Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,

Mam maltańczyka którego ubieram w psi kombinezon z łapami w niepogodę , chłodne dni i zimą. Pies na ubranie nie narzeka chodzi i biega swobodnie ale pod przednimi pachami robią się straszne kołtuny już po jednym spacerze jest tak w ocieplanym kombinezonie z polarem myślałam że może to od tego polaru ale teraz ma lżejszą kurtkę na deszcze która jest śliska nawet w środku i kołtuny mimo to się robią. Bardzo proszę o pomoc i wszelkie rady czy można jakoś temu zapobiec. Czy są może jakieś specyfiki które by pomogły żeby nie czesać go po każdym spacerze.

Z góry dziękuje za pomoc.

Posted

Używaj odżywek z olejkami (np. w spray'u), żeby natłuścić sierść, powinna się mniej plątać.
Jeżeli pies nie jest wystawowy możesz iść do groomera i poprosić o wystrzyżenie sierści pod pachami. Nie widać tego praktycznie w ogóle, a oszczędzasz psu bolesnego czesania w delikatnych miejscach.

Posted

Dziękuje za radę też myślałam żeby może spód mu podciąć bo nie chce całego obcinać na krótko zimą ale nie wiem jak będzie wygląda. Może rzeczywiście spróbuje olejkiem jak nie to już podetnę w salonie bo też nie chce żeby się męczył i ciągle go czesać bo jeszcze przestanie że mną wychodzić na podwórko chociaż już jest ciężko bo nie chce chodzić tylko w domu siedzieć. A co do odżywki masz może jakąś na myśli którą kupić?

Posted

Ja ci moge polecic trzy odzwyki ktore sa ok.
Pierwsza to oster truskawka
druga PSH multiwitaminowa(swietna naprawde!)
a trzecia to moj patent ale calkiem fajnie dzialajacy.Jest to spray Furganza dla koni,do nabycia w dechatlonie za 10 zl maly:) (ale wydajny!)
Nie pachnie,nie obciaza wlosa.A sprawia ze koltunow brak a jesli sie pojawia to fajnie schodza na grzebieniu.
Ostateczna opcja moze byc wyciecie wlosow pod paszkami,tylko ze czasem w ten sposob robi sie wata i jest jeszcze gorzej jesli sie regularnie ich nie wygala.
A twoj pies nie nosi szelek?Bo od tego momentalnie potrafia zrobic sie koltuny w tych miejscach..

Posted (edited)

Dziękuje za pomoc a czy mogłabyś podać jakiś link do tej drugiej odżywki o którą dokładnie chodzi. Mój pies nie nosi szelek tylko obroże w kurtce nawet ma specjalne uchwyty żeby smycz przyczepić bez konieczności szelek i obroży.

Edited by paulina1804
Posted

[url]http://www.pshpolska.pl/product-pol-23-Odzywka-witalizujaca-1-L.html[/url] to ta odzywka
[url]http://www.pshpolska.pl/product-pol-13-Szampon-nawilzajacy-Aloe-Vera-500-ML.html[/url] szampon

Tam jest jeszcze pare fajnych kosmetykow z tej firmy,mozna testowac:)
Ja z mojego kompletu jestem zadowolona.
Na osterach pracuje rowniez i sa ok,ale wydaje mi sie ze jakosciowo lepsze PSH jednak:)

Posted

[B]Cockermaniaczka[/B]: Mogłabyś podać dokładny namiar tę końską odżywkę? Brzmi ciekawie, bez zapachu i super sprawa dla właścicieli konia i psa (może dla kota też by była dobra :eviltong:)

Posted

[URL]http://www.decathlon.com.pl/PL/lustrant-134648277/[/URL] sa tez opakowania 500 ml ;)

Double K nie znam kosmetykow wiec nie jestem w stanie ich porownac.Na cockerowym forum sporo osob tez pozytywnie sie wypowiada na temat PSH wiec mysle ze warto.
Jedna z hodowczyn polecila ta maske na filcujacy sie wlos,rowniez PSH.
[url]http://www.pshpolska.pl/product-pol-31-Maseczka-bio-proteinowa-1-Kg-.html[/url]
Cena jest nie mala ale mysle ze starcza na dlugo a efekty przy stosowaniu calej lini produktow-szampon-odzywka ew maska beda adekwatne :loveu:

Posted

Double K stosuje Pani w salonie do którego chodzimy dostałam na przetestowanie odżywkę i byłam zadowolona co prawda wtedy miał krótsze włosy więc się nie kołtuniły i nie nosił ubranka ale włos był miękki w dotyku odżywka bardzo wydajna. Jeszcze przemyśle chce też zakupić jakoś odżywkę do codziennego czesania na sucho.

Posted

Warto też podziałać "od środka". Mój przy regularnym podawaniu oleju z łososia mniej się kołtuni i łatwiej rozczesuje (odżywki oczywiście też stosujemy, ale ludzkie).
Jest na rynku trochę takich olejowych wynalazków - roślinnych, rybnych - ale rybne chyba lepsze.

Posted

Heh, to nie tak, że wtedy będzie chodził głodny ;) Tylko to działa dobrze np. jako dosmaczenie karmy, albo u psów z problemami żywieniowymi (usprawnia trawienie).
Mam psy z tendencją do tycia i żarłoki straszne, a też dawałam. Futerko po tym super, znajomi przychodzili na głaskanie :)

Posted

Nie ma nic wspólnego zima , żaden specyfik nic nie pomoże .Podszerstek tworzy się cały czas i trzeba wyczesywać , a włosy dłuższe można skracać.Zależy jeszcze czym wyczesujesz ?

Posted

jakim cudem maltan ma podszerstek?:crazyeye:
Moze miec watowaty wlos,kiepski itd ale nie ma to nic wspolnego z podszerskiem...Moze jeszcze go wytrymowac:diabloti:
Wlos to tez siersc,to sie zgodze.Dla mnie to siersc jedwabista i wsio:eviltong: Zwal jak zwal:eviltong:

Posted

Cockermaniaczko ten watowany włos to jest podszerstek .Różne są rodzaje podszerstka." Sierści jedwabistej " nie widziałem .
Czasami czy się te rodzaje włosów Tobie nie mylą .

Posted

:turn-l::turn-l::Cool!: No to się ubawiłam. Wystarczy przeczytać coś takiego jak wzorce ras i ... maltańczyk, yorkshire terrier, silki i parę innych by się znalazło - mają mieć jedwabistą szatę. Jak można właściwie pielęgnować psa, jak się nie zna właściwego gatunku jego szaty :hmmmm: