Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chodzi o to, że mój pies ma przesuszoną skórę i przez 2 miesiące musi brać tabletki z wiesiołka. Problem polega na tym, że on nie lubi tych tabletek. Próbowałam z wkładaniem jej do kiełbasy ale on potrafił zjeść kiełbasę i wypluć przegryzioną tabletkę. A te tabletki są z płynem w środku więc kiedy on ją rozgryzł i wypluł to to co miało się znaleźć w jego żołądku znalazło się na ziemi. Czy ktoś podawał psu tego typu tabletki ?? I jeśli tak to jakim sposobem ??
Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Posted

Jeżeli można rozpuścić tabletkę w wodzie możesz próbować podać taki roztwór strzykawką. Jeżeli nie to spróbuj obtoczyć tabletkę w maśle. Ja mam jeszcze mało humanitarny sposób- wpycham na siłę do pyska, prztrzymuję głowę lekko w górze i zatykam dłonią nos i pyszczek psa. Ale może wystarczy poprzestać na przytrzymaniu łebka. Tego typu tabletki rzeczywiście są bardzo trudne do podania

Posted

raczej wiesiołka najlepiej podac jak radziła ruda-wpychac do pyska-a ja dodatkowo robie tak:wciskap za język uprzednio mówiąc"aa"(wiem że to smieszne ale moje burki codziennie od kilku lat dostają pilsy rrózne i wiedzą co to zanczy),zamykam paszcze,masuje po gardle i zaraz podaje jakis super smakołyk np.kawałek kabanosa(wtedy mam pewnośc że połkniete)

Posted

nie ma się co certolić z przemycaniem, tylko postąpić jak radzi gryf80. szybko i po sprawie.
to są tabletki z olejkiem z wiesiołka? to może jak bardzo nie chcesz psu na siłę wpychać to rozłupuj tabletkę i polewaj karmę. albo zwyczajnie też polewaj karmę olejem z pestek winogron lub z oliwek, też dobrze robi na sierść i skórę.

Posted

Ja mam pomrożoną mokrą karmę(royal canin dla szczeniąt i matek karmiących:cool3:)po łyżeczce i codziennie wyjmuję, wkładam w to tabletkę i zjada :) Jakoś tak już funkcjonujemy 1,5 roku i dajemy radę :)

Posted

Na początek przypomnę zasadę, żeby nigdy nie wołać psa do siebie na podawanie tabletki, tak samo jak do innych mało przyjemnych zabiegów.

Samo podanie tabletki można wykonać tak:

- Najszybsza metoda, ważna w przypadku, gdy leku nie można podawać z pokarmem. Otwierasz pysk psa (jeżeli nie chce, naciskasz lekko z obu stron na szczękę w miejscu, gdzie jest osadzona żuchwa) i wkładasz tabletkę jak najgłębiej, najlepiej za zębami z boku języka żeby od razu połknął. Zamykasz psu pysk, możesz chwilę przytrzymać zamknięty, pomasować gardło w dół i poczekać, aż przełknie. Jeżeli lek jest wyjątkowo niesmaczny, możesz podać od razu pod nos coś pysznego (np. kawałek parówki, mięsa), żeby mieć pewność, że nie wypluje.

- Pokrój na małe kawałki parówkę lub ser zółty, coś, co pies uwielbia. Wetknij tabletkę w jeden z kawałków. Zacznij podawać smakołyki i przy jednym z kolejnych podaj "z rozbiegu" kawałek z tabletką w środku. Po nim natychmiast podaj następny i jeszcze kilka, żeby upewnić się, że przełknął wszystkie.

- Tabletki z wiesiołka możesz spokojnie wymieszać z codziennym posiłkiem, o ile pies zjada wszystko i będziesz obserwować, czy nie wypluł tabletki gdzieś obok miski.

Upewnij się zawsze, czy po chwili pies nie wypluwa potajemnie tabletki, niektóre są takie sprytne ;)

Posted

[quote name='pauli_lodz']
to są tabletki z olejkiem z wiesiołka?
polewaj karmę olejem z pestek winogron lub z oliwek, też dobrze robi na sierść i skórę.[/QUOTE]

tak są i muszę przy nich zostać bo takie kazała pani wterynarz

• 4 weeks later...
Posted

[COLOR=#000000]Ale może wystarczy poprzestać na przytrzymaniu łebka. Tego typu tabletki rzeczywiście są bardzo trudne do podania .[/COLOR][img]http://www.bosin.info/omsh.gif[/img]

• 1 year later...
Posted

Jeśli podam psu tabletkę bezpośrednio wkładając jak najdalej do pyska, to kierować się bardziej na prawą czy lewą stronę?- tak żeby unikąć udławienia (patrząc na psa naprzeciwko Nas)

Posted

Może podaj w czymś, co nie wymaga tyle gryzienia co kiełbasa (jak pies ją rozgryza, to rozgryzie też tabletkę i poczuje jej smak). Miękki pasztet, serek topiony.
Albo włóż do gardła ;) i dopilnuj by przełknął.
Albo wylej zawartość tabletki na karmę psa.
Albo podawaj normalny olej z wiesiołka, może psu bardziej zasmakuje.

Posted

[quote name='MDNA']Jeśli podam psu tabletkę bezpośrednio wkładając jak najdalej do pyska, to kierować się bardziej na prawą czy lewą stronę?- tak żeby unikąć udławienia (patrząc na psa naprzeciwko Nas)[/QUOTE]
nie boj sie podając głeboko tabletke bezpośrednio do gardła nie wcisniesz psu jej do krtani.nie ma takiej mozliwości.

• 2 weeks later...
Posted

Dobrze jest nauczyć psa zjadać coś na komendę. ;) U nas to był ratunek. :lol:
Dajesz psu coś dobrego z komendą 'zjedz', 'połknij' czy cokolwiek, potem coś mniej dobrego i od razu nagradzasz, w końcu zrozumie.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Dobrze jest nauczyć psa zjadać coś na komendę. ;) U nas to był ratunek. :lol:
Dajesz psu coś dobrego z komendą 'zjedz', 'połknij' czy cokolwiek, potem coś mniej dobrego i od razu nagradzasz, w końcu zrozumie.[/QUOTE]

Tak, to działa - u nas jest po prostu "tabletka!" I naprawdę bez problemu psica załapała o co chodzi :)

Posted

jak miałam taki sam problem, pies potrafił zjeść kiełbasę/pasztet a tabletkę umiejętnie wylizywał i wypluwał:)
Ingrid podpowiedziała mi że posmarowanie tabletki smalcem rozwiąże problem...i udało się! Jeszcze nie zdarzyło się żeby pies wypluł tabletki, nawet te najohydniejsze.

• 2 weeks later...
Posted

U mnie czworonogi są nauczone wcinać serek topiony.Nie mam problemów z podawaniem żadnych leków.A najlepiej się sprawdza u mnie konkurencja;-) im liczniejsza,tym lepiej:-) W stadku aż się trzęsą dla kogo ten smakołyk.

• 2 weeks later...
Posted

Ja swojemu psu zazwyczaj tabletki podaję w kiełbasie albo oklejone pasztetem pasztetem. Myślę, że ten wcześniejszy pomysł ze smalcem jest dobry ;)

Posted

Zołz oblizuje i wypluwa. Ja wkładam jej po prostu tabletkę do pyska, zamykam pysk i trzymam. W końcu pies będzie musiał przełknąć ślinę, a wraz z nią tabletkę. Często przy tym podnoszę mu pysk do góry i drapię pod szyją

Posted

Korekson dostaje tabletki na robale zawinięte w plasterek czegoś smacznego albo w grudce pasztetu, ale zawsze przed podaniem ma wykonać kilka poleceń (siad, łapa, turlaj) bardzo to lubi i się tak "napala" na nagrodę że połyka jednym chapnięciem.

Posted

Mojemu psu podaje się następująco: wołasz psa, wyciągasz rękę, tabletka znika :evil_lol:
ale wiem, że ciotka wpycha tabletkę do rozkrojonego kawałka kiełbasy "z przodu", tak, żeby pierwsze kłapnięcie w kiełbachę poszło razem z tabletką, bo taką "w połowie drogi" mógłby przyczaić i wypluć :)