Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

[quote name='Impresja&Simarilion']ja się nie zgadzam, że krycie suki domu, swoim psem to zero stresu i razo problemów. bardzo często jest tak, że psy mieszkające zaram mają określoną pozecyję w stadzie i nie chcą się kryć choćby nie wiem co. A suka, która regularnie jeździ na wystawy w Polsce i Europie, czasem nawet i 500 km albo więcej raczej nie stresuje się specjalnie podróźa. Ja zresztą uważam, że należy poświęcić czas i może i odrobinę stresu związanego z podróżą aby mieć piękne i zdroe szczenięta, a nie kryć za płotem, żeby się suka podróżą nie stresowała...[/QUOTE]

Ale ja totalnie nie to miałam na myśli ;) Zawsze może być różnie z łatwością krycia; może iść gładko z obcym psem, może nie wychodzić z domowym.
Podróż owszem, nie jest szczególnie stresująca dla suki, która jeździ dużo, ale i nie jest wybitnie wygodna; zresztą mało kto lubi 500 kilometrowe podróże jako proces sam w sobie ;)
Chciałam tylko zwrócić uwagę, że za płotem można mieć świetnego psa odpowiedniego dla suki, a można bujać się pół Europy na takie sobie skojarzenie... Wartość repa nie rośnie automatycznie z przejechanym do niego kilometrem ;) i ocenianie skojarzenia hodowcy TYLKO po tym, czy krył sukę u siebie, czy w Polsce, czy w Tybecie to o wiele za mało, by ocenić jego pracę.

A "niechcemisię" to już inna sprawa :diabloti: Natchniona chyba tym wątkiem tłumaczyłam wczoraj znajomemu, że wystarczą te 3 wystawy, na których wystarczy pobyć godzinkę, żeby zrobić uprawnienia hodowlane, plus od nas minimum 7 wystaw w roku jest godzinę jazdy samochodem; że Honey robi hodowlankę jak dobrze pójdzie to w dwa weekendy, że to nic strasznego, że warto... Spytał ile to kosztuje :diabloti: jak sobie policzył zgłoszenia na wystawy po ok. stówie, plus paliwo na 100-200 km na każdą, to zwątpił i mnie wyśmiał, bo wyszło mu więcej niż wydał na swoją astkę bez papierów (którą zresztą zamierza rozmnażać :roll:)...
Witki mi opadły i przypomniało mi się, czemu przestałam próbować zniechęcać ludzi do pseudo... Jak dla kogoś wydanie 300 czy 500 złotych na szczeniaka to majątek, a karmi go Puffi z biedry i parówkami (a nie jest staruszką z niską emeryturą, ale osobą o podobnych dochodach do moich, a z których ja nie mam problemu kupić psa z papierami, żywić barfem i wystawiać), to naprawdę, tłumaczenie czegokolwiek nie ma sensu... I przy produkcji szczeniąt z papierami, ale po najmniejszej linii oporu, bez wiedzy, z własnym byle jakim samcem jest to samo co w pseudo, tylko "oczko wyżej", bo ktoś raczył wydać na sukę z 1000 zł i wymęczyć się na 3 wystawach...
I takie "hodowanie" niszczy rasę jeszcze bardziej niż pseudo. Psy z pseudo, bez papierów, tak naprawdę do populacji rasy już się nie zaliczają i nigdy do niej nie wejdą. Będą po prostu coraz mniej "w typie" z pokolenia na pokolenie, szczególnie przy domieszkach kundelków czy innych ras. Natomiast psy z rodowodowych, choć głupich, bezwartościowych kryć, nie dających żadnego postępu rasie, w populacji rasy zostaną. Raczej nie pokusi się na nie nikt o hodowlanych ambicjach i dużej wiedzy - w najlepszym razie pójdą w ręce laików, u których zostaną pieskami nakolankowymi; w najgorszym - w ręce osób, które chcą sobie poprodukować rasowe szczeniaki, i kolejnym bezmyślnym kryciem będą niszczyć zdrowie i cechy rasy. A potem nastąpi zdziwienie, że w modnej rasie psy z papierami ledwo spełniają wymogi wzorca, nie mają popędów typowych dla rasy, chorują (bo po co robić nieobowiązkowe badania, przecież nie trzeba) i mają zwichrowaną psychikę ;)

Edited by Martens
  • 8 months later...
Posted

nie chcąc zakładać nowego tematu - zadam pytanie tutaj. jak myślicie - czy podstawianie psa (w domu mam dwie suki, nie mają kontaktu z samcami, mieszkamy na odludziu więc nawet psa za płotem nie mam) może pobudzić sukę do cieczki? moja bigielka dostawała zastrzyki antykoncepcyjne i od jakiś dwóch lat w ogóle nie miała cieczki (nie przeszkadza mi to, bo nie mam zamiaru jej rozmnażać) ale bernardynce by się przydało, tym bardziej że jakoś tak cykl jej się rozregulował - raz ma cieczkę co 6, raz co 3 miesiące, za każdym razem inaczej. czy obecność zainteresowanego suką psa ma na to wpływ? macie jakieś doświadczenia w temacie "naturalnej stymulacji czymkolwiek"? pozdrawiam.

• 3 months later...
Posted

[quote name='mozarcik']O wpływie samca nie słyszałam, natomiast suk z cieczką, na inne suki tak.[/QUOTE] Potwierdzam, jedna z moich suk dostała cieczkę a druga zacieczkowała 2-3 dni później. Suki nie są ze sobą spokrewnione.

Posted

[quote name='paulaprzygoda']Potwierdzam, jedna z moich suk dostała cieczkę a druga zacieczkowała 2-3 dni później. Suki nie są ze sobą spokrewnione.[/QUOTE]

Wczoraj zacieczkowała również trzecia suka. Mam istne rodeo na podwórku :D

Posted

[quote name='paulaprzygoda']Wczoraj zacieczkowała również trzecia suka. Mam istne rodeo na podwórku :D[/QUOTE]

To występuje także u ludzi. :evil_lol: Kiedyś czytałam o jakis amerykańskich czy angielskich badaniach, chyba w żeńskich akademikach, gdzie zaobserowano taką wyraźną korelację.