Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój 15 - letni owczarek kaukaski ma coraz większe problemy ze wstawaniem. Rozjeżdżają mu się tylne łapy i zajmuje mu to dłuższą chwilę zanim się podniesie. Czasami nawet nie zdąża wstać, aby się załatwić :-( Po prostu serce mi się kraja jak tak próbuje się podnieść, a pies jest jeszcze pełen życia :( Już od jakichś 2 tygodni podaję mu arthroscan, ale nie widzę za bardzo rezultatów. Myślałam nad Rimadyl 'em... Wiem, że ma dużo złych opinii, ale jeszcze więcej dobrych... Co sądzicie o moim pomyśle? Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie rady.

Posted

kochana 15 lat jak na kaukaza to bardzo duzo.on ma prawie 100 lat na "ludzkie"(olbrzymom liczy sie inaczej,jezeli wogóle tak mozna powiedziec).2 tyg podawania chondroprotektorów to za krótko żeby oczekiwac jakiegokolwiek rezultatu,także podawaj dalej.co do karprofenu w tabl.(rimadyl,scanodyl,jestich wiele ,róznia się ceną) przy takich jak wymieniłas problemach ze wstawaniem może mu pomóc(o i le nie jest to "koński ogon")?czy te problemy ze wstawaniem sa po dłuzszym zaleganiu?czy jak chodzi "zarzuca"zadem?

Posted

Tak, te problemy są po dłuższym zaleganiu, chociaż po krótszym też, tyle że mniejsze. Nie wydaje mi się, żeby zarzucał zadem, ale podczas chodzenia tylne nogi stawia w jakby większym rozkroku niż kiedyś. A co to jest ten "koński ogon" ?

Posted

co do końskiego zaraz cos znajde dla ciebie,w miare normalnie-przystępnie napisany artykuł(cauda equina syndrom sie to fachowo nazywa).[url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Zespół_ogona_końskiego[/url].
byc może te problemy u twojego psiaka związane sa "tylko" ze zmianami zwyrodnieniowymi w samych stawach,najlepiej by było do dobrego weta go przetransportować.może by zdjęcie rtg odcinka piersiow-ledzwiowego zrobił.
rimadyl czy podobne leki nie sa złe,trzeba tylko obserwowac zwierza.podobny w dzialaniu jest meloksykam-tylko na efekt trzeba czekać ok.5 dni,przy karprofenie(rimadyl)efekt jest praktycznie na drugi dzień.
na takie problemy zwiazane z"porannym zastojem jest ok.

Posted

wobler występuje u psów w każdym wieku,ale nie wydaje mi sie żeby to było to.przypuszczam,że albo jest to zw2iązane ze zwapnieniami w odcinku lędżwiowym kregosłupa lub po prostu problem ze stawami tzn.np.zbyt mała ilosc mazi stawowej(dlatego ważne jest u starych psów podawanie chondroprotektorów).jeśli lekarz da ci ten rimadyl lub podobny lek to efekt powinienm być już następnego dnia.napisz jak tam.