magggieyorkshire Posted September 26, 2012 Posted September 26, 2012 Witam serdecznia, chciałabym zapytac o porade dotycząca pewnego pieska, mianowicie.... mam yorka (wiek psa: rok), mieszkającego ze swoim bratem, jednakże nie od początku, gdy byl malutki mieszkal z siostra i mama a teraz ze wzgledu na ilosc i plec postanowilismy pieski rozdzielic tak by miec psy w jednym miejscu. Dwa pieski mieszkaja pod 1 dachem, ten o ktorym mowa juz ze3-4 miesiace, problem polega na tym, ze w stosunku do ludzi dalszych, czyli nie mnie ani mojego narzeczonego zachowuje sie on tragicznie, szczeka i to strasznie glosno, i gdy odwracaja sie tylem probuje nawet ugryzc. wystarczy gwaltowny ruch z ich strony a sam wariuje i co najgorsze wystarzczy , ze ja lub narzeczony jestesmy w domu i takie agresywwne zachowanie nastepuje, gdy nas nie ma jest grzeczny i nie szczeka. Ogolnie jest to bardzo mily piesek, zna podstawowe komendy, ma ruchu ile chce, chodzi po dworze ze swoim bratem, czesto sie z nim bawi. brat jest grzeczny i gdy go zaczepia to wylacznie dla zabawy.Tak wiec nie wiem w czym rzecz.Na nic nie reaguje...musze rozwiazac ten problem bo bede zmuszona go sprzedac jesli dalej bedzie sie tak zachowywal. prosze o porade.:sad: Quote
LadyS Posted September 26, 2012 Posted September 26, 2012 A jak reagujecie na takie zachowanie, jak staracie się mu zapobiegać? Quote
magggieyorkshire Posted September 26, 2012 Author Posted September 26, 2012 na poczatku mowilismy 'przestan', nie dzialalo, potem udzerzalismy gazeta np o mebel i mowilismy 'przestan' - nie skutkuje dalej, juz czasami tak mi przykro z jego powodu, nie chce go uderzac, bo wiem ze to nie podziala...rozkladam rece - nawet czasem po takim zdarzeniu karze mu siasc do momentu az sie nie uspokoi, dziala ale potem gdy pojawia sie osoba od poczatku to samo. teraz dalej kontynuuje z gazeta ale zmienilam komende na zostaw,... choc szczekajac on na nic nie reaguje, czasem odglos gazety jest wogole nieslyszalny bo tak glosnoszczeka Quote
motyleqq Posted September 26, 2012 Posted September 26, 2012 jeśli pies bywa agresywny, to szukaj profesjonalnej pomocy, a nie takiej na forum. naprawdę trudno jest ocenić psa tylko z opisu, a doświadczona osoba by Wam pomogła Quote
LadyS Posted September 26, 2012 Posted September 26, 2012 Pies nie reaguje na "przestań" i "zostaw", bo widocznie tego nie zna. Najlepsza kara w przypadku teriera - jak tylko zaczyna szczekać, to dostaje komendę (jeśli taką zna) "na miejsce", albo jest wyprowadzany z pokoju i siedzi w odosobnieniu. Jednocześnie, gdy zachowuje się dobrze, to czeka go sowita nagroda, głosowa i np smakołyk czy chwila zabawy z człowiekiem. Musi zrozumieć, jakie zachowania sa dla Was "niewybaczalne" i niedopuszczalne w Waszym domu, bo na razie to terroryzuje całe otoczenie ;) Dobrze byłoby tez "spuszczać" jego terierze emocje, np. przez zabawę z człowiekiem (nie tylko z psem) albo przez naukę posłuszeństwa, sztuczek. Dodatkowo możecie ćwiczyć nad wyciszaniem szczekania, tzn. pies szczeka - wydajcie jakiś dźwiek, który go zaskakuje - pies milknie - szybko go chwalicie za brak szczekania, z czasem wprowadzając komendę. Niech narzeczony w ogóle nie zwraca uwagi na psa, tzn. nie próbuje go do siebie zachęcać, ale niech będzie wyposażony np. w pyszne smaczki, na wypadek, gdyby pies sam do niego podszedł - niech nie pcha mu ich jednak do mordki czy nie wykonuje gwałtownych ruchów, tylko np. rzuci za siebie; do psa niech ustawia sie najlepiej bokiem, nie patrząc mu w oczy - wszystko to jest "zachowawczym" rozwiązaniem na czas, dopóki nie skontaktujecie się ze specjalistą. To są rady ogólne - warto wprowadzić psu konkretne zasady w domu, bo chyba mu ich nieco brakuje, skoro się tak rozbrykał. Natomiast z samą agresją - rzucaniem się, próbami gryzienia - warto udać się do specjalisty, który samodzielnie poobserwuje sytuacje i poradzi, co robić z tym konkretnym problemem, bo twierdzenie "bo będę musiała go sprzedać" jest po najmniejszej linii oporu - skoro stać Was na kilka psów, powinno być stać również na pomoc specjalisty w tej kwestii. Quote
Recommended Posts