Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

opowiemy wam historię o smyczy-zabójcy.

Piesek uciekł dziewczynce na spacerze wystraszył się głośnej petardy. Dziewczynka wypuściła smycz automatyczną z ręki. Pies uciekał przed siebie kilka kilometrów znaleźliśmy go przypadkiem na monitoringu fabryki po kilkudziesięciu godzinach. pies był przywiązany do znaku drogowego z mordą na ziemi w słońcu w 30 stopniowym upale. Życie zawdzięcza ochroniarzowi który przełączył kamery aby podglądnąć jakieś prace na obiekcie. Myśleliśmy że psa ktoś po prostu przywiązał. Jednak po odtworzeniu filmu z monitoringu widać jak pies biegnie ciągnąc automat za sobą dobiega do znaku trochę się kręci i zaczepia automatem o znak krzyżując linkę w smyczy. Reszta to beznadziejne próby uwolnienia się ze śmiertelnej pułapki. Pies siedział na słońcu ze smyczą mającą 10 cm luzu przez kilka h w pełnym słońcu. Został uratowany w ostatniej chwili, trafił do włascicielki (był chip)

Uważajcie na kształt raczki tak aby była obła i uniemożliwiała zahaczenie o cokolwiek.

• 1 month later...
Posted

Tu nie chodzi o smycz, każda smycz może się o coś zaczepić, zwykła też. Chodzi o wyprowadzanie psów przez dzieci, bez nadzoru osoby dorosłej.

• 1 month later...
Posted

Dokładnie!
Wyprowadzanie psów przez małe dzieci na flexi woła o pomstę do nieba...
Niestety rodzice nie zdają sobie sprawy, że dziecko nawet przez nieuwagę może wypuścić smyczkę flexi z rąk a ona poleci za psem strasząc go. Złapanie takiego psiaka niemal graniczy z cudem, bo pies oczywiście ucieka od czegoś, czego się boi (ciągnącej się za nim, dość ciężkiej flexi).
Nieraz widzę coś takiego na osiedlu. Jednej małej rodzice każą wyprowadzać "yorka" a ona przywiązuje go do drzwi klatki na flexi :O i ten biedny psiak jak na łańcuchu biega sobie na tej lince...

Flexi generalnie jest smyczą którą trzeba używać z głową. Ja nie stosuję, bo po miesiącu spacerów na flexi moja suczka zaczęła ciągnąć jak traktor (chihuahua ;)). Niestety ale umożliwia to ciągnięcie.

Posted

Ja mam 2 chi,i zdecydowanie wole smycze automatyczne,sa po prostu wygodniejsze jak dla mnie ,z suniami wychodze tylko ja albo w towarzystwie dzieci,ale oni nigdy sami nie biora psa,mowy ani o tym nie ma...próbowałam na rozdzielaczu ale nie umieja sie zgrac,kazda w inna str...

Posted

Automat docenia się w pełni, kiedy piesek się starzeje. Ale i tak jest wygodny, ja łaziłam z dwoma sporymi psami na dwóch flexi w jednej ręce, o wiele lepiej jest, niż na zwykłych smyczach, trzeba się tylko nauczyć tym operować.

• 1 month later...
Posted

smycze automatyczne sa dobre dla psow, ktore sa grzeczne u ulozone. Nie nadaja sie do nauki chodzenia na luznej smycz... co mnie jeszcze u wielu wlascicieli razi do stosunek: mam automatyczna smycz, wiec moj pies jest wybiegany. Co do historii to uwazam, ze gdyby nie automatyczna smycz piesek pewnie mialby wieksze szanse na uratowanie. Dochodzi jednak do tego- czy pies byl na szelkach czy mial obroze.

Posted

Huh, u nas była podobna sytuacja...
8- letnia dziewczynka wyszła ze szczeniakiem yorka na spacer... wchodząc do windy trzymała pieska na rękach, a Flexi wisiała i szurała o podłogę...
Smycz przytrzasnęła winda i szczeniaczek by się udusił gdyby nie sąsiadka będąca z DZIECKIEM w windzie...
Następnego dnia kupowali nową smycz...(Flexi) Wybierała dziewczynka..

Posted

[quote name='Mentos']Huh, u nas była podobna sytuacja...
8- letnia dziewczynka wyszła ze szczeniakiem yorka na spacer... wchodząc do windy trzymała pieska na rękach, a Flexi wisiała i szurała o podłogę...
Smycz przytrzasnęła winda i szczeniaczek by się udusił gdyby nie sąsiadka będąca z DZIECKIEM w windzie...
Następnego dnia kupowali nową smycz...(Flexi) Wybierała dziewczynka..[/QUOTE]
To jest przykład, że dziecka nie powinno się puszczać z psem na spacer :shake: Mimo, że ja mam już ponad 18 lat to sama nie czuję się pewnie trzymając własnego psa na flexi, wolę tradycyjne przepinane smycze. Mój pies chodzi przy nodze i nie wybiega nigdzie niespodziewanie, ale to tylko pies i nawet najlepiej wychowanemu psu może się coś przytrafić i bałabym się, że nie zdążę zareagować gdyby mi nie daj boże wybiegła niespodziewanie na ulicę na tej 5m flexi :shake:

Posted

Ja osobiści bardzo ale to bardzo boję się kotaktu z psem wyprowadzanym na flexi ale z linką /nie tasmą/.Ta linka ,napęzona jest bardzo ostra,a wyplątanie psa z takiej pulapki /jak sie spotkają i zaczyna poznawanie/ graniczy z cudem.Już kilka razy wydobywałam łapę mojego dosc dużego psa zaplątaną w taką linkę,chyba najprościej byłoby ją podocinać.Poza tym już miałam watpliwą przyjemność ciecia takiej linki zeby uwolnić łapy zaplątanego w nią podhalana/wystawiony na podwórko i na czymś takim uwiązany do ogrodzenia/Łapki byly do krwi pokaleczone.

Posted

To prawda linka jest bardzo ostra... sama nie raz oparzyłam się/przecięłam. Znam także przypadek w którym psiak wyrwał tak mocno i nie spodziewanie, linka była zablokowana dziewczyna chcąc sięgnąć po nią chwyciła wtedy gdy pies jeszcze biegł, przecięła się okropnie- dwa tygodnie ręce w bandażach. A jeżeli chodzi te przypadki z małymi dziećmi to oczywiście moim zdaniem jest to tylko i wyłącznie wina nieodpowiedzialnych rodziców- sama kiedyś dałam trzymać małemu dziecku mojego psa. Bady zobaczył coś i pobiegł do przodu, dziecko się przewróciło- ryk niesamowity. Kto oberwał? Oczywiście pies, z perspektywy czasu strasznie żałowałam, że Bady za nic dostał karę. Dlatego moim zdaniem dawanie dziecku psa to inna kwestia a niebezpieczność smyczy automatycznej to drugie. Swoją drogą flexi to i tak najlepsza firma takich smyczy, bo kupiłam kiedyś 'biedronkową' smyczy i wolę się na ten temat nie wypowiadać...

• 2 months later...
Posted

Mały pies mojej koleżanki stracił oko.W psim zamieszaniu dziewczynka z labradorem wypuściła z rąk smycz automatyczną. I pudło, w przypadku labradora dość duże, uderzyło małego pieska w oko.

Tak więc nie powinno się dawać do rąk takiej smyczy dzieciom. Inna sprawa, że i labrador, który jest silny i umie pociągnąć nie powinien wychodzić na spacer z dzieckiem.