Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kurcze, wczoraj wstawiłem wątek z pytaniem o opinie o preparacie przeciwko obgryzaniu mebli, a dziś go nie mogę znaleźć.
To jeszcze raz:
mam szczeniaka - Tofik. Jest super, ale obgryza meble. Obgryza je gdy zostaje sam. Mam zniszczoną ławę i krzesło. Mogę go zamykać w łazience czy przedpokoju, ale jakoś mi się ten pomysł nie podoba. W sklepie gdzie robiłem dla niego pierwsze zakupy pani polecała mi preparat [URL="http://www.karus.com.pl/chew-spray-230ml-p-818.html"]przeciwko obgryzaniu z firmy 8in1 [/URL]Tylko tak się zastanawiam czy aby jest on skuteczny i czy nie niszczy mebli. O ile pamiętam to pani tłumaczyła, że należy najpierw wypróbować go w jakimś mało widocznym miejscu. To by znaczyło, że może czasem coś zniszczyć. No i nie wiem czy kupić. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Posted

Spray będzie bardziej wygodny. Kupię raz i będzie do psikania, a z cytrynę trzeba się bardziej bawić, a do tego będzie pachniało w całym mieszkaniu. I to mi uświadomiło, że nie wiem czy ten spray ma jakiś zapach. Ja nawet kadzidełek w domu nie lubię ani świeczek zapachowych - żona strasznie na to narzeka bo ona bardzo lubi:(.

Posted

[quote name='kaczor']Spray będzie bardziej wygodny. Kupię raz i będzie do psikania, a z cytrynę trzeba się bardziej bawić, a do tego będzie pachniało w całym mieszkaniu. I to mi uświadomiło, że nie wiem czy ten spray ma jakiś zapach. Ja nawet kadzidełek w domu nie lubię ani świeczek zapachowych - żona strasznie na to narzeka bo ona bardzo lubi:(.[/QUOTE]

Ale cytryna jest tańsza i dostępna od ręki ;) Poza tym - nie trzeba non stop smarować mebli, bo smak kwaśny się utrzyma, a to on głównie zniechęci psa ;)

Posted

Napisałem maila do sklepu z pytaniem czy on jakoś pachnie i jakie mają z nim doświadczenia. Ponoć skuteczny i prawie bezwonny, ale jako ciekawostkę dostałem link do artykułu na ich blogu na temat preparatu. Polecam przeczytać bo jest zaskakujący w treści. Tu link [URL="http://www.blog.karus.com.pl/?p=356"]blog.karus.com.pl[/URL] - w skrócie, psy bez problemów z układem pokarmowym nie będą obgryzać nic co zostanie wysmarowane preparatem, psy które mają problemy z układem pokarmowym mogą wręcz go zlizywać z każdego przedmiotu. I co wy na to?
Osobiście zaryzykują i kupię - a jak przetestuję do dam znać.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Gdy miałam w domu szczeniaka boksera i obgryziony róg ławy w pokoju, posmarowałam rogi mebli pastą zrobioną z ostrej papryki i odrobiny oliwy. Pies przestał raz na zawsze obgryzać meble. Ten sposob sprawdził się też u kilku moich znajonych.

• 1 month later...
Posted

moje cytryne i wszelie przyprawy zżerały.. próbowałam tego 8in1 jakośtam działał, ale hitem okazał się taniutki odstraszacz z certecha (to Ci co robią żwirki Benek) - [url]http://www.qbrak.pl/produkt/598/akyszek-spray-odstraszajacy-psy-350ml[/url] - pies omija właściwie popryskane miejsca i jest spokój

• 1 month later...
Posted

Ja zastosowałem prosty patent - pieprz ziołowy (delikatne posypałem zwilżone wcześniej wodą meble i kosz wiklinowy do spania) Nie musiałem powtarzać :-) Po pierwszym posypaniu nigdy żaden mebel nie był już ogryziony.

• 6 months later...
Posted

Biz obgryza prysznic...
wypróbowałam smarowanie:

-pastą chilli
- chrzanem
-musztardą
- perfumami
- cytryną z pieprzem

wygląda na to, że mam psa smakosza przypraw, bo absolutnie mu nie przeszkadza smak w/w produktów

dzisiaj w końcu wypróbowałam maść-krem eukaliptusową mentolową, którą się wsmarowuje w plecy przy przeziębieniu (taki ben gaj), albo się znudziło pieskowi albo pomogło ;)

przy czym nadmienię, że Biz upodobał sobie tylko 1 miejsce w domu - uszczelkę od drzwi prysznicowych...

• 4 weeks later...
Posted

Na mojego jamnika podziałało smarowanie kantu wersalki cebulą. Co prawda musiałem powtarzać tą czynność co jakiś czas ale podziałało. Efektem ubocznym był niezbyt przyjemny zapach w mieszkaniu. Jednak przez miesiąc dało się wytrzymać bo potem bestia przestała już obgryzać wersalkę nawet jeśli nie była wysmarowana cebulą. A może wpływ na to miał fakt, że przerzucił się na stare buty :)