NattyGG Posted February 14, 2007 Posted February 14, 2007 pszepraszam jesli się powtarzam zwłaszcza ze pytanie z gatunku głupawych, ale dzis znajomy zapytał mnie, do czego psu wąsy? Szczerze mówiac nie wiem i bardzo mnie to zaciekawiło :) :lol: Quote
shangri_la Posted February 14, 2007 Posted February 14, 2007 wąsy czyli wibrysy, ułatwiają psu ocene odległości i lokalizację. tak czytałam chyba u Corena? ale to prawda bo znajoma podcinała swojemu psu bródke i ucięła wibrysy więc biedaczek caly czas walil kufą w miskę jak chcial sie napic i miał pare innych problemów z dokładną lokalizacją aż mu ni odrosły pozdrawiam Quote
Moskva Posted February 14, 2007 Posted February 14, 2007 Jest dokładnie tak jak pisała przedmówczyni. Wąsy(innaczej wibrysy) są swego rodzaju narządem równowagi. Zwierze ocenia za ich pomocą dystans i lokalizuje obiekty. Szczególnie wrażliwe wibrysy występuja u kotów. Po ich ucięciu zwierze moze mieć problemy lokomocyjne:evil_lol: Quote
Polna Posted February 14, 2007 Posted February 14, 2007 Zawsze mnie dziwiło obcinanie wąsów w niektórych rasach np. spanielach ;) Quote
Moskva Posted February 14, 2007 Posted February 14, 2007 [quote name='NattyGG']tak przypuszczałam Dzięki :)[/quote] Studentki zootechniki(byłe i obecne) w składzie shangri_la i ja polecają sie na przyszłosć:cool3: Quote
shangri_la Posted February 14, 2007 Posted February 14, 2007 [quote name='Moskva']Studentki zootechniki(byłe i obecne) w składzie shangri_la i ja polecają sie na przyszłosć:cool3:[/quote] hyhyhy [SIZE=1] przepraszam za OT ale nie moglam sie powstrzymac[/SIZE] :razz: pozdrawiam :lol: Quote
Rybc!a Posted February 15, 2007 Posted February 15, 2007 A ja podczepię się pod temat i zapytam- czy jeżeli psowi wąsy " odpadają ", oczywiście raz na jakiś czas, nie non stop- to jest to objawa jakiejś choroby, czy to normalne? Quote
shangri_la Posted February 15, 2007 Posted February 15, 2007 jeśli gubi sporadycznie to jest to normalne :lol:, psy gubią wibrysy, łamią je itp.. przeciez każdego dnia czegoś nimi dotykają, na szczęście wąsy bardzo szybko odrastają :evil_lol: pozdrawiam Quote
Greven Posted February 16, 2007 Posted February 16, 2007 To normalne - wypadają i odrastają - przecież nie są te same na całe życie ;) Quote
Rybc!a Posted February 16, 2007 Posted February 16, 2007 Dzięki, spytałam bo nie byłam dokońca pewna. Wczoraj znalazłam takiego wąsa na mojej pościeli. Myślałam, że może trzeba dawać jakieś odżywki/ preparaty wzmacniające? Quote
Moskva Posted February 16, 2007 Posted February 16, 2007 Rybcia - jak znalazłas to zachowaj. Kiedyś ludzie wierzyli, że wibrysy dzikich zwierząt(głownie kotów) dają nieograniczoną moc i odwage!:cool3: [SIZE=1]To tak z ciekawostek.[/SIZE] Quote
Rybc!a Posted February 16, 2007 Posted February 16, 2007 [quote name='Moskva']Rybcia - jak znalazłas to zachowaj. Kiedyś ludzie wierzyli, że wibrysy dzikich zwierząt(głownie kotów) dają nieograniczoną moc i odwage!:cool3: [SIZE=1]To tak z ciekawostek.[/SIZE][/quote] Kiedy ja to już wyrzuciłam! ;) Quote
Moskva Posted February 16, 2007 Posted February 16, 2007 [quote name='Rybc!a']Kiedy ja to już wyrzuciłam! ;)[/quote] No to z odwagi nici:shake: Z drugiej strony - twój pies to napewno nie dzikie zwierze wiec nie gwarantuje, ze by sie udało. Quote
Mari Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 [quote name='Polna']Zawsze mnie dziwiło obcinanie wąsów w niektórych rasach np. spanielach ;)[/QUOTE] albo u amstaffów. ostatnio na wystawie się nas o to pytano. przyznam, że byłam w szoku. potem znajomi powiedzieli mi, że tak jest przyjęte. dla mnie to nonsens... tym bardziej, że jak piszecie może zaburzyć koordynację ruchową :S Quote
karola&gacek Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 Czy ktoś mi może powiedzieć w jakim celu obcina się psom takim jak spaniele, grzywacze itp. wąsy? Rozumiem (a właściwie to nie) że dla jakiś tam celów by ładniej wyglądał, ale co jeszcze? Quote
Iza. Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 [quote name='karola&gacek']Czy ktoś mi może powiedzieć w jakim celu obcina się psom takim jak spaniele, grzywacze itp. wąsy? Rozumiem (a właściwie to nie) że dla jakiś tam celów by ładniej wyglądał, ale co jeszcze?[/QUOTE] Jeśli chodzi o grzywacze, to po prostu tak jest we wzorcu rasy. Nie zauważyłam żeby jakiemukolwiek grzywkowi brak wąsów przeszkadzał ;) Quote
Recommended Posts