daisy13 Posted November 25, 2012 Posted November 25, 2012 Czy mogę dać psu ziemniaki po obiedzie i trochę buraków? Quote
filodendron Posted November 26, 2012 Posted November 26, 2012 Moim zdaniem możesz, jeśli to wszystko razem nie jest zbytnio doprawione solą. Tylko ziemniaki daj świeże i przetrzyj widelcem na puree. Nie przechowuj ich w lodówce - po wychłodzeniu stają się bezwartościowe. No i nie zapomnij dodać do tego jakiegoś mięska albo jajka, bo psu wegetarianizm nie służy ;) 1 Quote
mugol3k Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 Jeśli jest głodny to bez problemu zje ziemniaki :) Mój piesek je ziemniaki bez problemu jak wracam z pracy a pies od rana nic nie jadł :) Quote
robert_m Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 Buraki są nawet wskazane jako dodatek do mięsa. Quote
Joven Posted March 4, 2013 Posted March 4, 2013 a ja slyszalam ze gotowane ziemniaki sa dla psow szkodliwe, i ze lepiej juz dawac surowe ale tylko troche ... Quote
ibiza Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Też słyszałam, że pies nie trawi ziemniaków. Nie wiem czy są dla niego szkodliwe, ale bym nie ryzykowała. Quote
bejasty Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Surowe ziemniaki są bardzo niebezpieczne zawierają solanine /szkodliwy alkaloid/,która ulega zneutralizowaniu podczas gotowania.Wiem ,że niektóre psy lubią obierki z ziemniaków ale tam jest najwiecej solaniny. Ziemniaki sa składnikiem niektórych karm przemysłowych. Quote
gryf80 Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 ziemniaki sa jak najbardziej doskonałym uzupełnieniem diety ale CIEPŁE I GOTOWANE,nie surowe(dlaczego napisdała [B]bejasty[/B]) Quote
filodendron Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Ja tam bardzo chętnie podaję świeżo ugotowanego ziemniaka - mój pies uważa, że to lepsze niż ryż ;) Ostatnio pojawiła się nowa teoria dot. udomowienia wilka. Jakiś badacz wysnuł hipotezę, że udomowiły się te wilki, których organizmy na drodze ewolucji lepiej przystosowywały się do trawienia skrobi. No i cały BARF bierze w łeb :D To żart oczywiście ;) ;) Quote
Pandicao Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 [quote name='filodendron'] Ostatnio pojawiła się nowa teoria dot. udomowienia wilka. Jakiś badacz wysnuł hipotezę, że udomowiły się te wilki, których organizmy na drodze ewolucji lepiej przystosowywały się do trawienia skrobi. No i cały BARF bierze w łeb :D To żart oczywiście ;) ;)[/QUOTE] psy najprawdopodobniej wyewoluowały na resztkach zostawionych przez człowieka więc może coś w tym jest ;) Quote
gryf80 Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 dawni ludzie pewnnie pikli ziemniory w ognisku a łupiny z resztka srodka wywalali psowatym Quote
filodendron Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 E, chyba nie - ziemniaki rosły kiedyś tylko w okolicach Chile. Do Europy trafiły dopiero pod koniec XVI wieku i z trudem się przyjmowały. No ale skrobi jest sporo w innych źródłach roślinnych, więc może jest ziarno prawdy w tej koncepcji. Quote
filodendron Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Ja się nawet spotkałam z opinią, że świeżo ugotowany ziemniak nie tylko działa osłonowo na jelita sam w sobie, ale także jest w pewnym sensie probiotykiem, bo stanowi pożywkę dla "dobrych" bakterii. Quote
filodendron Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Surowych nie dajemy, jako i sami nie jemy - Bejasty powyżej pisała, dlaczego. Quote
retmed500 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 I mój pies też uwielbia ziemniaki. Makaron, czy ryż zje od wielkiego dzwonu i to z taką łaską, że się patrzeć nie da :) A ziemniaki, z gulaszowym drobiowym wciąga najchętniej Quote
filodendron Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Dziś byłoby to nie do przyjęcia, a na dogo groziłby za to wieczny ostracyzm, ale - Bogiem a prawdą - pies mojego nieżyjącego już teścia na ziemniakach z sosem gulaszowym wymiennie z peerelowską mortadelą dociągnął w zdrowiu 17 lat ;) ;) Czyli musiał trawić, bo inaczej padłby z głodu :) Quote
retmed500 Posted May 11, 2013 Posted May 11, 2013 I coś w tym musi być. Z moim psem akcje żywieniowe były od początku. Istny francuski piesek, gdzie wydawałoby się, że pies po schronisku zeżre wszystko. Ziemniaki jednak wcina najchętniej (zamiennie z gulaszowym i mielonym) i załatwia się najlepiej w porównaniu z dietą makaronową, bądź ryżową. Co do aktywności to nie umiem stwierdzić, bo to pies, którego w domu nie ma, a na dworze ludzie oczy wybałuszają, ile to pies może biegać, skakać i chcieć jeszcze :) Dziś pies był u weterynarza- okaz zdrowia (choć ja ciągle twierdzę, że za chudy, ale może już taki jego urok). Podsumowując- ziemniaki są ok :) Quote
Donatka112 Posted May 12, 2013 Posted May 12, 2013 Podstawowym budulcem ciała psa jest białko zawarte w mięsie dlatego pupil powinien je dostawać na okrągło. Ziemniaki mogą być jedynie dodatkiem i to jedynie podawanym od czasu do czasu... Quote
retmed500 Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 A co dokładnie przemawia za podawaniem psu ziemniaków tylko od czasu do czasu? I kto gdzie napisał, że pies żre same ziemniaki, a mięso tylko na święta? Quote
filodendron Posted May 18, 2013 Posted May 18, 2013 [quote name='retmed500']A co dokładnie przemawia za podawaniem psu ziemniaków tylko od czasu do czasu? [/QUOTE] Nic. To tak samo dobry wypełniacz jak ryż. A dla niektórych psów nawet lepszy. Są karmy pełnoporcjowe w których zastąpiono zboża ziemniakami, co oznacza, że psy, które je jedzą, dostają ziemniaki codziennie ;) Quote
Guest TTB Posted June 14, 2013 Posted June 14, 2013 ziemniaki nie są szkodliwe tylko bezwartościowe, więcej szczegółów w [URL="http://codlapsa.pl/zywienie-jedzenie-gotowane/"]tym artykule[/URL] Quote
MatiAlzacki Posted November 27, 2013 Posted November 27, 2013 Ja jestem przeciwnikiem ziemniaków dla psa... Ani to odżywcze ani piesek się na to nie rzuca zbytnio, a tuczą. Już ryż lepszy :) Quote
filodendron Posted November 27, 2013 Posted November 27, 2013 Ale to właśnie trzeba dopasować do psa. Nie można tak arbitralnie - ryż lepszy, kasza lepsza, makaron lepszy. Jeśli ktoś się decyduje na karmienie z wypełniaczem (są przecież i inne metody) to powinien dobrać taki, jaki psu najbardziej służy. Albo zmieniać, jeśli psu służą wszystkie - a czemu nie? Jest coraz więcej karm, które zastępują zboża (w tym ryż) właśnie ziemniakami. Quote
Recommended Posts