taks Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 [quote name='gryf80']to super.ale czemu surowe mieso po zabiegu?[/QUOTE] tak się stosuje;) surowe jest lekkostrawne ,dobrze wiąże kwasy żołądkowe i nie " rozpycha" jelit jako "starter" zaraz po zabiegu jak najbardziej wypełniacz i jarzyny to wiecej substancji resztkowych a chodzi także o to żeby uniknąć gazów i zalegania kału w jelitach . Perystaltyka po zabiegu jest przecież słabsza no i tłocznia brzuszna też nie taka... Quote
gryf80 Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 co do surowego miesa-skąd moje zdziwienie-wiecie,leki do znieczulenie poniekad "przechodzą"przez nerki dodatkowo fosfor z miesa(troche go jest w miesie wołowym)obciaża nerki....stąd moje zdziwienie.... Quote
taks Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 [quote name='gryf80']co do surowego miesa-skąd moje zdziwienie-wiecie,leki do znieczulenie poniekad "przechodzą"przez nerki dodatkowo fosfor z miesa(troche go jest w miesie wołowym)obciaża nerki....stąd moje zdziwienie....[/QUOTE] mówimy o niewielkiej ilości " na rozruch" w dobie po zabiegu a nie kilkudniowym nawet karmieniu "do syta" samym mięsem więc nie ma obaw - taka ilośc fosforu nie jest groźna. W miarę sprawne nerki sobie z tym spokojnie poradzą. Bardziej istotne dla osłony nerek jest odpowiednie nawodnienie zwierzaka o czym warto pamietać Quote
Tumulus Posted December 1, 2012 Author Posted December 1, 2012 No właśnie co do nawadniania... Rano miała kroplówkę, przez cały dzień jej zwilżamy usteczka wodą bo tak polecił wet. Ok 22 mamy podać jej pół szklanki wody z odrobiną cukru? W razie czego mogę dodać trochę mączki ze skorupek jaj do tego mięska. Quote
Tumulus Posted December 3, 2012 Author Posted December 3, 2012 Myślę, że tak. Leży grzecznie przez większość dnia, ale chodzi na spacerki i zrobiła już kupkę :) Codziennie dostaje zastrzyki przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jeszcze nie seterzy ale jesteśmy dobrej myśli. Dziękujemy za kciuki i troskę! Quote
Recommended Posts