ILoveSpringers Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Zauważyłam że w niektórych groomerskich filmikach instruktażowych fryzjerzy golą psom wąsy, chyba żeby uzyskać taki "gładki" wygląd mordki. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Czy golice swoim psom wąsy? I czy to nie ma jakichś następstw zdrowotnych? Osobiście bałabym się obciąć wąsy. Quote
Nova96 Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 ja mam sunie shih tzu i nie obcinam jej wąsów ;p ma takie to niech ma :) tylko czasem przez przypadek może mi się zdarzy gdy przycinam jej przy oczkach :D bo wąsy to chyba służą do węchu też prawda? ;p (chyba) Quote
Pinesk@ Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 'Wąsy' maja zakończenie w skórze gdzie są receptory nerwowe, odpowiadają za odbiór bodźców poprzez dotyk ;) Pies 'czyta' wąsami, ocenia szerokość czy odległość przeszkód od głowy. Czasami po ścięciu pies jest zdezorientowany, potrafi się obijać o przedmioty. Co do węchu to raczej to mit.. ale nie wypowiem się na ten temat bo nie wiem ;) Quote
Foxowa Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Grzywacze mają golone i jakoś żyją, a pysk właściciel goli mniej więcej raz na tydzień/dwa. Więc jakby było takie złe i szkodliwe to raczej zabroniono by tego ;) [IMG]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/562248_449182348443579_1376372522_n.jpg[/IMG] Quote
gryf80 Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 tak samo bullterierom przed wystawa goli sie wąsy Quote
cockermanka Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Pies, to nie kot. U wielu ras ścina się wąsy. Quote
gryf80 Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 nawet u mojego pitbulla wąsy sa bardzo krótkie,niektóre powywijane,w sumie chyba niczemu juz nie sluża Quote
ILoveSpringers Posted May 28, 2012 Author Posted May 28, 2012 Czyli, że jeżeli zgolę wąsy to nie skrzywdzę psa?;p A ktoś z Was to robi? I (jeżeli tak) czy nie zaważył, że po ścięcu pies obija się o przedmioty etc.? Quote
Issa Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 [quote name='KatarzynaSol11']Czyli, że jeżeli zgolę wąsy to nie skrzywdzę psa?;p A ktoś z Was to robi? I (jeżeli tak) czy nie zaważył, że po ścięcu pies obija się o przedmioty etc.?[/QUOTE] Co tydzień wpuszczam dwójkę pod maszynkę. Żadne z nich nie obija się o nic.:p Quote
Pinesk@ Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 No dobrze pies to nie kot, zgadzam się. W takim razie kto mi wytłumaczy znaczenie wąsów i brwi u dzikich psowatych? Wg mnie psy, które są do ścinania przyzwyczajone nie zauważają różnicy bo jej nie znają. U niewidomych psów myślę, że skończyłoby się to inaczej. P.S.: Nie czepiam sie, jestem po prostu ciekawa i chętnie wysłuchałabym opinii kogoś bardziej obytego w temacie :) Quote
Cockermaniaczka Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Jesli pies jest nie widomy to ja bym tez je zostawila...Ale jesli nie ma problemow ze wzrokiem to juz decyzja groomera-wlasciciela co z wasami zrobic.Wiele ras ma golone wasy i nic im nie jest ;) Quote
gryf80 Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 głównie wechem sie wtedy posluguje oraz "pamiecia"ustawionych przedmiotów w pomieszczeniu np.w mieszkaniu(dlatego prosi się włascicieli psów ślepych lub slepnacych o nieprzestawianie mebli w domu) Quote
lilix4 Posted June 1, 2012 Posted June 1, 2012 pudlom się goli pyski razem z wąsami i tez nic im nie jest zachowują się tak samo czy maja te wąsy czy nie :) Quote
cockermanka Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 Ja pisałam,że pies, to nie kot ;) I nie porównywałabym dzikich psowatych do psów udowowionych, które tę swoją "dzikość" dawno już zgubiły.... Quote
Olson Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 Ja np. dzisiaj czytałam w MP albo PP (nie wiem którym), że pod żadnym pozorem wąsów nie wolno ścinać, bo pomagają psu w poruszaniu się. No, ale gazeta jak gazeta. Pan J. Gałuszka też tam notorycznie się wypowiada, a uważam go za marny autorytet. ;) Quote
gryf80 Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 ale przeciez nie musza polowac,w nocy spia w łózkach a jedzenie dostają w miskach Quote
Cockermaniaczka Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 Przy slepym psie moze faktycznie wasy pomagaja...Ale przy normalnym zdrowym psie nie widze zeby mialy znaczenie jakie sstrasznie wielkie ;) Ja juz tych gazet nawet nie czytam :lol: Quote
al'akir Posted June 2, 2012 Posted June 2, 2012 Czytałam artukuł (dość dawno temu), bodajże w Niemczech mieli zakazać golenia wąsów. Właściciele/hodowcy pudli przeprowadzili badania, nie mam pojęcia na czym one polegały, ale wyniki były jednoznaczne i jak wiadomo do dzisiaj goli się psom pyski w niemczech. Quote
taks Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Warto przeczytać - o wibrysach (wąsach) i nie tylko [url]http://chomikuj.pl/marcela1715/*e2*98*85+Wszystko+o+psach/PIES+-+JAKI+JEST/*c5*9awiat+wibrys*c3*b3w+-+psie+zmys*c5*82y/Psi+dotyk,351649640.docx[/url] Quote
filodendron Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Po swoim pudlowatym nie widzę żadnej różnicy w zachowaniu czy sprawności w zabawach węchowych po ogoleniu pyska, ale gdy popatrzeć na stare rysunki czy figurki porcelanowe pudli, to często są przedstawiane z pozostawionymi kępkami włosów po obu stronach nosa, więc być może w czasach, gdy pudle były używane do polowań zostawiano im wibrysy. Współcześnie, na stronach polujących z pudlami, zupełnie nie widać tych tendencji [URL]http://www.redhuntingpoodles.com/hunting.html[/URL] [URL]http://www.harmonyhuntingpudels.com/[/URL] [SIZE=1](GPooLCLD, tak się nagle objawiłaś - dawaj jakieś info o futrach, co z Kubą?)[/SIZE] Quote
Grey Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 KatarzynaSol11 zwierząt się nie goli. W temacie poruszonym , psy mają różne włosy + wibrysy .Większości można skracać , wyrównać , ale nie strzyże się na krótko , bo są też elementem ozdoby . U spanieli skrócenie włosów tak jak u pudla jest oszpeceniem psa . Inaczej jest u kota , wibrysy trzeba chronić przed wyrwaniem i ścięciem . Quote
Cockermaniaczka Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Trudno Grey-oszpacam w takim razie i pudla i spaniela :lol: Groomingiem wystawowym tez sie podobno oszpeca-nie prawdaz?:razz: Quote
Grey Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Cockermaniaczko chodziło tylko w tym przypadku o spaniela .Kiedy będziesz miała znaczek Skypa . Quote
Cockermaniaczka Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Przykro mi ale nie potrzebuje tego programu :p Quote
Recommended Posts