Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zauważyłam że w niektórych groomerskich filmikach instruktażowych fryzjerzy golą psom wąsy, chyba żeby uzyskać taki "gładki" wygląd mordki.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Czy golice swoim psom wąsy? I czy to nie ma jakichś następstw zdrowotnych? Osobiście bałabym się obciąć wąsy.

Posted

ja mam sunie shih tzu i nie obcinam jej wąsów ;p ma takie to niech ma :)
tylko czasem przez przypadek może mi się zdarzy gdy przycinam jej przy oczkach :D

bo wąsy to chyba służą do węchu też prawda? ;p (chyba)

Posted

'Wąsy' maja zakończenie w skórze gdzie są receptory nerwowe, odpowiadają za odbiór bodźców poprzez dotyk ;) Pies 'czyta' wąsami, ocenia szerokość czy odległość przeszkód od głowy. Czasami po ścięciu pies jest zdezorientowany, potrafi się obijać o przedmioty.
Co do węchu to raczej to mit.. ale nie wypowiem się na ten temat bo nie wiem ;)

Posted

Grzywacze mają golone i jakoś żyją, a pysk właściciel goli mniej więcej raz na tydzień/dwa. Więc jakby było takie złe i szkodliwe to raczej zabroniono by tego ;)

[IMG]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/562248_449182348443579_1376372522_n.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='KatarzynaSol11']Czyli, że jeżeli zgolę wąsy to nie skrzywdzę psa?;p

A ktoś z Was to robi? I (jeżeli tak) czy nie zaważył, że po ścięcu pies obija się o przedmioty etc.?[/QUOTE]

Co tydzień wpuszczam dwójkę pod maszynkę. Żadne z nich nie obija się o nic.:p

Posted

No dobrze pies to nie kot, zgadzam się. W takim razie kto mi wytłumaczy znaczenie wąsów i brwi u dzikich psowatych?
Wg mnie psy, które są do ścinania przyzwyczajone nie zauważają różnicy bo jej nie znają. U niewidomych psów myślę, że skończyłoby się to inaczej.

P.S.: Nie czepiam sie, jestem po prostu ciekawa i chętnie wysłuchałabym opinii kogoś bardziej obytego w temacie :)

Posted

głównie wechem sie wtedy posluguje oraz "pamiecia"ustawionych przedmiotów w pomieszczeniu np.w mieszkaniu(dlatego prosi się włascicieli psów ślepych lub slepnacych o nieprzestawianie mebli w domu)

Posted

Ja np. dzisiaj czytałam w MP albo PP (nie wiem którym), że pod żadnym pozorem wąsów nie wolno ścinać, bo pomagają psu w poruszaniu się.
No, ale gazeta jak gazeta. Pan J. Gałuszka też tam notorycznie się wypowiada, a uważam go za marny autorytet. ;)

Posted

Czytałam artukuł (dość dawno temu), bodajże w Niemczech mieli zakazać golenia wąsów. Właściciele/hodowcy pudli przeprowadzili badania, nie mam pojęcia na czym one polegały, ale wyniki były jednoznaczne i jak wiadomo do dzisiaj goli się psom pyski w niemczech.

Posted

Warto przeczytać - o wibrysach (wąsach) i nie tylko
[url]http://chomikuj.pl/marcela1715/*e2*98*85+Wszystko+o+psach/PIES+-+JAKI+JEST/*c5*9awiat+wibrys*c3*b3w+-+psie+zmys*c5*82y/Psi+dotyk,351649640.docx[/url]

Posted

Po swoim pudlowatym nie widzę żadnej różnicy w zachowaniu czy sprawności w zabawach węchowych po ogoleniu pyska, ale gdy popatrzeć na stare rysunki czy figurki porcelanowe pudli, to często są przedstawiane z pozostawionymi kępkami włosów po obu stronach nosa, więc być może w czasach, gdy pudle były używane do polowań zostawiano im wibrysy.
Współcześnie, na stronach polujących z pudlami, zupełnie nie widać tych tendencji
[URL]http://www.redhuntingpoodles.com/hunting.html[/URL]
[URL]http://www.harmonyhuntingpudels.com/[/URL]

[SIZE=1](GPooLCLD, tak się nagle objawiłaś - dawaj jakieś info o futrach, co z Kubą?)[/SIZE]

Posted

KatarzynaSol11 zwierząt się nie goli. W temacie poruszonym , psy mają różne włosy + wibrysy .Większości można skracać , wyrównać , ale nie strzyże się na krótko , bo są też elementem ozdoby .
U spanieli skrócenie włosów tak jak u pudla jest oszpeceniem psa .
Inaczej jest u kota , wibrysy trzeba chronić przed wyrwaniem i ścięciem .