Soko Posted August 19, 2012 Posted August 19, 2012 A u mnie cieczka jest całkiem fajna, bo są dwa-trzy dni co Happy też się wdzięczy :D wskoczyć na siebie by nie pozwoliła, ale do zabawy - super i w ogóle och ach ;) Quote
Martens Posted August 19, 2012 Posted August 19, 2012 Widzicie, bo to jest tak, że jeśli u suki agresja, nerwowość występuje tylko w okolicy cieczki i z tejże powodu, to sterylizacja to wyeliminuje, bo nie ma cieczki - nie ma "okołocieczkowej" agresji. Natomiast jeśli suka jest mocno terytorialna, dominująca wobec innych psów, "samcza" w zachowaniu, sterylizacja jeszcze pogorszy sprawę... Żeńskie hormony obniżają poziom agresji - odcięcie ich i tak już ostrej suce pogarsza sprawę. Do tego po sterylizacji suki zwiększa się czynność nadnerczy, produkuje się więcej hormonów męskich, hormonów stresu, i to również może negatywnie wpłynąć na zachowanie - dokładnie odwrotnie niż kastracja u samców ;) Quote
Sybel Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 Moje dwie suki sterylizowane na przykład nie zmieniły charakteru w ogóle w stosunku do psów - jedna i tak nie lubiła ras niemieckich i tak (nie wiem, czemu, ale serio miała fioła na punkcie "niemców"), natomiast obie zaczęły znaczyć teren podsikując na różne krzaczki i inne, ich zawsze musiało być na wierzchu, nad siuśkiem psów z rodziny. Jedna, ta od niemców, nie tolerowała też szczeniąt, ale to i jeszcze przed sterylką miała, a druga po prostu ignoruje obce psy, dla niej istnieją tylko wiewiórki i wróble. Znam suki, które poszły w jedną lub w drugą, jak pisze Martens, różnie to bywa. Quote
Recommended Posts