Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

chrupki wygladaja jak pasza dla krolikow ;)
moje yorki niechetnie jadly ta karme, ale za to smakowala im karma platkowa KOBERS LAMM UND REIS rowniez mielismy 23M
zrezygnowalam z tej karmy poniewaz moim psom wlos zaczal tracic blask, lamac sie itp
wiec jak teraz to kupie im czasem 1kg i dostaja to jako "dodatek/przysmak"a nie karma podstawowa[URL="http://www.zdrowakarma.pl/karmakoeberssupermixkrokiety1kgwspanialakarmanajwyzszejjakoscisuchakarmadlapsa-p-175.html"]
[/URL]

Edited by ania90
Posted

Mi się z Kobersowych karm najbardziej podoba ta ze względu na stosunek białka do tłuszczu. Chyba ją kupię, a później może spróbuję innych Kobersów. Myślałam też właśnie o tym Lamm und Reis. A jak jest z dawkowaniem, bo coś słyszałam, że dużo trzeba dawać tej karmy?

Posted (edited)

ja dostalam miarke do karmy wiec wg miarki "dawkowalam"
supermix kroketten (jedna miarka = 130g)
1/2 miarki pies 2-4kg
3/4 miarki pies 5-10kg
1 miarka pies 11-17kg

lamm und reis
1/2miarki (ok 50g) pies 2-4kg ilosc miarek cieplej wody 1/3
1 miarka (ok 100g) pies 5-10kg ilosc miarek cieplej wody 1/2
2miarki (ok 200g) pies 11-17kg ilosc miarek cieplej wody 1

u nas wychodzilo na tyle ile tabela sugerowala na karmie, no ale roznie to bywa wiec duzo zalezy od psa ;)

Edited by ania90
Posted

Zobaczymy, jeszcze mam White Wolfa na parę tygodni, później chyba spróbuję z tą karmą, albo z jakimś innym Kobersem ;)

• 2 months later...
Posted

Suka je już tego Koberska któryś tydzień, więc mogę co nieco napisać.
Ogólnie niestety nie jestem zadowolona.
Głównym zauważalnym minusem karmy jest to, że strasznie się kruszy i dużo karmy się marnuje, bo robi się z niej pył, a nie sądzę, żeby jakikolwiek pies chciał jeść coś takiego.
Ma też moim zdaniem nieciekawy zapach. Do tej pory kupowałąm karmy z wyższej półki i jak karma bazowała na rybie, to śmierdziała tą rybą, a Kobers nie pachnie naturalnie. Nie czuć mięsa, tylko jakąś dziwną chemię, zboże.
Poza tym psu karma wcale nie smakuje i jest wielka walka, żeby zjadła chociaż jedną porcję dziennie.
Suka zaczęła się też na niej bardzo drapać, myślę, że powodem może być kukurydza.
O kupach nie wspomnę, bo normalnie pies robił kupę raz dziennie, teraz robi praktycznie na każdym spacerze i to czasami po kilka...
Także ogólnie jestem na nie, jakby ktoś był zainteresowany ;)

• 2 years later...
Posted

Moja opinia na temat tej karmy po miesiącu karmienia ok. 9-10-letniego, malino-podobnego psa: karma jest bardzo fajna, ale generuje bąki. Częstotliwość wypróżnień się u nas nie zmieniła (każdy spacer min. 1 kupa, ale on tak już ma - na każdej karmie), ale konsystencja tak. Są bardziej miękkie i ciężej się je zbiera. Takie jakieś, bo ja wiem, wrzecionowate :D I raczej śmierdzą.

Wcześniej zjadł worek 18kg Koebers 23P i tamta była jednak lepsza jeśli chodzi o te kupy i bąki. Tych drugich nie było prawie w ogóle. Cóż, jestem trochę w czarnej dupie, bo mam tego Kobersa jeszcze 30kg :P Ale cóż - grunt, że pies jest żwawy, lubi karmę i widać, że mu ona odpowiada.

A, nie zgodzę się z opinią o zapachu. Moim zdaniem te krokiety pachną jak ciastka z suszonego mięsa. Może nieco mocniej kojarzyło mi się to w przypadku 23P, ale generalnie skojarzenie to przypalony pasztet mojej mamy ;)