Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Jaka może być przyczyna tego, że piesek boi się wody? Wejść do wody, jak mam butelkę w rękach do podlania kwiatkow to też ucieka...

Posted

prawdopodobnie kiedyś sie przestraszł -może woda z weza np na dzialce ? nie znam realiów.Musisz wolno malymi kroczkami pokonywać ten strach. Troche malo napisałaś o piesku -w jakim wieku ,gdzie przebywa/w domu czy poza itp itd.
W każdym razie uszanuj lęk ale postaraj sie pokazć ,że woda nie jest grozna tylko nic na siłę !!!raczej w formie zabawy np nalej troszkę wody z butelki na rękę spokojnie przywołuj psiaka o tylko pokaz co masz -nie polewaj czy tym podobne.
Narazie odpuść kąpanie .Wiem ,że to nie dokonca fajne ale biegaj z psiakiem po kałużach -niech zobaczy ,że to nic grożnego.Potem wytarcie -nie myj !!.

• 2 weeks later...
Posted

moim sposobem na mojego psa jest zachęcenie go zabawką .Mój pies tez nigdy sam nie wejdzie do wody szlałfa też się boi ucieka jak dziki ale lubi wodę gdy idę nad jezioro wrzucam u piłkę coraz dalej i potem go już wyciągnąć nie mogę a kałuże przypuszczam że twój pies tez polubi mój pies to zabiera mi zabawkę i wskakuje do kałuży i się tam kładzie a że jest biały to resztę se dopowiedz.

Posted

Zabawa to dobry sposób, pod warunkiem ze pies jest mocno nakręcony na zabawkę. Mój tez boi się wody , nie lubi deszczu ale do wchodzenia do jeziora już się przekonał i czasem nawet sam wskakuje do wody i pływa.Choć na początku widząc jezior zapierał się i nawet nie podchodził ,potem zaczął powoli najpierw tylko łapkami wchodził a potem to już bum i do wody, nawet czasem nurkuje. Po pierwsze nic na siłę, nie wrzucamy psa do wody mając nadzieje że może się do niej przekona (tylko się zrazi i będzie jeszcze trudniej). W moim przypadku zadziałało właśnie wrzucanie zabawki do wody (od razu za nią wskakiwał i płyną ale gdy tylko złapał wracał z powrotem). Dla tego później zaczęłam sama wchodzić do wody wołać go a jak przypływał trochę zabawy pływania za patyczkiem i dostawał nagrodę to znaczy ukochaną zabawkę i mógł wrócić na ląd. W ten sposób psiak po 3 latach w końcu sam z siebie czasem wchodzi do wody a za pańcią to pierwszy brnie do wody.