Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, przygarnęliśmy ''bezmyślny prezent'' babci. Oczywiście szczeniak bez rodowodu i szczepień, ale do rzeczy.. Lejek wczoraj skończył 8 tygodni. Mamy go od soboty wieczorku. Przez te kilka dni przeczytałam 3 książki, internetowe artykuły i dostałam wiele rad od strasznie przemiłej Pani z hodowli Veckarott.
- rozgotowujemy mu ryż i kaszę, ponieważ lepiej trawi,
- suche karmy typu Arion, Jossera,
- do ryżu czy kaszy dodajemy podgotowane mięsko z kurczaka,
- wątróbka,
- mokre karmy zakupione w zoologicznych z mięsem jelenia, daniela itd. - wcina, aż mu się uszy trzęsą :)
- pokrojona drobniutko marchew, papryka itp.

Co prócz tego mogę mu dawać? Chciałabym zmieniać od czasu do czasu ten jego jadłospis...
i jeszcze jedno... moglibyście polecić mi jakąś dobrą w miarę opłacalną karmę ?
Bardzo maluszkowi zasmakowała Jossera zakupiona dziś. Karma polecona przez hodowczynię - wcale nie droga, a jednak opinie ma dobre.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.

Posted

A dajesz mu jakiś preparat na stawy? Rottweilery często mają, przez to moja mama musiała uśpić naszą suczkę :/

My naszej suce husky jak była mała dawaliśmy royala dla ras dużych i jest dobrze :)
A i odrobacz go jak jeszcze tego nie zrobiłaś. Na stawy jeszcze pomagają rapki kurze, ja mojej jak była szczeniakiem to dawałam po 2 dziennie :)

Posted

Jeśli malec dobrze toleruje joserę (wersja dla szczeniąt?) to nie ma przeszkód, żeby nią karmić - to fajna karma.
Co do urozmaicania to pies w zasadzie jest wszystkożerny - różne mięsa, ryby, jajka, sery, jogurty. Ale z takim maluszkiem trzeba jak z małym dzieckiem - [B]bardzo ostrożnie wprowadzać nowe pokarmy, na początku w małych ilościach, nie wszystko na raz[/B] - i obserwować.
Wątróbki nie za dużo i nie za często - ma dużo witaminy A (można przedawkować) no i jest magazynem toksyn (z drugiej strony jest dobrym źródłem żelaza - trzeba wyważyć). Inne podroby - serca, żołądki - też można dać.
Warzywa - jeśli gotowane to lepiej ugnieść widelcem na papkę, jeśli surowe to najlepiej przepuścić przez sokowirówkę mieszając potem sok z wiórami albo chociaż utrzeć na drobnej tarce - generalnie dąży się do tego, żeby były maksymalnie rozdrobnione.
Jeśli karmi się systemem mieszanym - trochę suchej karmy, trochę gotowanego - to na ogół trzeba suplementować wapń.

Posted

przedmówczynie sporo napisały-cóz mogę dodac od siebie-z podrobami czyli watróbki,żołądki serca itd baaardzo ostroznie najlepiej wcale-za dużo fosforu(w nadmiarze wypiera wapń z krwi,czyli w końcowym stadium krzywica)taki mixik może być o ile nie podajesz tego wszystkiego na raz(mam na myśli suche +gotowane)odstępy czasowe jak najbardziej wskazane.no i ważne!przy takiej róznorodności w pokarmie obowiązkowo preparat witaminowo-minera;lny jakiś dobrze przyswajalny np.can-vit niebieski(granatowy)tani i bardzo dobry proszek z glukozaminą.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='quickkkk']Szczeniaczkowi to najlepiej w małych ilościach : serek biały, mleczko, wątróbkę, jajeczko[/QUOTE]

Dodałabym jeszcze mopa w pogotowiu, do sprzątania sraczki :diabloti:

puma08, jak dla mnie to i tak już jest aż za bardzo urozmaicony jadłospis...
Różne marki karm, różne marki konserw, do tego gotowane jedzenie, surowe pokrojone warzywa (które tylko wlecą i wylecą)... Trzeba żelaznego psiego żołądka, żeby dłuższy czas zniósł to bez sensacji ;) Zdecydujcie się na jeden rodzaj karmienia - albo karma jednej marki (przynajmniej przez jakiś czas, bo nie bardzo widzę sens dawania szczeniakowi na zmianę kilku marek w ciągu kilku tygodni; zanim przewód pokarmowy się przyzwyczai i zacznie dobrze przyswajać to już ma kolejną zmianę), i tą karmę dosmaczajcie niewielką ilością świeżego jedzenia, albo psu gotujecie, urozmaicając rodzaj mięsa, wypełniacza, dodając preparat witaminowy. Puszki w ogóle bym sobie darowała, bo nie ma w nich nic, czego nie ma w świeżym jedzeniu, poza konserwantami i wyższą ceną :diabloti: