Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moje psy mieszkaja w budach , a co w tym zlego ? :-o
Nie rozumiem czemu ktos uwaza to za dziwne ?
Wszytsko zlaezy od rasy charta , polaki, borzoje , wilczarze , czy deerhoundy spokojnie moge byc na dworze , na pewno nie greje czy whippety ,a juz na pewno nie wloskie .

Posted

charty polskie w budach? osobiście mnie to trochę dziwi chociażby ze względu na krótki włos bez podszerstka

zdaje się,że za dawien dawna chart był psem szlacheckim i pomieszkiwał albo w stodołach lub nawet ze swoim panem w dworkach itp

Posted

Chart polski jak sama nazwa wskazuje jest psem z polski ,a co za tym idzie jest dostosowany do klimatu panujacaego w naszym kraju . W zwiazku z tym [B]posiadaja bardzo gesty i obfity podszerstek[/B] , co dla osoby intersujacej sie bardziej doglebnie tematem jest do znelezienia we wzrocu rasy .
Moje psy caly dzien spedzaja na wybiegu okolo 12 arow powierzchni , gdzie sa i drzewa i trawa i ocieplane budy w duzej ilosci . Na noc zwykle ida do psiarni , bo budynku, gdzie z kolei maja drewniane wyslane sloma legowiska .

Posted

podszerstek który posiadają nie jest typowym podszerstkiem dla psa ,który swobodnie może pomieszkiwać cały rok na zewnątrz

poza tym są różne odmiany szaty co doskonale każdy wie i różnią one się również jakością

w zasadzie żaden pies krótkowłosy nie jest przystosowany do mieszkania w budzie

nikomu nie stawiam tutak zarzutów ( więc nikt nie musi się tłumaczyć) tylko wypowiadam swoje zdanie i osobiście ChP nie trzymałabym na zewnątrz

Posted

No i tu sie mylisz i jako wieloletni posiadacz i hodowca tej rasy zapewniam ,ze psy te mozna trzymac na zewnatrz i ze moje psy posiadaja gesty i wystarczajacy podszertek. Tragedia dla nich jest na pewno mieszkanie w bloku w miescie i nie moznosc przebywania caly dzien na otwartej przestrzeni , bo wlasnie do tego sa najlepiej przystosowane , do szalonych gonitw i zabawa miedzy soba niczym nie skrepowanych .
Mylisz rasy moim zdaniem , wypowiadasz sie autorytatywnie nie znajac tamatu .

Posted

[EMAIL="http://www.klubcharta.zkwp.pl/grasy/chpl.html"]http://www.klubcharta.zkwp.pl/grasy/chpl.html[/EMAIL]

a tak na marginesie to gdzie we wzorcu pisze o podszerstku?

[EMAIL="SZATA"][/EMAIL]

Posted

" Włos musi być szorstki w dotyku, sprężysty, różnej długości na rożnych partiach tułowia charakterystyczny jest obfity podszerstek, zwłaszcza zimą. Wadliwy jest włos delikatny, miękki, jedwabisty, zarówno krótki, prawie pozbawiony podszerstka, jak i długi, przypominający włos borzoja."

Integralna czescia wzorca jest komentarz do niego , tym bardziej napisany przez osobe , ktora odtworzyla ta rase .

Posted

O czym ty wogole mowisz ??? To, ze ktos ma charta polskiego ze zla szata nie oznacza , ze rasa ma zla szate . Moje psy przebywaja na dworze , nie zdarzaja im sie przeziebienia i choroby ukl oddechowego . Sa silne , i radosne . Jesli im jest zimno to chowaja sie do bud ,w ktorych maja co tydzien dokladana slome ,a budy sa ocieplone bardzo dobrze . Tam maja bardzo cieplo i zacisznie co sama sprawdzalam . Chart polski w dworach najczesciej mieszkal w nieocieplnych psiarniach z wybiegami i wysokim parkanem , nikt w domach ich nie trzymal z bardzo prostej przyczyny byly to psy polujace ,a co za tym idzie mogly byc niebezpieczne dla innych zwierzat bedacych w gospopdarstwia ,ale rowniez dla ludzi .

Posted

To rozumiem,ze uwazasz ze trzymanie psa w budzie jest niecywilizowane ? :crazyeye:
Zapewniam ci jednak ,ze ja uwazam i est to oparte na moich wieloletnich obserwacjach i doswiadczeniu, ze niecywilizowane jest trzymanie psa w bloku i miescie .
Co do tlumaczenia sie , to ja tego nie robie , jestem pewna tego co robie i przekonana jak postepuje . Natomiast nie lubie jak niektorym sie cos wydaj i wypowiadaja sie na tematy , tak naprawde dla nich obce . A inni to czytaja , dlatego bede tego typu posty komentowac zawsze .

A co do tego typu szaty , to skad ty wzielas ze jasno umaszczone CP nie maja podszerstka ? A znasz Boginke ( jasno plowa ), Borute ( bialy w laty) , Gwidona,( jasne domino) , to tylko przyklady psow , . Bo naprawde nie wiem skad masz tak nieprawdziwe informacje .

Posted

[quote name='Aza']Wieloletni hodowca w szczegolnosci chartow polskich wie najlepiej co dobre dla jego psa :) pozdrowienia :)[/quote]

z tym to bywa różnie ponieważ wszędzie zdarzają się hodowcy i Hodowcy

generalnie najważniejsze jest dobro psa i jego socjalizacja

pozdrawiam i zmykam na spacer z onkiem trzymanym w mieście w dużym mieszkaniu i szczęśliwym oraz zdrowym 10-cio letnim już niestety:oops:

Posted

[quote name='JustynaJK']z tym to bywa różnie ponieważ wszędzie zdarzają się hodowcy i Hodowcy

generalnie najważniejsze jest dobro psa i jego socjalizacja

pozdrawiam i zmykam na spacer z onkiem trzymanym w mieście w dużym mieszkaniu i szczęśliwym oraz zdrowym 10-cio letnim już niestety:oops:[/quote]

A ja bardzo temu psu wspolczuje .

Posted

Wiesz tylko,ze moje psy sa na całym swiecie i czesto przyjezdzaja po nie ludzie z roznych stron . Widza w jakich warunkach sa u mnie psy i widza jak sa wychowane i zsocjalizowane i jakos nikt nigdy uwag do tego nie mial . Ja sama z moimi psami jezdze na wystawy tez po calym swiecie i jakos tez nie za bardzo to co piszesz o nich sie sprawdza .
Ale jak widac ktos taki jak ty cos sobie ubzdura i zabiera glos.
Natomiast trzymanie biednego on-a w ogrzewanym , suchym mieszkaniu jest po prostu dla niego katorga . :shake:

Posted

[B]Justyno[/B] mam wrażenie, że wypowiadasz się z nieuzasadnioną pewnością siebie :roll: Tym bardziej, że Blanka jest hodowcą chartów polskich od lat - z tego co wiem znanym i szanowanym w środowisku.

Natomiast co do tego:
[quote name='JustynaJK']w zasadzie żaden pies krótkowłosy nie jest przystosowany do mieszkania w budzie
[/quote]
to ja mogę powiedzieć z całą stanowczością, że się mylisz :cool3:

Gończy polski, pies krótkowłosy, wzorzec:
"Włos na tułowiu twardy, sztywny i przylegający. [B]Podszerstek gęsty, obfitszy zimą, słabszy latem.[/B] Na głowie i uszach włos krótki, jedwabisty"

Ogar polski, pies krótkowłosy, wzorzec:
"[Sierść] Średniej długości, gruba, [B]z gęstym podszyciem[/B], nieco dłuższa na karku, tylnej części tylnych nów i na dolnej części ogona"

Przedstawiciele obu tych polskich, myśliwskich ras przez wielu trzymane są w budach, kojcach i mają się świetnie :cool1:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Wtrącę się - niestety prawdą jest też, że ogromna ilość tych trzymanych w budach czy kojcach psów jest niewybiegana, bo właściciel czuje się calkowicie zwolniony z obowiązku codzinnego spaceru, takiego do utraty tchu.
Ja mam wyżła, a mieszka on ze mną w mieszkaniu i z całą pewnością nie jest tym zmęczony. Ten pies poza ruchem potrzebuje tak naprawdę tylko jednego - kontaktu z człowiekiem. Widziałam wiele psów trzymanych przez myśliwych i zabieranych (po ukończeniu szkolenia) tylko raz na tydzień na polowanie. Wiem, że to dotyczy nie tylko wyżłów, gończych także. Nie wiem, jak postępujecie z chartami.

Posted

Wiesz praca w hodowli z psami ,a praca z jednym psem w domu , To dwie rozne rzeczy . Ja mam 10 chartow na duzym wybiegu , budy sluza im jako schronienie przed deszczem , sniegiem , wiatrem . Nie sa w nich trzymane , nie sa tez trzymane w kojcach ( ja wogole nie wiem skad takie uprzedenie do tych ktorzy inaczej postrzegaja potrzeby psa niz ludzie z miast ) . Co do potrzeb psow trzymanych na[B] wybiegu[/B] , bo to nie jest kojec , ani buda . To owszem , potrzebuja spacerow ,ale poniewaz jest 10 psow , czasem szczenieta , ktore trzeba socjalizowac i traktowac indywidualnie , to dorosle , wychodza na spacer raz dziennie , a bywa tak ,ze nie kazdego dnia , poniewaz nie mozna zabrac ich na spcer wszystkich razem . Jednak duzy wybieg ma to do siebie ,ze psy przebywaja tam razem i kwestia ruchu jest rozwiazana . Wiezi spoleczne jakie stado psow ze soba nawizauje sa bardzo scisle i wazne dla nich . Czlowiek w tym momencie , nie jest tu nieodzowny , a na pewno potrzeba wiezi z czlowiekiem nie jest tak silna jak w przypadku kiedy pies jest tylko sam z wlascicielem . Pies to zwierze stadne .

Posted

Blanka a od kiedy Ty uważasz, że trzymanie psów w bloku jest niehumanitarne i złe??? Sama tak kiedyś mieszkałaś i przecież sprzedajesz swoje szczenięta osobom nieszkającym w bloku, w mieście.

Posted

Droga Ewo mieszkalam ,ale juz nie mieszkam, bo wydaje mi sie ,ze aby rzeczywiscie psy byly szczesliwe nalezy im zapewnic maximum przestrzeni . Dlatego teraz mieszkam na wsi , bo chcialam miec psy ,a nie chcialam ich meczyc w miescie .
Z tego co wiem ty tez bedzisz sie wynosic z miasta na wies i chcesz miec tam psy , wiec po co jesli w miescie sa takie super warunki ?
A poza tym mieszkajac w Poznaniu , poswiecalam psom mnostwo czasu ( nie pracowalam) wiec mialam mozliwosc codziennych wyjazdow z psami poza miasto .
Czasem sprzedaje szczenieta do miasta ,ale jak sama zauwazysz robie to dosc rzadko i coraz rzadziej . Ktos mnie musi naprawde przekonac do tego ,ze bedzie sie staral psu zapewnic odpowiednie warunki .
Własnie sobie policzylam , z 54 wychodowanych u mnie szczeniat 9 mieszka w bloku w tym 1 na wsi i czesc roku spedza na dzialce ze swoimi wlascicielami . Dwa u bliskich znajomych , ktorych znalam od lat . Reszta bardzo mnie przekonywala ze psy naprawde beda miec dobrze .

Posted

Blanka nie wiem po co wpadasz w taki oficjalny ton, znamy się przecież nie od dziś i po prostu jestem zdziwiona nagłą zmianą w Twoich poglądach i to zmianą w kierunku radykalnym. Dobrze wiesz, że planuję przenieść się na wieś nie dlatego, że uważam, iż cp w bloku się męczy czy nie mam odpowiednich terenów spacerowych, bo jest wrecz przeciwnie, tylko dlatego, że marzy mi się ich większa ilość i hodowla.
Jest chyba dla każdego oczywiste, że to czy pies będzie szczęśliwy zależy tylko od jego właściciela. Zarówno w bloku na kanapie jak i na wybiegu przed budą czy w ogródku pies będzie umierał z nudów, jeśli nie zapewni mu się odpowiednich spacerów i możliwości wybiegania się.
Osobiście uważam, że najlepsze warunki dla cp to dom ze sporym ogrodem, gdzie pies będzie miał swoje miejsce i będzie spędzał czas w ciągu dnia gdy właścicieli nie ma lub są zajęci, a potem może swobodnie wejść do domu i rozłożyć się na kanapie :-))) Oczywiście przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej dawki spacerków w teren.