz nie probuje ustawiac. Quote
basia Posted February 10, 2003 Posted February 10, 2003 Metro! Jak to nie ma prawa? :o A co z psami obronnymi i tresowanymi po to by bronić człowieka. One czasami muszą warknąć :D Quote
PaYooK Posted February 11, 2003 Posted February 11, 2003 ELO!!! troszke zbocze z tematu.... ojciec powiedzial ze moze sprawimy sobe akite do pilnowania domu i moich haszczaków :wink: Quote
PaYooK Posted February 11, 2003 Posted February 11, 2003 ELO!!! mysle ze jak bedzie akita od najmlodszych lat z haszczakami razem to nie powinno byc bojek miedzy nimi a akita ma bardzo mocny charakter wiec nie wiem jak to bedzie... Quote
basia Posted February 12, 2003 Posted February 12, 2003 PaY, poproszę o dokładną relację z pobytu Akity wśród hasiorów :) Jestem bardzo ciekawa, kto kogo sobie ustawi. Może akita zrobi się jak husky, a może odwrotnie... :-? :lol: Quote
PaYooK Posted February 12, 2003 Posted February 12, 2003 ELO!!! basia raczej akita sie nie stanie husky poniewaz te psy maja bardzo silny charakter..... ale jak dojdzie to do czynu to zdam relacje ;) Quote
basia Posted February 12, 2003 Posted February 12, 2003 PaY, no to czekam :) Akita ma ciężki charakter, a husky, zwłaszcza niektóre, to niby mają charakterki jak baletnice?? :) Quote
PaYooK Posted February 12, 2003 Posted February 12, 2003 ELO!! wiem ze akity maja ciezki charakter ;) i dlatego nadaja sie do pilnowania husky ;) Quote
basia Posted February 12, 2003 Posted February 12, 2003 No popatrz PaY. Ja też kupuje psa do pilnowania, ale nie tylko Ceika :wink: Quote
Recommended Posts