Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ludzie, myślcie! Oddajecie zwłoki swojego psa nie wiadomo komu i nie wiadomi gdzie, nawet jak wrócą do was w urnie to dalej nie wiecie, co odbieracie, a potem zadręczacie sie wyrzytami sumienia... jeżeli krematorium prowadzone jest legalnie, ZAWSZE możecie być obecni przy kremacji. Tak działa Berlin, Brno i Tęczowy Most pod Wrocławiem. Widzicie cały proces, sami wybieracie urne, dostajecie certyfikat-jasna sprawa. Jak ktos nie chce was dopuścic do kremacji, to po prostu kręci! Żadne przepisy prawne tego nie zabraniają.

• 8 months later...
Posted (edited)

Nie wiem jakie dokładnie usługi obiecują w Krematis ale nie jest to spalarnia a więc nie może oferować usług kremacji. Można to sprawdzić tu: [URL]http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=3047[/URL]
Być może jest to zakład utylizacyjny a wtedy lepiej właścicielom nie wiedzieć w jaki sposób odbywa się unieszkodliwienie zwłok. A jeśli jest to zwykła działalność gospodarcza, są jedynie pośrednikiem który ma podpisane umowy ze spalarniami, to obawiam się, że z całą pewnością nie jest to spopielanie indywidualne. Zresztą "zwykłe" spalarnie nie zajmują się spalaniem zwłok a mączek wyprodukowanych ze zwłok.
Ja generalne z usług Krematis nie skorzystam.

Edited by joanna
  • 4 weeks later...
Posted

[SIZE=2]Z ciekawości weszłam na stronę firmy KREMAT[/SIZE][FONT=arial][SIZE=3][SIZE=2]IS.pl i na każdej zakładce jest wielki napis: "[U]Transport[/U] psów i kotów do kremacji", a pod kreską:[/SIZE] "[COLOR=#111111]firma świadczy [U]usługę transportu[/U] zwierząt domowych do kremacji. Sama kremacja odbywa się w zatwierdzonej spalarni, z którą nasza [U]firma ma zawartą umowę[/U]. Spalarnia dla zwierząt : [U]Utylizacja zwłok[/U] zwierząt, [U]utylizacja[/U] martwych psów i kotów".

Zatwierdzoną spalarnią jest [U]każda[/U] spalarnia, bo prawo polskie tak dyktuje. Utylizacja (= zbiorowe spalenie, określa się tak np. utylizację odpadów z lecznic weterynaryjnych) ma się nijak do kremacji (w komorze znajduje tylko jedno ciało). Firma Krematis jest jedynie firmą transportową, świadczącą usługi na terenie całego kraju, a zarejestrowaną (jak sprawdziłam) pod Warszawą i jak sama ogłasza na stronie, ma umowy z firmami [U]utylizacyjnymi.[/U] Resztę można sobie samemu wyjaśnić. W utylizacji używane są piece o innej pojemności, przystosowane do pojemności liczonej na set kilogramów. Nie są to piece krematoryjne.
Ja popieram kremację. Ale dla mnie Krematis nie jest wiarygodną firmą i również nie skorzystam z jej usług.
Na szczęście ja i mój piesek nie musimy jeszcze o tym myśleć ...poczekamy na firmę godną polecenia.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

Ja wlasnie dotarlam do tego etapu kiedy musialam zrobic doglebny rekonesans i istnieje w Polsce TYLKO 1 KREMATORIUM, reszta to utylizaja Kochani... do 18 stycznia 2013 bylam totalnie zielona w tym temacie, ale kiedy odszedl moj najwiekszy Skarb przewertowalam caly Internet, fora w kazdym jezyku, a i mama zadzwonila do "krematorium" ktore wet wskazal. Mama zadala Pani po drugiej stronie sluchawki bardzo rzeczowe pytania wiec Pani sie zdziwila, ze jestesmy tak dociekliwi i odpowiedziala "prosze Pania krematorium? To daleko droga do Rio. Sama chowalam swoje psy, w Polsce nie ma krematoriów to jest utylizacja razem z odpadami medycznymi i biurowymi". Po tych slowach postanowilismy, ze nigdy nie oddam mojego przyjaciela do utylizacji, sadze, ze jako dogomaniacy zgodzicie sie ze mna, ze skoro pies/kot czy inne zwierzatkow jest dla nas jak czlonek rodziny to i nie dalibyscie bliskiego Wam czlowieka zutylizowac w piecu z materialem ze szpitala, zbiorowo, dla mnie to sie kojarzy z czasami II Wojny. Tak wiec zorganizowalam pieniadze i jedziemy do Brna. W Polsce macie krematorium we Wroclawiu i jest to JEDYNE krematorium w Polsce, gdzie Wasza ukochana istotka zostanie godnie skremowana w Waszej obecnosci i prochy ktore odbierzecie beda na pewno Waszego przyjaciela a nie np. kawalkiem sprzetu biurowego. Pogrzeb kosztuje ale bynajmniej dla mnie nei jest to powod aby traktowac doczesne cialko mojego przyjaciela jak smiec. Brno wybralismy z racji finansowych, jest troche taniej. na YouTube wpisujac krematorium brno czy jakos tak jest reportaz jak ten proces wyglada....

• 3 months later...
Posted (edited)

[SIZE=3]Od niedawna działa drugie w Polsce krematorium dla zwierząt, gdzie można dokonać kremacji indywidualnej. [B]LUBLIN klinika LCMZ (Lubelskie Centrum Małych Zwierząt) przy ul. Stefczyka - [URL]http://parkpamieci.eu/[/URL] .[/B] [/SIZE]

Edited by Dona__
  • 2 weeks later...
Posted

Czy jeśli zwierzę umrze u weterynarza, można odebrać jego ciało, zobowiązując się do kremacji lub pochowania na cmentarzu zwierzęcym?
Czy bezdusznie odbiera się człowiekowi tę możliwość i kieruje ciało do utylizacji?

Posted

[quote name='Dona__'][SIZE=3]Od niedawna działa drugie w Polsce krematorium dla zwierząt, gdzie można dokonać kremacji indywidualnej. [B]LUBLIN klinika LCMZ (Lubelskie Centrum Małych Zwierząt) przy ul. Stefczyka - [URL]http://parkpamieci.eu/[/URL] .[/B] [/SIZE][/QUOTE]
czy daja certyfikat i ile kosztuje indywidualna kremacja psa(linku nie moge otworzyc)

Posted (edited)

[SIZE=2][SIZE=2]To kremat[SIZE=2]orium otworzyli przy [SIZE=2]zna[SIZE=2]nej[SIZE=2] w tych stronach[/SIZE][/SIZE] i nieźle wyposażonej, pryw[SIZE=2]at[SIZE=2]nej klinice dla zwierząt, która istnieje od dawna[SIZE=2][SIZE=2].[/SIZE] [SIZE=2]Z[/SIZE]ajmuj[SIZE=2]ą[/SIZE] się tym lekarze weterynarii[SIZE=2].[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE] Oczywiście dają certyfikat. Oprócz kremacji oferują też możliwość utworzenia "diamentu" z prochów lub sierści zwierzęcia - diament "Zawsze razem" (ale to chyba droższy temat).

Kopiuję ze strony (nie wiem dlaczego link się nie otwiera... mi działa) -

[B]Kremacja indywidualna[/B]
[SIZE=2]Według NFPCC (National Federation of Pet Cemeteries and Crematoria) kremacja indywidualna jest, gdy: "Zwierzę jest kremowane oddzielnie w zamkniętej komorze i cały popiół jest uważnie zebrany zanim rozpocznie się kolejną procedurę kremacji". Cały proces ma taki sam przebieg jak kremacja człowieka. A piec, w którym przeprowadzamy usługę jest zaprojektowany dla krematoriów małych zwierząt.[/SIZE]

[B][SIZE=3]Kremacja indywidualna w Parku Pamięci[/SIZE][/B]
[SIZE=2]Dane identyfikacyjne towarzyszą naszym przyjaciołom od momentu odebrania ich ze wskazanego miejsca, aż do wydania urny z prochami właścicielowi.[/SIZE]
[SIZE=2]W momencie kiedy ciało zwierzęcia przyjeżdża do Parku Pamięci umieszczane jest w tymczasowej chłodni i rejestrowane jest to przez osobę, która brała udział w jego transporcie (często właściciele decydują się na transport we własnym zakresie).[/SIZE]
[SIZE=2]Osoba odpowiedzialna za kolejny etap układa zwierzę w czystej komorze kremacyjnej i przeprowadza kremację. Po kremacji, popiół uważnie jest zbierany i w całości przekazany do urny wskazanej przez właściciela. Kolejna Kremacja Indywidualna rozpoczyna się dopiero po oczyszczeniu komory kremacyjnej.[/SIZE]
[SIZE=2]Po zakończonym procesie do urny jest dołączany [/SIZE][B][SIZE=2]Certyfikat Parku Pamięci[/SIZE][/B][SIZE=2], gdzie umieszcza się datę wykonania kremacji oraz czytelny podpis osoby zajmującej się Twoim przyjacielem.[/SIZE]

[B]Cennik kremacji [SIZE=2]indywidualnej[/SIZE] [/B]
[SIZE=2]<10kg – 700zł[/SIZE]
[SIZE=2]10-25kg – 800zł[/SIZE]
[SIZE=2]25-40kg – 900zł[/SIZE]
[SIZE=2]40kg< - 950zł[/SIZE]

[B][SIZE=3]Transport[/SIZE][/B]
[SIZE=2]Jeśli nie posiadają państwo własnego transportu, możemy go zapewnić.[/SIZE]
[SIZE=2]Cennik transportu:[/SIZE]
[SIZE=2]a) W obrębie miasta Lublin- cena 50zł[/SIZE]
[SIZE=2]b) Polska- cena 50zł + 1,5zł za przejechany kilometr
[/SIZE]
[B][SIZE=3]Przechowanie zwierząt[/SIZE][/B]
[SIZE=2]Ułożenie zwierzęcia w boksie chłodniczym jest bezpłatne dla klientów Parku Pamięci- w ramach usługi kremacji indywidualnej.[/SIZE]
[SIZE=2]Ułożenie zwierzęcia w boksie chłodniczym dla klientów nie korzystających z usług Parku Pamięci: [/SIZE]
[SIZE=2]-za pierwsze 5 dni- 80zł[/SIZE]
[SIZE=2]-za każdy kolejny dzień- 15zł

[/SIZE]
[B]Nasi Konsultanci dostępni 24h[/B]
tel. kom.: 608 011 013

[B]Adres/tel.[/B]
Lubelskie Centrum Małych Zwierząt
20-151 Lublin, ul. Stefczyka 11
tel. 81 740 75 75
tel. 81 740 42 77

Edited by Dona__
Posted

Czy to znaczy, że po kremacji urnę z prochami można zabrać ze sobą do domu???

[quote name='Dona__'][SIZE=2][SIZE=2]To kremat[SIZE=2]orium otworzyli przy [SIZE=2]zna[SIZE=2]nej[SIZE=2] w tych stronach[/SIZE][/SIZE] i nieźle wyposażonej, pryw[SIZE=2]at[SIZE=2]nej klinice dla zwierząt, która istnieje od dawna[SIZE=2][SIZE=2].[/SIZE] [SIZE=2]Z[/SIZE]ajmuj[SIZE=2]ą[/SIZE] się tym lekarze weterynarii[SIZE=2].[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE] Oczywiście dają certyfikat. Oprócz kremacji oferują też możliwość utworzenia "diamentu" z prochów lub sierści zwierzęcia - diament "Zawsze razem" (ale to chyba droższy temat).

Kopiuję ze strony (nie wiem dlaczego link się nie otwiera... mi działa) -

[B]Kremacja indywidualna[/B]
[SIZE=2]Według NFPCC (National Federation of Pet Cemeteries and Crematoria) kremacja indywidualna jest, gdy: "Zwierzę jest kremowane oddzielnie w zamkniętej komorze i cały popiół jest uważnie zebrany zanim rozpocznie się kolejną procedurę kremacji". Cały proces ma taki sam przebieg jak kremacja człowieka. A piec, w którym przeprowadzamy usługę jest zaprojektowany dla krematoriów małych zwierząt.[/SIZE]

[B][SIZE=3]Kremacja indywidualna w Parku Pamięci[/SIZE][/B]
[SIZE=2]Dane identyfikacyjne towarzyszą naszym przyjaciołom od momentu odebrania ich ze wskazanego miejsca, aż do wydania urny z prochami właścicielowi.[/SIZE]
[SIZE=2]W momencie kiedy ciało zwierzęcia przyjeżdża do Parku Pamięci umieszczane jest w tymczasowej chłodni i rejestrowane jest to przez osobę, która brała udział w jego transporcie (często właściciele decydują się na transport we własnym zakresie).[/SIZE]
[SIZE=2]Osoba odpowiedzialna za kolejny etap układa zwierzę w czystej komorze kremacyjnej i przeprowadza kremację. Po kremacji, popiół uważnie jest zbierany i w całości przekazany do urny wskazanej przez właściciela. Kolejna Kremacja Indywidualna rozpoczyna się dopiero po oczyszczeniu komory kremacyjnej.[/SIZE]
[SIZE=2]Po zakończonym procesie do urny jest dołączany [/SIZE][B][SIZE=2]Certyfikat Parku Pamięci[/SIZE][/B][SIZE=2], gdzie umieszcza się datę wykonania kremacji oraz czytelny podpis osoby zajmującej się Twoim przyjacielem.[/SIZE]

[B]Cennik kremacji [SIZE=2]indywidualnej[/SIZE] [/B]
[SIZE=2]<10kg – 700zł[/SIZE]
[SIZE=2]10-25kg – 800zł[/SIZE]
[SIZE=2]25-40kg – 900zł[/SIZE]
[SIZE=2]40kg< - 950zł[/SIZE]

[B][SIZE=3]Transport[/SIZE][/B]
[SIZE=2]Jeśli nie posiadają państwo własnego transportu, możemy go zapewnić.[/SIZE]
[SIZE=2]Cennik transportu:[/SIZE]
[SIZE=2]a) W obrębie miasta Lublin- cena 50zł[/SIZE]
[SIZE=2]b) Polska- cena 50zł + 1,5zł za przejechany kilometr
[/SIZE]
[B][SIZE=3]Przechowanie zwierząt[/SIZE][/B]
[SIZE=2]Ułożenie zwierzęcia w boksie chłodniczym jest bezpłatne dla klientów Parku Pamięci- w ramach usługi kremacji indywidualnej.[/SIZE]
[SIZE=2]Ułożenie zwierzęcia w boksie chłodniczym dla klientów nie korzystających z usług Parku Pamięci: [/SIZE]
[SIZE=2]-za pierwsze 5 dni- 80zł[/SIZE]
[SIZE=2]-za każdy kolejny dzień- 15zł

[/SIZE]
[B]Nasi Konsultanci dostępni 24h[/B]
tel. kom.: 608 011 013

[B]Adres/tel.[/B]
Lubelskie Centrum Małych Zwierząt
20-151 Lublin, ul. Stefczyka 11
tel. 81 740 75 75
tel. 81 740 42 77[/QUOTE]

Posted (edited)

Tak, wydają urnę z prochami do domu po uprzednim podpisaniu oświadczenia, że odbiera się prochy zwierzęcia w szczelnie zamkniętym pojemniku, którego nigdy się nie otworzy.

Edited by Dona__
  • 2 weeks later...
  • 6 months later...
Posted

Reportaż "Zapach rozstania", nagrany w lubelskim LCMZ, przy którym działa [B]Park Pamięci[/B] -
[B] [URL]http://moje.radio.lublin.pl/31-10-2013-reportaz-cafe-reportaz-katarzyny-michalak-zapach-rozstania.html[/URL] [/B]

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Wyżłowa'][SIZE=2]Z ciekawości weszłam na stronę firmy KREMAT[/SIZE][FONT=arial][SIZE=3][SIZE=2]IS.pl i na każdej zakładce jest wielki napis: "[U]Transport[/U] psów i kotów do kremacji", a pod kreską:[/SIZE] "[COLOR=#111111]firma świadczy [U]usługę transportu[/U] zwierząt domowych do kremacji. Sama kremacja odbywa się w zatwierdzonej spalarni, z którą nasza [U]firma ma zawartą umowę[/U]. Spalarnia dla zwierząt : [U]Utylizacja zwłok[/U] zwierząt, [U]utylizacja[/U] martwych psów i kotów".

Zatwierdzoną spalarnią jest [U]każda[/U] spalarnia, bo prawo polskie tak dyktuje. Utylizacja (= zbiorowe spalenie, określa się tak np. utylizację odpadów z lecznic weterynaryjnych) ma się nijak do kremacji (w komorze znajduje tylko jedno ciało). Firma Krematis jest jedynie firmą transportową, świadczącą usługi na terenie całego kraju, a zarejestrowaną (jak sprawdziłam) pod Warszawą i jak sama ogłasza na stronie, ma umowy z firmami [U]utylizacyjnymi.[/U] Resztę można sobie samemu wyjaśnić. W utylizacji używane są piece o innej pojemności, przystosowane do pojemności liczonej na set kilogramów. Nie są to piece krematoryjne.
Ja popieram kremację. Ale dla mnie Krematis nie jest wiarygodną firmą i również nie skorzystam z jej usług.
Na szczęście ja i mój piesek nie musimy jeszcze o tym myśleć ...poczekamy na firmę godną polecenia.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/QUOTE]

[COLOR=#2c2c2c][FONT=Verdana]Witam

Skorzystałam z usługi "kremacji" firmy Krematis i bardzo żałuję,człowiek zapewnia, że zwierzę będzie indywidualnie kremowane, ale nie daje nato żadnego dokumentu , na pytanie, gdzie będzie kremacja informuje, że w firmieHetman w Olszówce ,gdy zadzwoniłam to sprawdzić powiedzieli , że u nich zajmująsię jedynie utylizacją , od człowieka z Krematis dostałam tylko świstek, żeodebrał ciało , potem odebrałam skrzyneczkę z czymś co z pewnością nie jestprochem po moim pupilu. Facet nie daje żadnej faktury ani pokwitowania,twierdzi, że ma człowieka w firmie Hetman który kremuje indywidualnie, już towidzę jak wielką spalarnię wykorzystują dla jednego zwierzaka. Radzę trzymaćsię z daleka od tej firmy.[/FONT][/COLOR]

• 3 months later...
Posted

Witam,
W "Tęczowym Moście" nie ma możliwości dojścia do takich sytuacji, każda kremacja odbywa się indywidualnie w obecności właściciela. Mamy wieloletnie doświadczenie w godnym pożegnaniu naszych małych-wielkich przyjaciół. W razie wątpliwości tutaj jest nasza strona, na której znajdują się dane do kontaktu z nami: kremacja.republika.pl/

• 2 months later...
Posted

[quote name='krematorium13174510']Witam,
W "Tęczowym Moście" nie ma możliwości dojścia do takich sytuacji, każda kremacja odbywa się indywidualnie w obecności właściciela. Mamy wieloletnie doświadczenie w godnym pożegnaniu naszych małych-wielkich przyjaciół. W razie wątpliwości tutaj jest nasza strona, na której znajdują się dane do kontaktu z nami: kremacja.republika.pl/[/QUOTE]

Witam
Nie dawno pożegnaliśmy naszego przyjaciela. Nie wyobrażałam sobie oddania do utylizacji (jak śmieć). Skorzystaliśmy z usług "Tęczowego Mostu" gdy ktoś stanie przed tą smutną koniecznością , polecam .Wiem że w urnie znajdują się prochy mojego psiaka .Wszystko odbyło się godnie i z szacunkiem
pozdrawiam

• 1 year later...
Posted

Święta prawda,nigdy nie oddałabym psa do utylizacji,ale rozumiem osoby które nie mają takiej możliwości by jechać i skremować  zwierzaczka.Ja jechałam do Wrocławia w Nowy Rok,nikt mi nie odmówił  z uwagi że to Święto,jechałam ponad 650 km w jedną stronę.Mam 100% pewności,że prochy jakie otrzymałam są właśnie mojego psiunia. Uczestniczyłam w całym procesie aż do samego końca.Dziękuję im za to że mnie tak godnie przyjęli i że miałam czas aby po raz ostatni pożegnać się z moją Luleczką.

• 5 months later...
Posted

Ja swojego 14 letniego przyjaciela skremowałem pod Warszawą jeśli się nie mylę - Kuleszówka. Jechałem z duszą na ramieniu z wiadomych powodów.

Na miejscu zastałem przyzwoite warunki i spokojnego, konkretnego człowieka. Zaproponował mi wybór urny, pokazał pomieszczenie i piec. Schludnie i czysto co

było najważniejsze dla mnie. Byłem przed spaleniem i w czasie otwierania. Urnę mam w domu i spokój, że mój ukochany przyjaciel nie poniewiera się gdzieś gdzie ktoś może zbezcześcić jego zwłoki. Był moment kiedy łączono tę firmę z oszustami z Warszawy powołującymi się na spalanie w jego krematorium. Ogólnie w porządku.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Posted

Niestety również pożegnałam moją 15,5 letnia ukochana sunię.Została skremowana w " Tęczowym Moście"  pod Wrocławiem.

Wiem ze w urnie jest na pewno moja psinka.Wróciła z Nami do domu. Polecam cmentarz i krematorium dla zwierzat TECZOWY MOST

www.beardedyork.pl

• 1 year later...
Posted
Dnia 16.06.2016 o 13:50, pablooki napisał:

Ja swojego 14 letniego przyjaciela skremowałem pod Warszawą jeśli się nie mylę - Kuleszówka. Jechałem z duszą na ramieniu z wiadomych powodów.

Na miejscu zastałem przyzwoite warunki i spokojnego, konkretnego człowieka. Zaproponował mi wybór urny, pokazał pomieszczenie i piec. Schludnie i czysto co

było najważniejsze dla mnie. Byłem przed spaleniem i w czasie otwierania. Urnę mam w domu i spokój, że mój ukochany przyjaciel nie poniewiera się gdzieś gdzie ktoś może zbezcześcić jego zwłoki. Był moment kiedy łączono tę firmę z oszustami z Warszawy powołującymi się na spalanie w jego krematorium. Ogólnie w porządku.

Pozdrawiam

Też skorzystaliśmy z tej smutnej usługi Pana Krzysztofa Potyralskiego w Kuleszówce. Pełny profesjonalizm i szacunek dla pożegnania Przyjaciela. Dziękujemy, że nasz piesek nie wylądował na miejskim śmietniku razem z odpadami, tylko mogliśmy go pożegnać godnie. Każdy przyjaciel zasługuje na takie traktowanie, chociaż "to tylko pies". Polecamy Vet Serwis na ostatnią drogę do Tęczowego Mostu dla Przyjaciela.

• 3 months later...
Posted

My swojego kochanego Benka również skremowaliśmy pod Wrocławiem. To była jego ostatnia podróż z nami. Teraz stoi na półce w urnie przy zdjęciu i bukiecie kwiatów. Smutne gdy sobie pomyślę, że czas leci a jego już  nie ma ponad miesiąc. Wydawałoby się, że świat powinien stanąć a tak nie jest. Wiem, że dla mnie wszystko zwolniło i nabrałem potwornego dystansu do wielu spraw. Nie ma dnia abym nie wył. 

Posted

Animalpark - to także gwarancja godnego pożegnania ze zwierzęciem. Kremacja indywidualna w Lublinie i Mikołowie, pomoc w transporcie z innych województw, jeśli właściciel nie może przywieźć zwierzęcia sam. 

Chciałabym, aby ludzi można było tak spokojnie żegnać - na zachodzie Europy istnieją już "zielone leśne cmentarze" dla ludzi. Prochy skremowanego człowieka zakopywane są w urnie pod drzewem w lesie - żadnych pomników, bardzo mała tabliczka przymocowana do pnia drzewa. Żadnych głośnych uroczystości pożegnalnych w lesie, zostawiania stert zniczy czy wiązanek - las żyje normalnie, kto chce - pamięta. 

• 2 months later...
  • 2 weeks later...