Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pszepraszam jesli się powtarzam zwłaszcza ze pytanie z gatunku głupawych, ale dzis znajomy zapytał mnie, do czego psu wąsy?
Szczerze mówiac nie wiem i bardzo mnie to zaciekawiło :) :lol:

Posted

wąsy czyli wibrysy, ułatwiają psu ocene odległości i lokalizację. tak czytałam chyba u Corena? ale to prawda bo znajoma podcinała swojemu psu bródke i ucięła wibrysy więc biedaczek caly czas walil kufą w miskę jak chcial sie napic i miał pare innych problemów z dokładną lokalizacją aż mu ni odrosły

pozdrawiam

Posted

Jest dokładnie tak jak pisała przedmówczyni. Wąsy(innaczej wibrysy) są swego rodzaju narządem równowagi. Zwierze ocenia za ich pomocą dystans i lokalizuje obiekty. Szczególnie wrażliwe wibrysy występuja u kotów. Po ich ucięciu zwierze moze mieć problemy lokomocyjne:evil_lol:

Posted

[quote name='NattyGG']tak przypuszczałam
Dzięki :)[/quote]

Studentki zootechniki(byłe i obecne) w składzie shangri_la i ja polecają sie na przyszłosć:cool3:

Posted

[quote name='Moskva']Studentki zootechniki(byłe i obecne) w składzie shangri_la i ja polecają sie na przyszłosć:cool3:[/quote]
hyhyhy

[SIZE=1] przepraszam za OT ale nie moglam sie powstrzymac[/SIZE] :razz:

pozdrawiam :lol:

Posted

A ja podczepię się pod temat i zapytam- czy jeżeli psowi wąsy " odpadają ", oczywiście raz na jakiś czas, nie non stop- to jest to objawa jakiejś choroby, czy to normalne?

Posted

jeśli gubi sporadycznie to jest to normalne :lol:, psy gubią wibrysy, łamią je itp.. przeciez każdego dnia czegoś nimi dotykają, na szczęście wąsy bardzo szybko odrastają :evil_lol:

pozdrawiam

Posted

Dzięki, spytałam bo nie byłam dokońca pewna.

Wczoraj znalazłam takiego wąsa na mojej pościeli. Myślałam, że może trzeba dawać jakieś odżywki/ preparaty wzmacniające?

Posted

Rybcia - jak znalazłas to zachowaj. Kiedyś ludzie wierzyli, że wibrysy dzikich zwierząt(głownie kotów) dają nieograniczoną moc i odwage!:cool3:

[SIZE=1]To tak z ciekawostek.[/SIZE]

Posted

[quote name='Moskva']Rybcia - jak znalazłas to zachowaj. Kiedyś ludzie wierzyli, że wibrysy dzikich zwierząt(głownie kotów) dają nieograniczoną moc i odwage!:cool3:

[SIZE=1]To tak z ciekawostek.[/SIZE][/quote]

Kiedy ja to już wyrzuciłam! ;)

Posted

[quote name='Rybc!a']Kiedy ja to już wyrzuciłam! ;)[/quote]

No to z odwagi nici:shake:
Z drugiej strony - twój pies to napewno nie dzikie zwierze wiec nie gwarantuje, ze by sie udało.

• 3 years later...
Posted

[quote name='Polna']Zawsze mnie dziwiło obcinanie wąsów w niektórych rasach np. spanielach ;)[/QUOTE]
albo u amstaffów. ostatnio na wystawie się nas o to pytano. przyznam, że byłam w szoku. potem znajomi powiedzieli mi, że tak jest przyjęte. dla mnie to nonsens... tym bardziej, że jak piszecie może zaburzyć koordynację ruchową :S

Posted

[quote name='karola&gacek']Czy ktoś mi może powiedzieć w jakim celu obcina się psom takim jak spaniele, grzywacze itp. wąsy? Rozumiem (a właściwie to nie) że dla jakiś tam celów by ładniej wyglądał, ale co jeszcze?[/QUOTE]

Jeśli chodzi o grzywacze, to po prostu tak jest we wzorcu rasy.
Nie zauważyłam żeby jakiemukolwiek grzywkowi brak wąsów przeszkadzał ;)