Ewa&kumpel Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 :Help_2: Mam niemały problem z moim psem. Mieszkam w bloku; kiedy wracamy ze spaceru, a ktoś stoi przy drzwiach od klatki schodowej mój pies robi się agresywny :angryy: . To samo dzieje się, gdy wychodzimy na zewnątrz (lub czasami gdy wchodzimy do korytarza). Ciężko go oduczyc takiego zachowania. :niewiem: Trzymam go wtedy na krótkiej smyczy, ale i tak jest problem bo jest on większym i silnym psem... Bardzo dziękuję za każdą radę... :lol: Quote
zaba14 Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 Krotka smycz? to znaczy napieta? :razz: Bo jesli pies cały spacer idzie luzno, a nagle na widok ludzi przy klatce napinasz smycz to dla psa to jest wrecz zacheta...Nie umiesz odwrocic jego uwagi na cos innego? zabawke? smakolyk? Quote
Ewa&kumpel Posted February 18, 2007 Author Posted February 18, 2007 Może nie wypisałam się do końca i dokładnie. Trzymam go na krótkiej smyczy, ale nie napiętej. Ja wiem jak on może zareagowac i staram się wyprzedzac jego reakcje. Miałam taką sytuację, że nie trzymałam go krócej i zrobiłby krzywdę sąsiadce. Ale z tymi smakołykami będę musiała spróbowac... Quote
Jura Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 Ja też mam problem przy wchodzeniu/wychodzeniu z bloku. Tylko, że Fredzia boi się konkretnego psa i nerwowo reaguje na potencjalne zagrożenie, ale obecnie zdecydownie mniej histerycznie. Moja rada to smaczki - najpierw jako odwracacz uwagi, a potem kiedy pies zakapuje, że opłaca się nie robić cyrku, jako nagródki za dobre zachowanie. No i koniecznie kaganiec - Ty będziesz spokojniejsza, bo będziesz wiedzieć, że pies nie zrobi nikomu krzywdy i że nikt nie może się do Ciebie przyczepić. A spokój przewodnika to podstawa. Powodzenia Quote
Guest Mrzewinska Posted February 20, 2007 Posted February 20, 2007 Jesli na klatce schodowej czy przy wejsciu pies nawet ubrany w kaganiec atakuje czlowieka - podstawy do zarzutow wobec wlasciciela sa. I to bardzo powazne. Dlatego proponuje w porozumieniu i pod kontrola trenera przeprowadzic natychmiast wielokrotne sesje szkoleniowa - w tej konkretnej bramie. Przy udziale osob zaprzyjaznionych z wlascicielem, najpierw znanych, a potem obcych psu. To juz problem wlasciciela jak znalezc chetnych do takich cwiczen. Ale dokladnie zaplanowany trening trzeba zaczac juz, aby psa jak najszybciej nauczyc obojetnosci i koncentracji tylko na przewodniku. Zofia Quote
Jura Posted February 20, 2007 Posted February 20, 2007 Masz rację Zofio, słowo "przyczepić" w moim poprzednim poście nie było odpowiednie. Chodziło mi oto, że pies na smyczy i kagańcu jest jednak pod kontrolą, na pewno bardziej niż pies bez kagańca. Quote
Ewa&kumpel Posted February 20, 2007 Author Posted February 20, 2007 Kumpel na spacery oczywiście wychodzi w kagańcu... Nie wiem czy jego zachowanie może wynikac z określonych sytuacji, które działy się przed blokiem, jak on był szczeniakiem. Otóż, przed klatką schodową siedziało dużo dzieci i młodzieży (w tej chwili już nie bo się wyprowadzili). I kiedy wychodziliśmy na spacer to były zachwyty nad psem, głaskanie, jak nad każdym szczeniakiem i omijanie siedzących osób, a właściwie przeciskanie się przez tą grupę... Tak myślę, że byc może to utknęło mu w pamięci i dlatego teraz tak reaguje na wszystkich (szczególnie na wchodzących do klatki schodowej). Quote
Jola&Pafnuc Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Mam podobny problem, ale w zasadzie tylko przy wychodzeniu na spacer i wydaje mi sie, że u mojego psa to obrona własnego w jego mneimaniu terenu, bo do kaltki jak idziemy z powrotem to wejdzie nawet z obcym. A jak wychodzimy to ujada nawet na sąsiadów, których dobrze zna-na klatce schodowej i przy mijaniu sie w drzwiach problemu nie ma-tylko jak widzi zbliżającą się osobę z pewnej odległości. Tak jak napisała Pani Zofia, przynajmniej dla mnie sam fakt,że pies ma kaganiec nie sprawia,że czuję się w porzadku, bo tak się nie czuję i zawsze przepraszam, bo po prostu mi głupio, mimo, że Sepa znają i wszyscy lubią i zawsze go czochrają i niby nie ma sprawy,ale koncze odkładać kasę i idziemy na szkolenie. Quote
Recommended Posts