kaczor Posted April 25, 2012 Posted April 25, 2012 Kurcze, wczoraj wstawiłem wątek z pytaniem o opinie o preparacie przeciwko obgryzaniu mebli, a dziś go nie mogę znaleźć. To jeszcze raz: mam szczeniaka - Tofik. Jest super, ale obgryza meble. Obgryza je gdy zostaje sam. Mam zniszczoną ławę i krzesło. Mogę go zamykać w łazience czy przedpokoju, ale jakoś mi się ten pomysł nie podoba. W sklepie gdzie robiłem dla niego pierwsze zakupy pani polecała mi preparat [URL="http://www.karus.com.pl/chew-spray-230ml-p-818.html"]przeciwko obgryzaniu z firmy 8in1 [/URL]Tylko tak się zastanawiam czy aby jest on skuteczny i czy nie niszczy mebli. O ile pamiętam to pani tłumaczyła, że należy najpierw wypróbować go w jakimś mało widocznym miejscu. To by znaczyło, że może czasem coś zniszczyć. No i nie wiem czy kupić. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Quote
kaczor Posted April 25, 2012 Author Posted April 25, 2012 No dobrze teraz już widzę mój wpis. Ciekawe co się stało z tamtym. Quote
LadyS Posted April 25, 2012 Posted April 25, 2012 A próbowałeś czegoś bardziej naturalnego? Np. soku z cytryny? Quote
kaczor Posted April 25, 2012 Author Posted April 25, 2012 Spray będzie bardziej wygodny. Kupię raz i będzie do psikania, a z cytrynę trzeba się bardziej bawić, a do tego będzie pachniało w całym mieszkaniu. I to mi uświadomiło, że nie wiem czy ten spray ma jakiś zapach. Ja nawet kadzidełek w domu nie lubię ani świeczek zapachowych - żona strasznie na to narzeka bo ona bardzo lubi:(. Quote
LadyS Posted April 25, 2012 Posted April 25, 2012 [quote name='kaczor']Spray będzie bardziej wygodny. Kupię raz i będzie do psikania, a z cytrynę trzeba się bardziej bawić, a do tego będzie pachniało w całym mieszkaniu. I to mi uświadomiło, że nie wiem czy ten spray ma jakiś zapach. Ja nawet kadzidełek w domu nie lubię ani świeczek zapachowych - żona strasznie na to narzeka bo ona bardzo lubi:(.[/QUOTE] Ale cytryna jest tańsza i dostępna od ręki ;) Poza tym - nie trzeba non stop smarować mebli, bo smak kwaśny się utrzyma, a to on głównie zniechęci psa ;) Quote
Klaudia M. Posted April 25, 2012 Posted April 25, 2012 To zależy od psa, ja raz dałam cytrynę psu i ją zjadł. Krzywił się ale zjadł:D:D Quote
kaczor Posted April 26, 2012 Author Posted April 26, 2012 Napisałem maila do sklepu z pytaniem czy on jakoś pachnie i jakie mają z nim doświadczenia. Ponoć skuteczny i prawie bezwonny, ale jako ciekawostkę dostałem link do artykułu na ich blogu na temat preparatu. Polecam przeczytać bo jest zaskakujący w treści. Tu link [URL="http://www.blog.karus.com.pl/?p=356"]blog.karus.com.pl[/URL] - w skrócie, psy bez problemów z układem pokarmowym nie będą obgryzać nic co zostanie wysmarowane preparatem, psy które mają problemy z układem pokarmowym mogą wręcz go zlizywać z każdego przedmiotu. I co wy na to? Osobiście zaryzykują i kupię - a jak przetestuję do dam znać. Quote
kaczor Posted May 7, 2012 Author Posted May 7, 2012 No to już niedługo będę coś wiedział - właśnie złożyłem zamówienie. Quote
evee Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 u mnie nic nie dały. Pies chętnie oblizywał sól i cytrynę... Quote
Handzia55 Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Gdy miałam w domu szczeniaka boksera i obgryziony róg ławy w pokoju, posmarowałam rogi mebli pastą zrobioną z ostrej papryki i odrobiny oliwy. Pies przestał raz na zawsze obgryzać meble. Ten sposob sprawdził się też u kilku moich znajonych. Quote
Guest TTB Posted July 7, 2012 Posted July 7, 2012 moje cytryne i wszelie przyprawy zżerały.. próbowałam tego 8in1 jakośtam działał, ale hitem okazał się taniutki odstraszacz z certecha (to Ci co robią żwirki Benek) - [url]http://www.qbrak.pl/produkt/598/akyszek-spray-odstraszajacy-psy-350ml[/url] - pies omija właściwie popryskane miejsca i jest spokój Quote
tomektr Posted August 18, 2012 Posted August 18, 2012 Ja zastosowałem prosty patent - pieprz ziołowy (delikatne posypałem zwilżone wcześniej wodą meble i kosz wiklinowy do spania) Nie musiałem powtarzać :-) Po pierwszym posypaniu nigdy żaden mebel nie był już ogryziony. Quote
Joven Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 Biz obgryza prysznic... wypróbowałam smarowanie: -pastą chilli - chrzanem -musztardą - perfumami - cytryną z pieprzem wygląda na to, że mam psa smakosza przypraw, bo absolutnie mu nie przeszkadza smak w/w produktów dzisiaj w końcu wypróbowałam maść-krem eukaliptusową mentolową, którą się wsmarowuje w plecy przy przeziębieniu (taki ben gaj), albo się znudziło pieskowi albo pomogło ;) przy czym nadmienię, że Biz upodobał sobie tylko 1 miejsce w domu - uszczelkę od drzwi prysznicowych... Quote
mariusz800 Posted March 21, 2013 Posted March 21, 2013 Na mojego jamnika podziałało smarowanie kantu wersalki cebulą. Co prawda musiałem powtarzać tą czynność co jakiś czas ale podziałało. Efektem ubocznym był niezbyt przyjemny zapach w mieszkaniu. Jednak przez miesiąc dało się wytrzymać bo potem bestia przestała już obgryzać wersalkę nawet jeśli nie była wysmarowana cebulą. A może wpływ na to miał fakt, że przerzucił się na stare buty :) Quote
Recommended Posts