Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś spotkał się z tym schorzeniem? Najbardziej interesowałoby mnie leczenie oraz poprawa po nim. Na ten czas podaję olej z łososia...poprawy brak :shake: Włos makabrycznie suchy, szorstki taka szczecina, skóra sucha a każdy dotyk szczotką czy podrapanie "za uchem" to sypiący się łupież :-( Tyle o ile znalazłam w internecie,wyczytałam iż polecany jest olej lniany. Przeszukując forum znalazłam informacje ( w tematach o suchości sierści) iż należy suplementować zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz. Od wewnątrz łosoś, od zewnątrz ( zawsze szampon nawilżający + mocno nawilżająca odżywka- aktualnie Double K).

Posted

Myślę nad sprowadzeniem tego specyfiku: [URL]http://www.davistheracoat.com/[/URL]
Niestety jedyny sklep w PL, który go miał zaprzestał importu :( Patrząc na rezultaty oraz opinie możliwe, że to byłoby to....

Posted

Czekamy na szampon z eurowetu, aktualnie nie mieli na stanie( odbiór w poniedziałek/wtorek). Lekarze nie są pewni czy to aby na pewno łojotok suchy, są dodatkowe objawy świadczące o podłożu alergicznym :( jeżeli po wskazanej suplementacji i szamponie, nie przejdzie konieczne będzie wykonanie testów alergicznych :( Już i tak jest wrażliwcem pokarmowym.... gorzej jak dojdzie nam alergia środowiskowa :( ech.....

Posted

Młoda wykąpana w szamponie Virbac, i jest sporo lepiej o dziwo. Karma zmieniona na rybną, ponieważ podejrzenie padło na drób....jeżeli nie poprawi się po zmianie diety i kosmetyków, będziemy szukać przyczyny gdzie indziej.

Posted

Słuchajcie, a jaka jest różnica między łupieżem suchym, a tłustym? W opisie sebowetu wyczytałam, że przy suchym jest dużo drobnych płatków łupieżu, pies linieje, sierść matowa, przy tłustym odwrotnie?

Posted

[quote name='cytat z Cztery Łapy'] [COLOR=#333333][FONT=Tahoma]W przypadku łojotoku tłustego skóra i włosy zwierzęcia są pokryte tzw. filmem, co jest wyraźnie odczuwalne podczas głaskania – nasza ręka jest tłusta, a zwierzę ma bardzo intensywny zapach. W przypadku łojotoku suchego na skórze i we włosach widoczne są liczne białe łuski różnej wielkości, a włos jest matowy.[/FONT][/COLOR][/QUOTE]
[quote name='cytat Eurowet'] Cechuje się tłustym wyglądem sierści, sklejonymi łuskami łupieżu, miejscowym zaczerwienieniem skóry, mniej lub bardziej rozległym brakiem okrywy włosowej oraz charakterystycznym zapachem zjełczałego tłuszczu.[/QUOTE]

To tyle co znalazłam :) My stosujemy dokładnie szampon Virbac Sebolytic i jest znaczna poprawa.

Posted

pies z tłustym łojotokiem ma sierśc pokryta jakby zaskrzepłym tluszczem-w skutek głaskania na dłoni pozostaje jakby tłusta warstwa,przy suchym pies ma "po prostu"łupież-sypie się.

• 2 weeks later...
Posted

Dzięki :) Czyli u mnie też suchy heh. Karma zmieniona na TOTW rybny, do tego Efa Olie i kąpiele w Sebovet Dry (na razie dwie), jest o niebo lepiej! Łupieżu brak praktycznie w ogóle...zobaczymy jak będzie dalej. Wykąpię go jeszcze ze 2-3 razy w ciągu najbliższych 2 tyg.

Jedno co się pokazało....hmmm..zamiast łupieżu...krostki na grzbiecie i bokach...nie jest ich jakaś cała masa, ale też nie jedna, czy dwie. Są twarde, nie widać tam ropy, lekko zaczerwienione - macie jakiś pomysł?

Zapomniałam - zakropliłam jeszcze Frontlinem (oczywiście kąpałam dopiero dwa dni po zakropleniu).

Posted

Mała aktualizacja...wróciło...łupież na grzbiecie i wypadająca sierść, też tylko na grzbiecie, dalej [IMG]http://www.krakvet.pl/forum/images/smilies/icon_sad.gif[/IMG] Doszło do tego, że grzbiet psiaka wygląda jak wygryziony przez mole - drobne przerzedzenia sierści. Poza grzbietem sierść piękna, lśniąca, nie wypada, zero łupieżu. Byłam u dermatologa, obejrzał skórę, zbadał zeskrobinę. Stwierdził, że niczego w niej nie ma. tzn żadnych pasożytów. Powiedział, że to zdarza się u młodego psa, zaczyna dorastać, hormony pracują, naturalna flora bakteryjna skóry się nadmiernie rozrasta i może powodować takie objawy. Powiedział, że to nie kwestia jedzenia. Dostaliśmy szampon do wyprania psiaka, do tego Kelfex 2x1 na dobę. I kontrola za tydzień. Co o tym myślicie?

• 1 month later...
Posted

U nas po kąpielach w Vibracu ( zostawiam szampon na ok. 10 minut na całej skórze)i przejściu na karmę rybną jest sporo lepiej. Może nie idealnie, bo włos dalej suchawy z tendencją do filcowań, kołtunów, czasami zdarzy się wysyp łupieżu...ale jest lepiej, a to już coś :)
Może spróbować wykąpać go dodatkowo w Vibrac'u??Oczywiście z odpowiednią częstotliwością, np. co 6-7 dni??

• 1 year later...
Posted

podczepiam się pod wontek ...

Kumpela przygarneła takie oto cudo

[img]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/t1/1656274_814437708583341_2039563277_n.jpg[/img]

niestety psinek ma straszny łupież sierść jest strasznie sucha i jak by skołtuniona, była z nim u weta i stwierdzili, że to od złego karmienia za szczeniaka, ale nie dali żadnego szamponu czy leku na to :( psiaka swędzi bo sie non stop po dupsku wygryza i chorcuje za uszami i po karku. Wczoraj byłam u niej dłuższy czas i zaobserwowałam, że Specek ciagle popiskuje (ma go już jakis miesiąc) i nie wiem czy to nie przez to że go swędzi czym by to chociaż złagodzic u takiego malucha ?

Posted

jeśłi ma jakieś zmiany na skórze może warto byloby pobrac zeskrobine ze skóry u lek wet,ewentualnie podpytac go o szmpony p/świądowe p/łupiezowe(lecznicze)
nabyć można równiez preparaty zawierajace kwasy omega 3 i 6