Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam na wstepie chce powiedziec ze mam wybuchowa mieszanke ojcem psa byl boerboel a suczka rasy presa canario nie wiem co z mojego szczeniaka wyrosnie ma niecale 3miesiace wazy 22kg i tu mam pytanie do mądrych głow co ja mam zrobic ,gdy wyjde nawet do toalety on skomle piszczy i szczeka ,gdy zasne ciagle pcha mi sie do łozka boje sie go samego zostawic w domu macie na to jakies sposoby? bo gdy urosnie a z dnia na dzien jest coraz masywniejszy to juz mi bedzie ciezko dzieki z gory za pomoc

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zaczyna się problem lęku separacyjnego ... Niestety z tego typu psem musisz dużo pracować, od samego początku. Miałeś wcześniej psa? Czy ten jest pierwszy ?

Myślałeś nad Psim przedszkolem ?

Posted

tak sznaucera sredniego 5lat potem zmienilem miasto i teraz przygarnelem psiaka weterynarz mowił mi ze po łapach widac ze bedzie to masywny pies ,psie przedszkole pierwsze slysze o tym ,ale mam obawy ze moze byc agresywny przez to jak bedzie wiekszy duzo czasu mu poswiecam jest to madry psiak szybko sie uczy ,ale jest zywy bardzo i czasem trudno go uspokic mojej partnerki wcale sie nie slucha ,a mam pytanie tylko zeby nie bylo ze sie znecam ucze go wiec czasem oberwie w tylek bo jak czytalem ze psa woda psikac to,to u niego by sie nie sprawdzalo to mam wyrzuty nie patrzec sie na niego wtedy przez jakis czas czy jak mnie przeprasza poglaskac i przytulic?

Posted

Po pierwsze, szybko poszukaj szkoły tresury psów, i zapiszcie się na tak zwane Psie Przedszkole, tam Ci pokażą jak uspokajać psa, będziesz miał początki socjalizacji, SOCJALIZACJA JEST BARDZO WAŻNA. I ogólnie podpowiedzą Ci co i jak. Przepraszam, jeśli się mylę,ale... po Twoich postach widać, że nie masz zbyt dużego doświadczenia.

Co do bicia hmm nie rób tego ręką. Możesz użyć zwiniętej gazety, moim zdaniem to krzywdy psu nie zrobi, o ile się nie przegnie pały. Jeżeli pies próbuje "cię przepraszać" liżąc itd. To wstań na proste nogi i lekko na niego napieraj to dla niego bedzie znaczyło tyle, że ma się odsunąć od Ciebie, bo sobie aktualnie nie życzysz, żeby był obok.

Posted

[quote name='hartnik']no chce dac sobie miesiac na to zeby go okielznac jak nie dam rady poszukam tresera jaki to jest koszt ?? orientujesz sie?[/QUOTE]

Jaki miesiąc....Rok, dwa, trzy, cztery.....a nie miesiąc...SOCJALIZACJA to podstawa !

Posted

hartnik, z całym szacunkiem, ale dlaczego nie poczytałeś sobie o tych psach PRZED podjęciem decyzji o wzięciu szczeniaka?
To BARDZO trudne i wymagające rasy, nawet doświadczeni posiadacze psów wymiękają czasem. No ale nic, stało się pies jest.

Przede wszystkim psie przedszkole-podstawa dla Ciebie, koszt w zależności od miasta to około 400-600zł.

Druga kwestia: [url]http://www.owczarek.pl/szczeniak_w_domu[/url] lektura obowiązkowa- blog jest o owczarku, ale podstawy są w każdej rasie podobne.

Trzecia kwestia-[U]forum molosy[/U] i tam skontaktuj się z posiadaczami tych ras. Na pewno podpowiedzą Ci jak się zabrac za Twoje psa.
No i nie ma co panikować, to psie dziecko, póki co chłonie wszystko jak gabka, duża dawka zdrowego rozsądku i zastanów się na co chcesz psu pozwolić, a czego kategorycznie nie akceptujesz.

Nie chcesz, żeby pies spał na łóżku nie pozwalaj. Nie chcesz, żeby piszczał pod drzwiami, naucz go zostawanie samodzielnie-wątków na ten temat masz mnóstwo. Ustal zasady panujące w domu i przestrzegaj ich bezwzględnie, zawsze. Zarówno Ty jak i wszyscy domownicy.

Molosy to dośc specyficzne psy, z nimi trzeba znaleźć nic porozumienia i traktować je partnersko, mają swoje zdanie i muszą pomysleć zanim cokolwiek zrobią, musi im się to opłacać. Także smakołyki w kieszeń i nagradzaj wszystkie dobre zachowania.
Co do karcenia, póki co myśle, że mocno i dobitnie powiedziane "NIE!" powinno wystarczyć w ramach skarcenia, gazety, bicie, to nie u molosa, bo z czasem Ci "odda". Możesz małemu założyć w domu obroże z krótką linką i jak zaczyna się zbytnio nakrecać, chcesz go "wybić" z rytmu to lekko szarpnać. Pokazać, że to co w danej chwili robi jest złe i jednoczesnie dac mu zamiennik tego zachowania. W stylu, gryzie po rękach --->NIE!---->podstawiamy zabawkę----> pies gryzie zabawkę---> smakołyk.

No i naprawde traktuje go jak psa, daj mu zajęcie na zmęczenie fizyczne i myślenie (szukanie smakołyków). No i uważaj na diete i stawy. Lepiej zeby miał 5 kg za mało niz 2 kg za dużo.
powodzenia i raportuj jak się macie.

Posted

Układałam wprawdzie nie molosa a rocznego ttb ze schronu. Na początku łaził za mną wszędzie, próbował podgryzać i wymuszać różne rzeczy. U mnie podziałała puszka z monetami i wyraźne zaznaczanie granic. Nie odpuszczanie, jak było polecenie pies musiał je wykonać. No i najważniejsza dla mnie sprawa - socjalizacja z innymi psami. Udało się.

Posted

dzis go obserwowalem przymnie jest grzeczny i sie slucha na dworze idzie przy nodze ogladam teraz duzo na temat psow jest taki program z Cesarem Millanem zaklinacz psów polecam i stosuje te taktyki a co do zabawy codziennie daje go zeby sie bawil z Amstaffem brykaja po 2godzinki i po tym spi jak zabity ale pies musi czuc respect z tego co wyczytalem i uderzyc w tylek w ostatecznosci trzeba tak tez robie na szczescie jestem duzym facetem i nawet gdy bedzie wazyl te 70kg bedzie mial respect 600zł sporo jak na poczatek jednak ten miesiac trzeba odczekac bo finansowo nie podolam;P hehe da sie tu wrzucic zdjecia? zobaczyli byscie jak wyglada,i co miesiac bym jego zdjecie umieszczal pozdrawiam i dzieki za rady

Posted

[quote name='hartnik']dzis go obserwowalem przymnie jest grzeczny i sie slucha na dworze idzie przy nodze ogladam teraz duzo na temat psow jest taki program z Cesarem Millanem zaklinacz psów polecam i stosuje te taktyki a co do zabawy codziennie daje go zeby sie bawil z Amstaffem brykaja po 2godzinki i po tym spi jak zabity ale pies musi czuc respect z tego co wyczytalem i uderzyc w tylek w ostatecznosci trzeba tak tez robie na szczescie jestem duzym facetem i nawet gdy bedzie wazyl te 70kg bedzie mial respect 600zł sporo jak na poczatek jednak ten miesiac trzeba odczekac bo finansowo nie podolam;P hehe da sie tu wrzucic zdjecia? zobaczyli byscie jak wyglada,i co miesiac bym jego zdjecie umieszczal pozdrawiam i dzieki za rady[/QUOTE]

Biciem zrazisz do siebie psa. W końcu agresją wywołasz agresję. Możesz mieć i 200 kg wagi ale uwierz, że w starciu z dużym psem szans nie masz.

Millan? Jak najbardziej, oglądam jeśli tylko mam możliwość, czytałem też jego książki. Jednak uwierz, że ślepo nie możesz robić tego co pokazują w TV. Oczywiście jego podejście jest jak najbardziej , moim zdaniem konkretne. Wiele technik stosuję w przypadku swojego psa, działa - z psem nie mam jakiś większych problemów, ale wszystko jest kwestią zdrowego rozsądku.

Pamiętaj też o tym, że musisz kontrolować psa podczas zabawy z innymi psami, Ty decydujesz o tym kiedy zaczyna, kiedy kończy i w jaki sposób sie bawi Twój pies. Spotkania z jednym czy dwoma psami to żadna socjalizacja. Musisz go stawiać w różnych sytuacjach, z różnymi psami, różnej wielkości i nastawienia...

Co dla Ciebie znaczy "w ostateczności" uderzyć można ?? Masz chłopie szczeniaka, psie dziecko, które na pewno nie wykazuje agresji (jeszcze) a czystą ekscytację, a za ekscytację się psa nie powinno bić, tak jak pisałem, możesz użyć zwiniętej gazety, ale nie bij psa ręką - ręka ma kojarzyć sie tylko i wyłącznie z czymś co jest fajne, a nie z bólem... Nie można nadużywać siły fizycznej jako takiej.

Ja jak miałem szczyla, i mnie podgryzał, stosowałem różne praktyki, od smarowania rąk paszczetem, po ukrywanie w zamknietej dłoni smakołyków. Aż pewneego pięknego dnia, zaczął mnie podgryzać na łóżku, zlapał dosyć mocno rzucił łbem, jak rzucił łbem dostał z liścia, i od tego czasu wie, że 'starego" ręki się nie gryzie. Był to jedyny raz, kiedy poczuł, że ta super ręka, która karmi, może też dać w mordkę. Bardziej działam na niego psychologicznie niż fizycznie...

PS. Co do tego, że się słucha - Pożyjemy tak z 2-3-4 miesiące, zobaczysz, jak zacznie być 'psim młodzieńcem" :D będzie odwalał taaaaaaakie akcje, że szok ;D Ale w tym jest właśnie cały urok :)

Posted (edited)

chcesz by pies cię respektował to bądź konsekwentny, ustal zasady i twardo ich przestrzegaj żona też musi się włączyć w to nie tylko podawać jedzenie bo potem może miec problemy z ogranięciem psa. Korekta jest głosowa albo szarpnięciem smyczą, przytrzymaniem psa aż się uspokoi pies. Tak jak pisze Gajos możesz łatwo zrazić do siebie psa później możesz mieć problemy z jego przywoalniem bo podejść podejdzie ale nie na wyciągnięcie ręki. Lepiej poczytają jakieś książki np. Mrzewińskiej. Lubie Cezara ale jak się nie wie samemu co nieco to łatwo źle go zrozumieć i przegiąć a z twoich postów wynika że masz nie za dużą wiedzę na temat psich zachowań. I molosy to psy myślące samodzielnie i trzeba na nie sposobu bo siłowo nie wygrasz ,weź złap najpierw takiego :P
W szkolenie naprawdę warto zainwestować, cos mi się wydaje że ci sie spodoba :) umiejętność zapanowania nad własnym psem zwróci ci się wielokrotnie przez resztę jego życia.
PS: załóż młodemu galerie, jest dział. I podaj link :)

Edited by PaulinaBemol
Posted (edited)

hartnik, na początek zaopatrz się w takie pozycje jak:

Młody pies w domu - Claudia Ludwig
Ty i twój pies - David Taylor
Oczami psa - Alexandra Horowitz
Pies rodzinny - opieka i wychowanie - Brian McGovern
Jak zostać przywódcą stada - Cesar Millan
Zaklinacz psów - Cesar Millan :)

Książki Millana zostaw sobie na kiedyś tam, ponieważ one są napisane w trochę dziwny sposób. Bardziej "mentalny" i trzeba najpierw ogarnąć trochę temat a później zapuścić się w jego teorie. Np. Zaklinacza psów nie da się od tak , przeczytać, przemielić, zrozumieć.

aaa i jeszcze ZAPOMNIANY JĘZYK PSA - Jan Fennel. Genialna książka :) do dziś czasami do niej wracam.

Edited by GAJOS
Posted

Zapomniany język- to dla mnie pozycja taka trochę średnia. Nie przemawia do mnie. Co do millana. Wszystko fajnie, ale po pierwsze gośc zajmuje się psami od lat, po drugie pies psu nierówny, po 3 on ma do czynienia z psami problematycznymi. Ty masz szczeniaka. To dziecko, któremu trzeba pokazać jak się zachowywać, najpierw trzeba go NAUCZYĆ i do tego potrzebne jest psie przedszkole-ceną się nie zrażaj, bo opcji płatności jest kilka na pewno. Powiedz skąd jesteś to na pewno ktoś pomoże Ci znaleźć dobrą szkołe.

Zajrzyj na forum molosy. Naprawde można tam spotkac spore grono ludzi siedzących w temacie, szczególnie jeżeli o BB i PC chodzi. Dość specyficzne psy wymagające też odpowiedniego podejscia.

Przede wszystkim poczytaj bloga Mrzewińskiej, do którego poddałam linka, naprawde na teraz jest to dla was skarbnica wiedzy.
I koniecznie załóż małemu galerię, jestem ciekawa jak się rowninie taki miks :)

Posted

co do tego ze to szczeniak to wczoraj w nocy jak zawsze byl z Amstaffem i go zdominowal;P musialem odciagac dorwal sie do niego wszyscy bylismy w szoku skad w nim taka zawzietosc zmierzylem go i zwarzylem ma 49cm w kłebie i 21kg

Posted

ale jajca, to będzie jakieś monstrum ;-).

no, trzymam kciuki, bo chłopie przed tobą teraz WYCHOWYWANIE. niezależnie do gatunku to odpowiedzialna robota :-).
najważniejsze w tych wszytskich lekturach, to przestawić się z myślenia o psich reakcjach jak o ludzkich - to jednak inna logika i jak sie załapie patrzenie okiem psa, to jest o wiele łatwiej.
takie przestawienie perspektywy jest bardzo fajnie pokazane przez mrzewińską w cieniutkich broszurkach (seria hobby) za jakieś 9zł, np psim zdaniem lub jak rozmawiać z psem.

i naucz się tej galerii, bo jestem ciekawa tego potwora :-) :-)

Posted

[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/238058-Fox?p=20216988#post20216988[/url] tutaj tego bloga mu zrobilem teraz z Amstafem sie bawi postaram sie cos syknac eheh

Posted

[quote name='hartnik']co do tego ze to szczeniak to wczoraj w nocy jak zawsze byl z Amstaffem i go zdominowal;P musialem odciagac dorwal sie do niego wszyscy bylismy w szoku skad w nim taka zawzietosc zmierzylem go i zwarzylem ma 49cm w kłebie i 21kg[/QUOTE]

Jeżeli jako "zdominowanie" uważasz to, że kopulował (bzykał) ASTa to jesteś w błędzie. To nie była dominacja, a rozładowywanie energii. A to dowód na to, że mało rozładowuje energii w pozytywny sposób - poprzez spacery i naukę komend.

Poza tym, wnioskując z galerii Foxa ten ast ma dopiero rok... Uważaj na takie sytuację, bo ast w pewnym momencie może "oddać, tym samym" i dojdzie do awantury.

Posted

gryza sie caly czs chodzilo mi o to ze maly go powala i trzyma za szyje a Amstaff jak juz mowimy jest dobrze ulozony i wie ze atak jest zabroniony ale mu oddaje bawia sie fajnie jedza z jednej miski i pija wode wiec do ataku watpie zeby doszlo

Posted

i zrobilem jak przeczytalem Fox sie uspokoil ,polozyl sie na ziemie i ulegl ale mam w planach dac go do psiego przedszkola jezeli bedzie sie Agreja narastac ,czytaem tez ze kastracja pomaga ale hehe nie chcial bym zeby mi ktos skarby obciol wiec jemu tez na to nie pozwole;P

Posted

[quote name='hartnik']gryza sie caly czs chodzilo mi o to ze maly go powala i trzyma za szyje a Amstaff jak juz mowimy jest dobrze ulozony i wie ze atak jest zabroniony ale mu oddaje bawia sie fajnie jedza z jednej miski i pija wode wiec do ataku watpie zeby doszlo[/QUOTE]
bo masz szczyla. poczekaj pół roku i zobaczysz, co zrobi amstaff z Twoim szczeniaczkiem jak dalej będzie się zachowywał w ten sposób:roll:

przede wszystkim ucz szczeniaka posłuszeństwa, podstawowych komend. nie bij go tylko pokaż mu, ze współpraca z Tobą i Twoją dziewczyną jest fajna. nie zaniedbaj tego, żeby i ona ćwiczyła razem z psem, bo ani się obejrzysz a ze szczeniaczka wyrośnie duży, silny pies. i o ile Ty sobie z nim siłowo poradzisz, to ona już nie.

Posted

[quote name='hartnik']i zrobilem jak przeczytalem Fox sie uspokoil ,polozyl sie na ziemie i ulegl ale mam w planach dac go do psiego przedszkola jezeli bedzie sie Agreja narastac ,czytaem tez ze kastracja pomaga ale hehe nie chcial bym zeby mi ktos skarby obciol wiec jemu tez na to nie pozwole;P[/QUOTE]
och to chyba kawal ,zarty sobie robisz?
Mozesz miec problemy, jak twoj"maluch "dojrzeje plcowo to wtedy milosci z innymi psami moga sie skonczyc i co wtedy.
jak najszybciej kiedy piesek bedzie mial okolo roku , wykastruj. Szczegolnie u samcow widac duze roznice w zachowaniu ,oczywiscie pozytywne.Czym wczesniej psa wykastrujesz tym lepiej(oczywiscie nie szczeniaka)