ILoveSpringers Posted May 30, 2012 Posted May 30, 2012 Cześć:) Czy ktoś z was zmaga się z tą rzadką chorobą jaką jest Zespół Suchego Oka u psa? Stosujecie sztuczne łzy czy maść Optimmune? Quote
gryf80 Posted May 31, 2012 Posted May 31, 2012 u twojego psa jestto tła immunologicznego czy na skutek leków? Quote
ILoveSpringers Posted June 1, 2012 Author Posted June 1, 2012 Immunologiczne niestety. Nie wiedziałam, że może wystąpć jako skutek stosowania leków? Quote
gryf80 Posted June 1, 2012 Posted June 1, 2012 może.jesli immunologiczne to raczej optimune ale na wszelki wypadek podpytaj swojego weta Quote
ILoveSpringers Posted June 2, 2012 Author Posted June 2, 2012 Stosujemy raczej sztuczne łzy, optimmune raz na jakiś czas, bo niemało kosztuje.. Quote
iwlajn Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 Moja bulterierka miała Zespół suchego oka. Stosowaliśmy Optimune, maść starczała nam na miesiąc. Same sztuczne łzy niewiele pomagały - trzeba byłoby je zakraplać praktycznie non stop, w przeciwnym razie pies odczuwał dyskomfort. Po zastosowaniu Optimuna oczy były cały czas nawilżone, kontrola u okulisty wykazała ogromną poprawę, nawilżenie oka w normie. Pan doktor sam był zaskoczony tak znaczną poprawą:) Rzeczywiście maść trochę kosztuje ale komfort psa był ważniejszy. Quote
ILoveSpringers Posted June 6, 2012 Author Posted June 6, 2012 My zakrapiamy 2-3 razy dziennie... iwlajn ile mniej wiecej dawałeś tego optimune do jednego oka? Ja dawałam 1-2 cm i nie wystarczyło mi na miesiąc... ale rzezywiście po tej maści oczka są super:) Quote
iwlajn Posted June 6, 2012 Posted June 6, 2012 Oj nie, nie ma potrzeby podawania aż takiej ilości. My podawaliśmy zaledwie ok. 2 mm i oczy były super, wieczorem powtórka. Ta maść jest bardzo gęsta. Dodatkowo w upały, lekarz zalecił wkraplać sztuczne łzy tak ze 2 razy dziennie ale to jak temperatura utrzymywała się ok. 30 stopni. Co ciekawe, pan doktor chciał zrobić operację mojej bullce i doprowadzić przewód ślinianki do oka żeby w ten sposób oko nawilżyć. Niestety okazało się, że bulisia miała inną budowę ślinianki tzn. ona była skierowana do dołu a nie do góry, operacja się nie udała. I został nam Optimmune. Ale pan doktor profesjonalista, ogromna wiedza i doświadczenie. Quote
gryf80 Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 dokŁadnie,jak pisze iwlajn-wystarczy odciagnac dolna powiekę i niewielka ilośc maści wprowadzić do worka spojowkowego.pod wpływem ciepła,powiedzmy"upłynnia się"(jesli tak wogóle można powiedzxieć) Quote
Sylwia95 Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 Mój tymczas cierpi na zespół suchego oka. Trzy razy dziennie dostaje: - Tobradex - Hyabak (sztuczne łzy) Dodatkowo na noc dostaje Optimmune (3,5g→120zł) Quote
rotek_ Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 kilka lat temu miałam pod opieką psiaka z tym zespołem...Ze wszystkich przetestowanych leków najbardziej pomagał Optimmune, niestety miesięczne leczenie nie należało do najtańszych, ok. 90zł Na chore oko pies nie widzi, nie wytwarza łzy-gałka jest właściwie martwym organem. Wet także wspominał o przeszczepieniu ślinianek lub usunięciu gałki ocznej. Znaleźliśmy weterynarza, który zrobił nam zastępstwo do Optimmune, koszt leku to ok. 30 zł na ponad miesiąc. Lek był na bazie oleju(nie pamiętam dokładnie rodzaju) oraz [U]czystej [/U]cyklosporyny(bardzo trudna do dostania), lek działał dokładnie tak samo jak optimmune, ale finansowo nie odczuwaliśmy tego aż tak bardzo. Dzisiaj żałuję że dkoładniej nie zapisałam składu leku i stosunku oleju do cyklospryny, wielu osobom mogło by się to przydać. Quote
gryf80 Posted June 25, 2012 Posted June 25, 2012 no masz racje,niektóre apteki robią "takie optimune"oczywiście z recepty lekarskiej. Quote
iwlajn Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 [quote name='rotek_'] Znaleźliśmy weterynarza, który zrobił nam zastępstwo do Optimmune, koszt leku to ok. 30 zł na ponad miesiąc. Lek był na bazie oleju(nie pamiętam dokładnie rodzaju) oraz [U]czystej [/U]cyklosporyny(bardzo trudna do dostania), lek działał dokładnie tak samo jak optimmune, ale finansowo nie odczuwaliśmy tego aż tak bardzo. [/QUOTE] A może pamiętasz nazwisko lekarza, który skombinował ten zamiennik? Może ktoś jeszcze by skorzystał. Quote
Reni Posted July 5, 2012 Posted July 5, 2012 (edited) Link dla wstępu: [URL]http://www.psyimy.pl/weterynaria/Okulistyka/470,Zespol_suchego_oka/[/URL] Preparat weterynaryjny [U]dożylny[/U], dostępny w Czechach i na Słowacji BONHAREM stosowany jest [U]również[/U] w leczeniu tej dolegliwości. Skutecznie. Mam kontakt do osoby, zootechnika, który aktualnie posiada ten specyfik i może wysłać. Dodam iż wysyłka zimą jest niemożliwa. Kwas hialuronowy ( [URL]http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_hialuronowy[/URL]) jest bardzo wrażliwy na temperatury ujemne. Ścina go. Edited July 6, 2012 by Reni Quote
Recommended Posts