Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich serdecznie. od pewnego czasu Radar czyli włochaty owczarek ma diagnozowane wodobrzusze. Sprawa zaczęła się od trudności z wypróżnianiem (tak jakby bardzo dużo wysiłku musiał włożyć w tę czynność i wielokrotnie musiał podchodzić do tematu) i z tym trafił do weterynarza ale on nie stwierdził nic oprócz nieco większej prostaty i zalecił zmianę diety na mniej alergiczna (odstawienie wołowiny)
Następny etap to była wizyta jakieś 2 tyg temu kiedy zauważyliśmy wyraźnie powiększony brzuszek i brak apetytu (brak apetytu dało się zauważyć wcześniej ale nie był jakiś bardzo niepokojący i zgoniliśmy sprawę na to ze jako uczuciowe stworzenie woli jeść w naszym towarzystwie co rzeczywiście conieco pomagało ;) )
Wcześniej zauważyłem tez ze mimo ze biega sporo po ogrodzie i do ospałych nie należy, to że po biegu szybciej niz kiedyś sie meczy wydawało mi sie to dziwne nawet biorąc pod uwagę wiek (ma 7 lat )
ostatnio stał sie tez bardziej "leżący" i "jęczący"
zrobiliśmy mu punkcje przy pierwszej wizycie i płyn byl przezroczysto-krwisty jak duża ilość osocza z mniejsza ilością krwi ale czyste i tak tez zostało to zdiagnozowane, zaskoczyło mnie to ze wet. stwierdził ze badanie płynu z jamy brzucha nie jest potrzebne, ze widać od razu ze jest to przesącz z układu krwionośnego.
zalecił tez badania kardiologiczne, b. krwi i wykonaliśmy usg. Wyniki wstawiam poniżej:

[url]http://i184.photobucket.com/albums/x187/zooey___/skanowanie0024.jpg[/url]
[url]http://i184.photobucket.com/albums/x187/zooey___/skanowanie0025-1.jpg[/url]
[url]http://i184.photobucket.com/albums/x187/zooey___/skanowanie0026-1.jpg[/url]

Ponoć samo serce mimo ze nieco powiększone nie powinno skutkować takimi aż efektami
zaskoczyło mnie tez ze odradzono nam badanie ciśnienia bo jeśli diagnozuje sie ze następuje przesącz ciśnieniowy z układu krwionośnego to chyba dobrze ogólne ciśnienie zbadać (choć to może sprawa żyły wrotnej i ciśnienia tam, nie wiem.
Jak na razie mierzymy Radara centymetrem i obwód utrzymuje się w okolicach 86-90 cm ale nic konkretnie nie zdiagnozowano jako przyczyne bezpośrednią wodobrzusza,
należałoby pewnie wykonać dodatkowe badania
i tu moje pytania
- Oczywiście co o tym sądzicie jaka może być przyczyna
- jakie badania byłyby jeszcze wskazane
- Zwrócono mi uwagę na taką możliwość ze sprawa może mieć początek w utrudnieniu wchłaniania przez kosmki jelitowe - tzn sprawa genetycznie niewłaściwej budowy i zatykania się tych kosmków a w efekcie utrudnienia wchłaniania pewnych związków i dalsze efekty z tym związane (tu proszę o komentarz tego podejrzenia)
Dziękuje bardzo i pozdrawiam wszystkich :)

Posted

Koniecznie szersze badanie krwi ( białko całkowite, albuminy, cholesterol i triglicerydy bezwzględnie - jeśli wodobrzusze ma być "pochodzenia jelitowego" to pierwsze 2 wskaźniki będą znacznie obniżone, albuminy "trzymają" wodę w naczyniach; dobrze było by też oznaczyć jonogram (wapń, potas, sód, chlorki, fosfor), bilirubinę, GGT i globuliny).
Badanie płynu wraz z cytologią pozwola np. wykryć komórki nowotworowe (niektóre nowotwory np. międzybłoniak mogą powodować wodobrzusze, a często nie widać ich w USG (szczególnie na początku choroby). Moim zdaniem badanie płynu to w tym wypadku podstawa, szczególnie jeśli wykluczono serce jako przyczynę wodobrzusza.