Hakita Posted April 14, 2007 Posted April 14, 2007 Chciałabym zamieścić list, który otrzymałam z zaprzyjaźnionej kliniki wet w sprawie zatrutej karmy dla Zwierzaków, która to otrzymała oficjalne stanowisko firmy Procter & Gamble w powyższej sprawie. Dla przypomnienia sprawy: [URL]http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=346243[/URL]" A oto treść listu: [B][COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=2]Oświadczenie Procter & Gamble[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=black][FONT=Times New Roman]Genewa, 19 marca 2007[/FONT][/COLOR][/B] [FONT=Times New Roman][B][COLOR=black]Dotyczy:[/COLOR][/B][COLOR=black] [B]wycofania z rynku w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wilgotnej karmy dla psów i kotów Iams produkowanych przez Menu Foods Inc.[/B][/COLOR][/FONT] [U][COLOR=black][FONT=Times New Roman]Wszystkie produkty dostępne na rynkach: Europy, Środkowego Wschodu i Południowej Afryki są bezpieczne dla psów i kotów. [/FONT][/COLOR][/U] [COLOR=black][FONT=Times New Roman]Wycofanie z rynku przez Procter & Gamble w Północnej Ameryce wilgotnej karmy Iams i Eukanuba nie dotyczy rynków: europejskiego, środkowowschodniego oraz Południowej Afryki. Produkty Iams i Eukanuba dostępne na tych rynkach są produkowane [B]wyłącznie w fabrykach w Europie, z innych składników. Są to inne produkty niż dostępne na rynku amerykańskim. Zapewniamy, że są bezpieczne.[/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman]Północnoamerykański oddział Procter & Gamble podjął masową akcję wycofywania z rynków tych produktów z własnej woli, mając na celu zdrowie i dobro zwierząt i ich właścicieli. Akcja ta powiązana jest z masowym wycofywaniem z rynku ponad 40 innych marek karm dla psów i kotów produkowanych przez Menu Foods Inc. na rynek Stanów Zjednoczonych. [/FONT][/COLOR] Quote
ARKA Posted April 14, 2007 Posted April 14, 2007 A ja dostałam taki e-mial od PETA,cyt; Dear Polish Association for Animals, Alarmingly, it appears that the Food and Drug Administration (FDA) may not have discovered the real source of contamination in the recalled Menu Foods items that have caused illnesses and deaths in countless cats and dogs. A mounting number of complaints about sick and dying animals who ate only dry food that did not contain wheat gluten strongly suggest that another ingredient is causing this crisis. [COLOR=red]Evidence from reputable laboratories indicates that an excessive amount of vitamin D in pet food—among other possibilities—may be to blame. Vitamin D overdoses produce symptoms similar to those seen in animals who recently have become sick or died after consuming only dry foods. [/COLOR] This week we have asked the FDA to refocus its investigations beyond wheat gluten and consider other possible contaminants. For the safety of all our beloved companion animals, we must not let the FDA sweep this issue under the rug—as the agency has done so often before with animal and human health issues. We need to ensure that all available pet food is 100 percent safe for dogs and cats. PETA has also called on FDA commissioner Andrew von Eschenbach to resign over the agency's mishandling of the pet food crisis. It is infuriating—and so very sad—that cherished animals are dying horrible deaths because of a callous and essentially unregulated pet food industry. By not exercising its mandate and siding with Menu Foods and companies like Iams, the FDA has forfeited the public trust—to the detriment of companion animals. We will continue to pressure corporate and government officials to get to the real source of what is making animals sick and to ensure that all available pet foods are safe. I will update you as this situation evolves. Please also visit [URL="http://getactive.peta.org/ct/i7syfe91PXpo/"][COLOR=#003366]PETA.org[/COLOR][/URL], which is regularly updated with late-breaking and helpful information about this and other issues. Thank you for your attention and your help. Kind regards, Quote
sleepingbyday Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 [B]wiska [/B]- kosmonauci wracaja na dół i rzucaja się na "schaboszczaka", założę się! nie jedzą tych tubek całe życie. a tak na seerio (choc to nie był do końca żart ze schaboszczakiem) - nawet gotowe jedzenie z górnej półki to tylko gotowe jedzenie. z utrwalaczami itd. z duża ilością wody itd. skąd np. bierze się to, że karmione gotowym zwierzaki częściej odczuwają łaknienie, a nawet są bardziej pobudzone? (to nie ja wymysliłam, to psi dietetyk). nie skontroluję też, czy przypadkiem karmy nie są testowane na zwierzętach (mam nadzieję, że przynajmniej niektóre nie). poza tym - mój udział w gotowaniu jedzenia ogranicza się do pokrojenia mięsa i dodatków i wrzucenia do wody. a potem dodaję ryż. 20 minut co kilka dni i 4 złote kosztów. gotowy obiad do odgrzania dla człowieka tez ma "wszystko, co potrzeba", a nie chciałabym się tym żywić non stop. Quote
Brucio Posted April 19, 2007 Author Posted April 19, 2007 Dzisiaj przeczytalam informacje o tym, ze kolejne rodzaje karm sa wycofywane.:roll: Podobno w karmie dla psow i kotow znaleziono obecnosc "melamine"(nie wiem jak po polsku ? chodzi o chemikala) .No i jak twierdza ,ze nie ma dowodow na to ze zatruty skladnik zostal uzyty do produkcji jedzenia dla ludzi ....hmmm az sie boje myslec co wyskoczy za jakis czas:shake: [URL]http://www.comcast.net/news/science/index.jsp?cat=SCIENCE&fn=/2007/04/19/640681.html&cvqh=itn_petrecall[/URL] Quote
Gosia>>> Posted April 19, 2007 Posted April 19, 2007 [quote name='LUSIA188']:-o Tylko gotowane-wiadomo co się daje i ile.Do tego witaminy ,smakołyki,kości-co kto lubi.:multi:[/quote] Nawet jeśli samemu gotuje się to i tak nie wiadomo co się daje. Puli napisała, że 10 procent paszy dla drobiu to padlina, więc skąd wiesz co psu dajesz? Quote
Brucio Posted April 21, 2007 Author Posted April 21, 2007 Royal Canin wycofuje niektore rodzaje SUCHEJ karmy dla psow i kotow [URL]http://www.royalcanin.us/[/URL] w wiadomosciach amerykanskich podawano, ze podejrzewa sie ze to cale zatrucie karm moglo byc dzialaniem celowym :roll: . Quote
Hakita Posted April 21, 2007 Posted April 21, 2007 [quote name='Brucio']Royal Canin wycofuje niektore rodzaje SUCHEJ karmy dla psow i kotow [URL]http://www.royalcanin.us/[/URL] w wiadomosciach amerykanskich podawano, ze podejrzewa sie ze to cale zatrucie karm moglo byc dzialaniem celowym :roll: .[/quote] :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Jak to możliwe??? :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Quote
puli Posted April 21, 2007 Posted April 21, 2007 [quote=Gosia>>>;4958897]Nawet jeśli samemu gotuje się to i tak nie wiadomo co się daje. [B]Puli napisała, że 10 procent paszy dla drobiu to padlina[/B], więc skąd wiesz co psu dajesz?[/quote] [SIZE=4][B]Napisałam cos zupełnie innego: :diabloti::mad::angryy: [/B][/SIZE] [quote name='puli'] W Polsce część zakładów zajmujacych sie utylizacja odpadów miesnych produkuje równiez karmy dla zwierzat. Kilka dni temu czytałam w wiadomościach co wykazały kontrole pasz dla drobiu. [B][SIZE=3]Ok 10% z[/SIZE] [SIZE=3]nich[/SIZE][/B][SIZE=3] [B]zawierało padlinę.[/B][/SIZE] [B][COLOR=Red]Skoro ktoś robi takie karmy dla kurczaków(!) to [/COLOR][COLOR=Red]trudno oczekiwac, żeby dla psów miał cos lepszego.[/COLOR][/B] Tym bardziej, ze nikt tego nie kontroluje.[/quote] Owszem, nie do konca wiem co jest w wołowinie, kurczakach i indykach które podaje psom ale wiem przynajmniej ze dostaja mieso z warzywami a nie zdechłe szczury zmiksowane z trocinami, odwodnione i zakonserwowane. Dziecka nie zywiłam fast foodami i psów tez nie będę. Quote
Poker Posted April 21, 2007 Posted April 21, 2007 ja też gotuję psom ,czasem z braku czasu coś im sypnę Bosha czy Purinę,ale kot niestety dostaje Royala lighta,bo kastrat z tendencją do tycia. Quote
sleepingbyday Posted April 22, 2007 Posted April 22, 2007 [quote name='puli'][SIZE=4][B]Napisałam cos zupełnie innego: :diabloti::mad::angryy:[/B][/SIZE] Owszem, nie do konca wiem co jest w wołowinie, kurczakach i indykach które podaje psom ale wiem przynajmniej ze dostaja mieso z warzywami a nie zdechłe szczury zmiksowane z trocinami, odwodnione i zakonserwowane. Dziecka nie zywiłam fast foodami i psów tez nie będę.[/quote] a jeszcze - padlina, którą jedza kurczaki nie jest w 1% tak niebezpieczna jak hormony, które sie w nie ładuje. a my to jemy, ha. Quote
Brucio Posted April 22, 2007 Author Posted April 22, 2007 no a ja dorzuce jeszcze taka wadomosc: w Kalifornii ponad 100 wieprzkow zostalo nakarmionych karma w ktorej byla MELAMINA ( ta ktora spowodowala smierc tych psiakow i kotow)Potem wieprzki trafily na stoly:-o .Tym razem wycofywana jest zywnosc ludzka. .....No czyli sprawa sie poszerza [URL]http://lawfuel.com/show-release.asp?ID=11832[/URL] czytalam o tym juz 21 kwiet. ale wstawiam dopiero teraz ,nie chcialam zasmiecac tego watku ale w sumie sprawa dotyczy tej samej MELAMINY(jak to jest po polsku ???) Quote
sleepingbyday Posted April 23, 2007 Posted April 23, 2007 [COLOR=black]Melamina – C3H6N6 jest produktem w postaci białego proszku otrzymywanym w dwuetapowym procesie termicznego rozkładu mocznika do kwasu izocyjanowego z następującą konwersją katalityczną:-o do melaminy lub w procesie wysokociśnieniowej konwersji bez użycia katalizatora :roll: . [/COLOR][COLOR=black]Melamina służy do wyrobu szerokiego asortymentu żywic syntetycznych mających zastosowanie w procesach wytwarzania laminatów dekoracyjnych, płyt drewnopochodnych, klejów, farb i lakierów – w tym lakierów piecowych także dla przemysłu motoryzacyjnego, środków pomocniczych dla przemysłu włókienniczego i papierniczego, tworzyw dla przemysłu elektrotechnicznego i wytwarzania przedmiotów gospodarstwa domowego. Melamina stosowana jest również do produkcji środków ognioochronnych oraz do modyfikacji betonu :diabloti: .[/COLOR] Quote
puli Posted April 23, 2007 Posted April 23, 2007 [quote name='sleepingbyday']a jeszcze - padlina, którą jedza kurczaki nie jest w 1% tak niebezpieczna jak hormony, które sie w nie ładuje. a my to jemy, ha.[/quote] I jeszcze -największa koncentracja antybiotyków i hormonów wystepuje w łbach i podrobach z których robi sie psie żarcie. Quote
sleepingbyday Posted April 23, 2007 Posted April 23, 2007 smacznego! i dla zwierząt i dla nas :roll: Quote
Hakita Posted April 24, 2007 Posted April 24, 2007 [quote name='Brucio']Royal Canin wycofuje niektore rodzaje SUCHEJ karmy dla psow i kotow [URL]http://www.royalcanin.us/[/URL] w wiadomosciach amerykanskich podawano, ze podejrzewa sie ze to cale zatrucie karm moglo byc dzialaniem celowym :roll: .[/quote] Otrzymałam odpowiedź od Royal'a w Polsce, że karmy, które są u nas sprzedawane produkowane są w Europie i zapewniają, że są zdrowe. :roll: Quote
Recommended Posts