Karoola Posted September 10, 2013 Posted September 10, 2013 wooooow! A jednak! Tak czułam! Suuuuper! ;D Gdzie ona się podziewa? I dlaczego sama się nie chwali? :mad: Quote
micra Posted September 10, 2013 Posted September 10, 2013 pewnie jeszcze nie ochłonęła, dzisiaj się dowiedziała Quote
inusia00111 Posted September 13, 2013 Posted September 13, 2013 hejj. jest tu ktoś może z weterynarii i posiada taką książkę [URL]https://www.google.pl/search?q=anatomia+i+fizjologia+zwierząt+pilarski&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=6XUzUrOOEcLU4wSF4ICACw&biw=1280&bih=923&sei=7nUzUqyMLsnK4ASDoYGgAQ#facrc=_&imgrc=SQdJkJEkvVUt5M%3A%3BbyF-u3ttdwoc_M%3Bhttp%3A%2F%2Fi.imgur.com%2Faz6TT.jpg%3Bhttp%3A%2F%2Fchomikuj.pl%2FH0akina%2FWet%2BAnatomia%2FAnatomia%2Bi%2Bfizjologia%2Bzwierzat-%2BPilarski%2BKo*c5*baniewski%2C2056691453.pdf%3B250%3B367[/URL] byłabym wdzięczna jak ktoś by mógł zeskanować... chodzę do 1 klasy technikum weterynarii i potrzebuje takiej książki, . będę wdzięczna. Quote
Impresja&Simarilion Posted September 13, 2013 Posted September 13, 2013 ja mam ale jakoś nie wyobrażam sobie skanować tyle stron... może chcesz odkupić za jakąś symboliczną kwotę i wysyłkę? Quote
Bansheefication Posted September 13, 2013 Posted September 13, 2013 znajdź e-booka i wydrukuj albo kup od kogoś/w antykwariacie Quote
inusia00111 Posted September 14, 2013 Posted September 14, 2013 [QUOTE][COLOR=#000000]ja mam ale jakoś nie wyobrażam sobie skanować tyle stron... może chcesz odkupić za jakąś symboliczną kwotę i wysyłkę?[/COLOR][/QUOTE] a za ile bym mogła odkupić ? Quote
Aysel Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 Pytanie do studenciaków sggw - jakie książki na weterynarię kupujecie? W sensie które uważacie za najpotrzebniejsze, najczęściej używane itp itd? Mam anatomię Krysiaka, potrzebuję atlas, ale nie wiem jaki - Popesko? Co jeszcze warto kupić, na co zwrócić uwagę? No i czy oprócz wety na sggw jest życie?:P wiem, że pytam trochę za późno, ale przeraził mnie Olsztyn w którym jest wejściówka na pierwszych zajęciach z anatomii... Quote
Justa Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 Histologia Sawickiego - dla mnie była niezbędna, mazałam, podkreślałam, rysowałam i otwierałam ją setki razy. I gdyby była biblioteczna to w takim stanie chyba by mi jej nie przyjęli :p Quote
Talagia Posted September 22, 2013 Posted September 22, 2013 Atlasu wcale nie trzeba kupować ;) mozna przejść się do bibliotekii i zobaczyć to co nie jest jasne. Ja kolorowałam rysunki w Krysiaku. Atlasu nie mam i wcale nie ucierpiałam z tego powodu. Na sggw wejściówki są na każdych zajęciach z histologii :D Na szczęście nie ma potrzeby uczyć się do tego tydzień wcześniej - wystarczy wieczór przed, albo ten sam dzień (jak masz zajęcia na 16 czy 18 ;)) Quote
Aysel Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 vetches - tak, dostałam się. Była rekrutacja uzupełniająca jakoś na początku września i wtedy przyjmowali od 147 punktów więc sporo osób się załapało. To co warto kupić prócz Krysiaka? A jak jest z wejściówkami z anatomii? Pytam, bo na uwm (miałam iść tam ;)) ponoć robią wejściówki na PIERWSZYCH zajęciach. Tak samo jest na sggw? Jeśli tak, to czego się nauczyć? Quote
JamniczaRodzina. Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 Na sggw na anatomii nie było wejściówek myślę że to się nie zmieniło. Tak naprawdę poza Krysiakiem do anatomii i Sawickim do histologii to książek nie ma, korzysta się z wykładów. Na anatomii za moich czasów dawali kserówki np otworów w czaszce czy przebiegu naczyń żylnych w kończynie piersiowej, trochę to ułatwiało naukę. Na 1 rok potrzebny jest Krysiak, Sawicki, fartuchy oddzielny na anatomię i histologię, kredki na histologię i więcej nie pamiętam :) A i opłacało się kupić pudełko rękawiczek gumowych. Na 1 roku nie pozwalali chodzić w bluzach chirurgicznych, dozwolone były białe fartuchy. Na histologii wejsciówka jest na 2 zajęciach, z tego co pamiętam obowiązywało około 90 stron z Sawickiego z budowy komórki. Pytania typu, które organella komórkowe są odpowiedzialne za produkcję białek w komórce, moze byc jakis rysunek typu miochondrium albo aparat Golgiego. Na sggw zaskakują kolokwia, jest niby okres spokoju nikt nie pyta a potem kolokwium. Quote
Aysel Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 Aha rozumiem. Czyli pewnie dobrze by było już zacząć się trochę przyuczać :) Dzięki za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiły ;) Quote
vetches Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 Aysel, jeśli zrelaksowałaś się na wakacjach i masz moc możesz się przyuczać ;) Cóż Ci mogę doradzić, na 1 wejściówkę z histologii możesz mieć wiadomości z liceum. Możesz wziąć Krysiaka i zacząć robić kości. Wypisać sobie całą łacinę i polskie nazwy. Pooglądać te nazwy na obrazkach a to ułatwi pracę na prosektorium. Quote
Aysel Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 Histologię Sawickiego będę miała dopiero w poniedziałek, więc pewnie teraz zacznę robić Krysiaka ;) Ale właśnie... co jest wymagane po łacinie? Tylko kości, czy okolice (regiones) też? Bo już nawet próbowałam się czegoś uczyć, ale niekoniecznie wiedziałam jakie nazwy łacińskie są wymagane ;) I takie może głupie pytanie... Czy to normalne, że na pierwszym roku jest tak 'mało' zajęć w ciągu dnia? Bo nie wiem czy dobrze sobie wszystko pozaznaczałam... Jestem grupą 2 i np. w poniedziałek mam 'tylko' wykład z biofizyki i anatomię zwierząt. Z kolei we wtorek tylko chemię (ćwiczenia i wykład). To normalne czy źle ogarnęłam plan?:) Nie żebym narzekała na zbyt mało zajęć :) Quote
Talagia Posted September 24, 2013 Posted September 24, 2013 Na anatomii nie wymagali okolic po łacinie, ale orientacje czy gatunki już tak. Właściwie wszystko od osteologii szczegółowej trzeba znać na pamięć ;)) Co do planu to musisz w nim uwzględnić fakultety i wf :) Ale rzeczywiście nie ma jakoś kosmicznie dużo zajęć. Quote
Martucha1 Posted September 27, 2013 Posted September 27, 2013 Zazdroszczę wszystkim tym co się dostali. Ja niestety będę musiała poczekać jeszcze rok, poprawić to i owo ale na 100% za rok mi sie uda :) Quote
Justa Posted September 27, 2013 Posted September 27, 2013 [quote name='Martucha1']Zazdroszczę wszystkim tym co się dostali. Ja niestety będę musiała poczekać jeszcze rok, poprawić to i owo ale na 100% za rok mi sie uda :)[/QUOTE] Dobre podejście ! :) Quote
Martuchny Posted September 27, 2013 Posted September 27, 2013 [quote name='Martucha1']Zazdroszczę wszystkim tym co się dostali. Ja niestety będę musiała poczekać jeszcze rok, poprawić to i owo ale na 100% za rok mi sie uda :)[/QUOTE] ja też... mam nadzieję, że się spotkamy :P Quote
Squ Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 Pff podostawały się i koniec tematu ;) Halooo Olsztyn już się zadomowił? Znalazłam w czeluściach Kompendium histologii Cichockiego, wydanie z 2002r. Nie wiem czy wyszły nowsze i jaka książka was teraz obowiązuje, ale jeśli ta nadal się nadaje to chętnie się jej pozbędę :) Quote
inusia00111 Posted October 4, 2013 Posted October 4, 2013 hejj. jest tu ktoś może z weterynarii i posiada taką książkę [URL="https://www.google.pl/search?q=anatomia+i+fizjologia+zwierząt+pilarski&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=6XUzUrOOEcLU4wSF4ICACw&biw=1280&bih=923&sei=7nUzUqyMLsnK4ASDoYGgAQ#facrc=_&imgrc=SQdJkJEkvVUt5M%3A%3BbyF-u3ttdwoc_M%3Bhttp%3A%2F%2Fi.imgur.com%2Faz6TT.jpg%3Bhttp%3A%2F%2Fchomikuj.pl%2FH0akina%2FWet%2BAnatomia%2FAnatomia%2Bi%2Bfizjologia%2Bzwierzat-%2BPilarski%2BKo*c5*baniewski%2C2056691453.pdf%3B250%3B367"]https://www.google.pl/search?q=anatomia+i+fizjologia+zwierząt+pilarski&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=6XUzUrOOEcLU4wSF4ICACw&biw=1280&bih=923&sei=7nUzUqyMLsnK4ASDoYGgAQ#facrc=_&imgrc=SQdJkJEkvVUt5M%3A%3BbyF-u3ttdwoc_M%3Bhttp%3A%2F%2Fi.imgur.com%2Faz6TT.jpg%3Bhttp%3A%2F%2Fchomikuj.pl%2FH0akina%2FWet%2BAnatomia%2FAnatomia%2Bi%2Bfizjologia%2Bzwierzat-%2BPilarski%2BKo*c5*baniewski%2C2056691453.pdf%3B250%3B367[/URL] ja już mam, ale koleżanka szuka, jest ktoś kto by mógł odsprzedać? proszę o odpowiedź. z góry dziekuje! Pozdrawiam :) Quote
Aysel Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 Oj tam, jest cicho, bo kujemy. To jest jakaś masakra, nigdy nie myślałam, że będę musiała ogarnąć 100 stron w kilka dni. Anatomia jest fajna, narazie ją lubię. Histologia już mi się po nocach śni. :) Quote
Szyszka99 Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 Witam, jestem w 3. klasie liceum i chciałabym się dowiedzieć na jakiej uczelni jest najlepszy wydział/kierunek weterynaryjny i na co powinnam nałożyć nacisk przy nauce do matury. Jestem z wrocłąwia, ale studiowanie w innym mieście jak najbardziej wchodzi w grę ;) proszę o radę ;) pozdrawiam :D Quote
gryf80 Posted October 7, 2013 Posted October 7, 2013 moim zdaniem wrocław ma dobry poziom wetetrynarii Quote
Martuchny Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 a ja się już uczę do kolejnej matury... :P Quote
Recommended Posts