UlaFeta Posted May 29, 2016 Posted May 29, 2016 Ewciu z czego sie wziely te zmiany neurologiczne:) Serce mi peka jak na niego patrze( Quote
EVA2406 Posted May 29, 2016 Posted May 29, 2016 Uleńko, ja nie jestem fachowcem, ale to wygląda na rodzaj udaru. Poniższy tekst, w miarę jasno tłumaczy o co chodzi: "Narząd przedsionkowy w szczególności jest niezwykle istotny dla zachowania równowagi i prawidłowej postawy ciała. Odbiera on i analizuje informacje dotyczące oddziaływania grawitacji oraz przyspieszenia ciała względem podłoża. Prawidłowe funkcjonowanie układu przedsionkowego jest konieczne do koordynowania faz ruchu, ponieważ kontroluje on mięśnie zaangażowane w utrzymanie równowagi oraz w zależności od pozycji przyjmowanej w przestrzeni dopasowuje odpowiednią pozycję głowy i ruch oczu. Narząd przedsionkowy składa się z części obwodowej i ośrodkowej. Część obwodową znajdującą się w uchu środkowym i wewnętrznym tworzy błędnik z receptorami czuciowymi oraz nerw przedsionkowo-ślimakowy (nerw czaszkowy VIII). Nerw ten połączony jest z częścią ośrodkową czyli z jądrami przedsionkowymi (skupiskami komórek nerwowych) w rdzeniu przedłużonym. Z tego miejsca wychodzi szereg połączeń do różnych obszarów ośrodkowego układu nerwowego. Szczególne znaczenie ma połączenie z móżdżkiem i rdzeniem kręgowym, co jest istotne dla utrzymania równowagi w trakcie chodu oraz z jądrami nerwów czaszkowych, odpowiedzialnych za poruszanie gałkami ocznymi. Niektóre wypustki komórek nerwowych jąder przedsionkowych osiągają także ośrodek wymiotny. Uszkodzenia układu przedsionkowego mogą obejmować część obwodową lub ośrodkową. W obu przypadkach zmiany mogą występować jednostronnie (najczęściej) lub obustronnie i powodują zaburzenia ruchu oraz nieprawidłowe ustawienie głowy, oczu i/lub całego ciała. Najczęściej spotykane objawy towarzyszące obwodowemu jak i ośrodkowemu zespołowi przedsionkowemu to: przekrzywienie głowy oczopląs zez zaburzenia równowagi niezborność ruchowa Objawy te mogą występować samodzielnie lub w dowolnych konfiguracjach i z różnym nasileniem, w zależności od miejsca uszkodzenia i jego rozległości. Mogą też towarzyszyć im dodatkowe objawy kliniczne. Skręt głowy Skośna pozycja głowy jest głównym objawem zespołu przedsionkowego. W większości przypadków skręt głowy jest skierowany na stronę uszkodzenia. Niekiedy związane jest z silnym skręceniem szyi lub nawet jej wygięciem na grzbiet. Czasem jednak zauważalne jest dopiero po dokładnym obserwowaniu. Oczopląs Jest to rytmiczny, oscylujący ruch gałek ocznych. Fizjologicznie występuje przy poruszaniu głową. Spontaniczny, czyli nieprawidłowy oczopląs, występujący bez zadziałania bodźców zewnętrznych jest charakterystycznym objawem zespołu przedsionkowego. Może być poziomy, pionowy lub rotacyjny. Typowy oczopląs składa się z dwóch faz ruchu gałek ocznych skierowanych w przeciwnych kierunkach - wolnej i szybkiej. Na podstawie rodzaju i kierunku faz oczopląsu lekarz weterynarii podczas badania neurologicznego powinien określić odpowiednio lokalizację i stronę, po której doszło do uszkodzenia układu przedsionkowego. Oczopląs jest najsilniej wyrażony w początkowym stadium choroby" Quote
UlaFeta Posted May 29, 2016 Posted May 29, 2016 Ewa dziekuje. Poczytalam o udarze u ludzi,(przyczyny)ale to nijak nie odnosi sie do psow.U ludzi udar nie jest zwiazany z wiekiem. Czy w przypadku Rokusia wiek odgrywa jakakolwiek role? Trzymajcie sie Kochani. Quote
Ewa Marta Posted May 29, 2016 Author Posted May 29, 2016 Zespół przedsionkowy może być spowodowany guzem mózgu, zapaleniem ucha środkowego albo mieć przyczyny idiopatyczne, czyli tak naprawdę samoistnie się zaczyna i nie jest znana przyczyna jego powstania:( Roki mial uszy badanie ponad 2 tygodnie temu i wczoraj. Nic nie wskazuje na to, żeby mial jakis stan zapalny, ale bębenek jest caly, a cos spowodowało jego głuchotę, więc bardzo trudno ustalić co jest przyczyna zespołu u niego:( Ja generalnie jestem zszokowana, że drugi mój pies ma to samo schorzenie, ale zdaniem wetów to dość częste u starszych psów i nie jest zakaźne. Quote
Kejciu Posted May 29, 2016 Posted May 29, 2016 2 godziny temu, Ewa Marta napisał: Zespół przedsionkowy może być spowodowany guzem mózgu, zapaleniem ucha środkowego albo mieć przyczyny idiopatyczne, czyli tak naprawdę samoistnie się zaczyna i nie jest znana przyczyna jego powstania:( Roki mial uszy badanie ponad 2 tygodnie temu i wczoraj. Nic nie wskazuje na to, żeby mial jakis stan zapalny, ale bębenek jest caly, a cos spowodowało jego głuchotę, więc bardzo trudno ustalić co jest przyczyna zespołu u niego:( Ja generalnie jestem zszokowana, że drugi mój pies ma to samo schorzenie, ale zdaniem wetów to dość częste u starszych psów i nie jest zakaźne. Dziewczyny a problem z błędnikiem ?psy z problemem blędnikowym mają taki podobny oczopląs - w rodzinie miałam taki przypadek z owczarkiem niemieckim 1 Quote
UlaFeta Posted May 29, 2016 Posted May 29, 2016 Godzinę temu, Kejciu napisał: Dziewczyny a problem z błędnikiem ?psy z problemem blędnikowym mają taki podobny oczopląs - w rodzinie miałam taki przypadek z owczarkiem niemieckim Kasiu ta psina ma tyle chorob,ze by z 5 psow obdzielil:( Jak bedziesz miala chwile to sobie poczytaj watek. 1 Quote
Ellig Posted May 30, 2016 Posted May 30, 2016 Dzień dobry i lepszego dnia dla Wszystkich. Rokuś na wieczornym spacerze zrobił koopę. Niestety nadal się przywraca. Jacek bardzo mocno go podtrzymuje na szelkach. Byli na takiej lączce gdzie jest dużo trawy. Tam jeździli też z Semiczkiem, żeby go aktywować.... Quote
Gusiaczek Posted May 30, 2016 Posted May 30, 2016 Cóż mogę napisać ? ....:( Jest mi przykro, bardzo przykro ... Przytulam i dobre myśli przesyłam Kochani Quote
EVA2406 Posted May 30, 2016 Posted May 30, 2016 I ja jestem myślami z Wami. Oby każdy dzień przynosił poprawę. Quote
UlaFeta Posted May 30, 2016 Posted May 30, 2016 10 minut temu, Gusiaczek napisał: Cieszę się ogromnie:) i ja też Quote
Ewa Marta Posted May 30, 2016 Author Posted May 30, 2016 15 godzin temu, Kejciu napisał: Dziewczyny a problem z błędnikiem ?psy z problemem blędnikowym mają taki podobny oczopląs - w rodzinie miałam taki przypadek z owczarkiem niemieckim To jest dokładnie problem z błędnikiem. 13 godzin temu, UlaFeta napisał: Kasiu ta psina ma tyle chorob,ze by z 5 psow obdzielil:( Jak bedziesz miala chwile to sobie poczytaj watek. Kasia podczytuje odkąd podesłałas jej Uleńko wątek. Juz sobie popisałyśmy na PW:) Rokuś dzisiaj zdecydowanie lepiej się czuje, Ogonek w ruchu cały czas, a wyjazd na polankę, na której może sobie pospacerować i spotkać inne psy działa terapeutycznie:) Częściowo chodziliśmy, a częściowo Rokuś i Semik leżeli w cieniu na trawce i dzięki temu na dworze byliśmy prawie godzinkę. W trakcie pili wodę i widac było, jaką Rokusiowi sprawia frajdę przebywanie na świeżym powietrzu i leżenie na miękkiej i chłodnej trawie. Mamy dzisiaj z Jackiem dyżury, żeby nie zostawić Rokusia na dłużej niż 2 godziny samego. Będzie dobrze, musi być!!!! 1 Quote
Ewa Marta Posted May 30, 2016 Author Posted May 30, 2016 Byliśmy na 30 minutowym spacerze, w czasie którego Rokuś wszedł do kanałku z wodą. Tak się tam rwał, że nie zdążyłam się zaprzeć nogami i ześliznęliśmy się po trawce oboje:) Niby zawsze im zazdrościłam, że w upał mogą się schłodzić, a ja taka sucha. Jednak mokre buty i spodnie to nie to, o czym marzyłam wracając do samochodu:) Rokuniowi bardzo się podobało, a pozostałe psiaki patrzyły zdziwione, bo usłyszały mój pisk na chwilę przed wpadnięciem:) Woda na szczęście przed kolana, więc nic się nie mogło stać. Rokuś zjadł połowę porcji na kolację, a przed chwilką jeszcze ok. 200 gram samej puszki Intestinala. Trzeba go było troszkę namawiać i najpierw dać troszkę Peruszce, Barsiczce i Semikowi, żeby zaczął jeść, ale zjadł i to jest najważniejsze! Teraz odpoczywa pod moimi nogami. Pieszczoch jest z niego niesamowity. Najchętniej nie odrywałby się od człowieka, a tu trzeba jeszcze wygłaskać trzy inne ogonki:) Quote
Ellig Posted May 31, 2016 Posted May 31, 2016 12 godzin temu, Ewa Marta napisał: Byliśmy na 30 minutowym spacerze, w czasie którego Rokuś wszedł do kanałku z wodą. Tak się tam rwał, że nie zdążyłam się zaprzeć nogami i ześliznęliśmy się po trawce oboje:) Niby zawsze im zazdrościłam, że w upał mogą się schłodzić, a ja taka sucha. Jednak mokre buty i spodnie to nie to, o czym marzyłam wracając do samochodu:) Rokuniowi bardzo się podobało, a pozostałe psiaki patrzyły zdziwione, bo usłyszały mój pisk na chwilę przed wpadnięciem:) Woda na szczęście przed kolana, więc nic się nie mogło stać. Rokuś zjadł połowę porcji na kolację, a przed chwilką jeszcze ok. 200 gram samej puszki Intestinala. Trzeba go było troszkę namawiać i najpierw dać troszkę Peruszce, Barsiczce i Semikowi, żeby zaczął jeść, ale zjadł i to jest najważniejsze! Teraz odpoczywa pod moimi nogami. Pieszczoch jest z niego niesamowity. Najchętniej nie odrywałby się od człowieka, a tu trzeba jeszcze wygłaskać trzy inne ogonki:) 12 godzin temu, UlaFeta napisał: To moge spokojnie isc spac:) 12 godzin temu, EVA2406 napisał: I ja oddycham z ulgą :) Kolorowych snów Ula ;) 1 godzinę temu, Gusiaczek napisał: Dzień dobry, oby był jeszcze lepszy :) Dobrego dnia dla Wszystkich! 1 Quote
Recommended Posts