chicken Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Piękne psy :loveu: Na szkoleniu mam kontakt z jednym BOS-ikiem z Fortunatusa :cool3: Bardzo sympatyczny psiaczek. Zauroczylam sie w tej rasie na tyle, ze jest brany pod uwage jako kondydat na mojego drugiego pieska :multi: Narazie zbieram tylko informacje bo na nastepnego pieska bede musiala jeszcze sporo czekac :-( Ktore hodowle w polsce prowadza linie BOS-ow pracujacych? Quote
jovi Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 W Polsce, podobnie jak i właściwie w całej Europie nie ma typowych linii pracujących. A po co Ci pies z takiej linii ? Biały Owczarek to pies uwielbiający współpracę z przewodnikiem, robienie z nim i dla niego dosłownie czegokolwiek, bardzo łatwo i chętnie się szkoli jeżeli prowadzone jest to odpowiednimi metodami ! Zapewniam Cię, że spokojnie W KAŻDYM miocie ( który ma jakieś 7 sztuk ) znajdziesz szczeniaka do sportu i nie trzeba tu nic wydziwiać ! Ja np. nie mam psów ani jakoś szkolonych ani z linii pracujących ani Bóg wie co, a moje szczeniaki sprawdzają się w różnych dyscyplinach. Quote
chicken Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Moze masz racje... Widzialam tu Wasza dyskusje na temat psow pracujacych, a ja wlasnie chcialabym psa, ktory bylby wszechstronny, tzn psa, ktory bylby dobrym psem rodzinnym, z ktorym mozna uprawiac psie sporty (interesuje mnie posluszenstwo oraz szkolenie psa ratowniczego no i moze agility) jak i rowniez pojezdzic na wystawy :lol: Quote
jovi Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 To spokojnie znajdziesz takiego szczeniaka w Polsce. Musisz tylko powiedzieć hodowcy jakiego szczeniaka poszukujesz i wowczas poleci odpowiednie szczenię z miotu :) Quote
chicken Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 [quote name='jovi']To spokojnie znajdziesz takiego szczeniaka w Polsce. Musisz tylko powiedzieć hodowcy jakiego szczeniaka poszukujesz i wowczas poleci odpowiednie szczenię z miotu :)[/quote] Juz nie moge doczekac sie tej chwili :multi: Narazie musze dojrzec do posiadania dwoch psiakow i zglebic wiedze na temat BOSow ;) Bede podpatrywac rozwoj wychowanka fortunatusa :lol: Mam pytanie co do wymogow ruchowych. Czy BOS po okresie wzrostowym, gdy juz bedzie w pelni zwiazany, moze biegac luzno (bez smyczy) przy rowerze? Quote
marie Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Oczywiscie, ze moze. A nawet lubi. Musisz tylko pamietac, ze to zdecydowanie jest klusak, a nie galopant, jak husky. Nie bedzie tez tak wytrzymaly i dlugodystansowy jak malamut. Moja psica biega i przy rowerze i (bardzo amatorsko) bikejoring i canicross. Z polnocniakami szans nie ma, ale frajdy nam to dostarcza bardzo wiele :) Quote
aventia Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 Bieganie jak bieganie, ale pływanie to białasy uwielbiają ponad wszystko :lol: Quote
marie Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Ech Aventia! To fakt - niestety takze w kaczych stawkach niopodal domu :( Malo tego, ze jak wychodzi to wyglada jakby jej ktos dolna polowe obcial, to jeszcze ten szlam wydaje z siebie taki wozduch, ze trudno wytrzymac 5 m dalej :D Co najmniej kilka BOS'ow bardzo tez lubi tor przeszkod - moja akurat do agility nie specjalnie, ale bieg przez przeszkody jako rozrywka i trening sprawdza sie swietnie. Quote
aventia Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Nasza Awa jak jej stanie na drodze inny pies, to absolutnie go nie ominie, zawsze przeskakuje :lol: Co do kąpieli, to u nas też bywa, że te 5 metrów trzeba zachować. Każda woda - dobra woda :lol: Quote
chicken Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 Dzis mialam blizszy kontakt z BOS-em, troszke sie z nim pobawilam ;) Super maluch (choc juz wyrosniety :eviltong:). A czy wasze BOS-y sa w jakis sposob lekliwe? Przejawiajace agresje w okreslonych sytuacjach itd itd? Quote
marie Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 O! A ktorego spotkalas? Moj sucz jest lekliwy - miala pelen zestaw skazy kenelowej. Bardzo ladnie swoje strachy przepracowuje. Nie spoczela na laurach po okresie dojrzewania - rozwija sie nadal. BOS, we wzorcu, ma wpisana nieufnosc do obcych. Nadmierna lekliwosc i tym bardziej agresja to wady. Lekliwosc daje sie przepracowac, czesto jest wynikiem nieprawidlowego postepowania wlascicieli. Ja wiem o doslownie kilku nadmiernie bojazliwych. O agresywnym wiem jednym, ale u niego to nie jest wada psychiki tylko spadek po szkoleniowcu kretynie - zlamal psa. Quote
chicken Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Blow Fortunatus ;) Przesympatyczny psiaczek :loveu: Ma swietna psychike :lol: Quote
chicken Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 Jak tam poszlo Wam w Łodzi... Mnie dzis nie bylo na wystawie i nie moglam sie przypatrywac tym bialym pieknoscia nad czym bardzo ubolewam :placz::placz: Quote
aventia Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Niektórzy właściciele białasów mają takie problemy, ale o tym sami powinni napisać, można też poczytać na forum białych owczarków. Nasza sunia była nerwowa na pierwszych wystawach, z czasem to przeszło, teraz jeździmy i jest OK. A psu od początku jest wszystko jedno gdzie go zabieramy, z kim, po co, ile jest psów itp.itd. :lol: Wszędzie mu się podoba i z wszystkimi wita się wylewnie :lol: Quote
marti91 Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 To teraz tak. Wcześniej wymarzyłam sobie bordera, ale moja mama miała jakieś wąty. Znalazłam cattle doga, niby się mamie podobał, jak w internecie zobaczyła zdjęcie to mówiła: o to ten niebieski? Ale nagle zaczęły jej się podobać duże psy, tyle że moja mama to patrzy tylko na wygląd, a dla mnie liczy się to, czy pies będzie chciał chętnie ze mną pracować, czy będę mogła z nim jakieś sporty uprawiać (a bardzo bym chciała) i tu skłaniam się do białaska. I tak na kupno psa mam jeszcze kilka lat, ale już teraz zbieram info głównie o tych 3 rasach. BOSy podobają mi się szczegółnie ze względu na ich delikatny charakter, nie chcę pracować z psem na zasadzie "może ty złamiesz mnie i będziesz miał spokój ale prędzej ja złamię ciebie". Nie popełnię tego błędu co z moim kundelkiem i od małego bedę socjalizować z innymi psami, ludźmi, kotami i zjawiskami. Lubię jak pies jest przy mnie i spogląda z pytaniem czy coś porobimy. Po za tym uwielbiam uczyć psy, fajnie patrzeć, jak psiak kombinuje, i jaką ma satysfakcję jak wykombinuje i zasłuży na nagrodę:) Także może coś jeszcze się zmieni, w końcu mam duzo czasu na przemyślenie kupna zwierzaka, ale znając moje zamiłowanie do dużych psów BOSek pewnie u nas zagości, a niedługo po nim cattle i kiedyś może borderek:) Quote
wiska Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 ja znam we wroclawiu kobiete ktora zaklada wlasnie hodowle owcz szwajcarskich(tzn ma suke i wg tereaz czeka na rejestracje). szczeniaki chyba beda gdzies na wiosne wiec jak ktos chce kontakt to na pw ;) suczka jest super(budowa i wg) jedyna jej wada jest plochliwosc (troche boi sie obcych mezczyzn) ,ale jest to spowodowane zla socjalizacja w szczeniectwie.Poza tym jest lagodna,mieszka z psami ,konmi i dziecmi :) takze polecam Quote
michau Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 [quote name='wiska']jedyna jej wada jest plochliwosc (troche boi sie obcych mezczyzn)[/quote] To po co zakładać hodowlę? Czy nie powinna najpierw popracować z suczką nad tym lękiem? Nie mam doświadczenia w hodowli, ale mam obawy czy szczeniaki nie odziedziczą tej płochliwości... A płochliwy owczarek... hmm to nienajlepiej Quote
vpassione Posted November 6, 2008 Posted November 6, 2008 Jeśli lęk w stosunku do obcych mężczyzn był wywołany jakimś wydarzeniem, czy złą socjalizacją to szczeniaki tego nie odziedziczą(co nie znaczy, że właścicielka suki powinna pracować nad tym kontaktem z obcymi). Inna sprawa, jeśli pies po prostu jest strachliwy, wtedy faktycznie nie wiem po co zaczynać hodowlę od suki z takim charakterem. Przecież w rasie takie lękliwe osobniki nie są pożądane. No i trochę ciężko mi sobie wyobrazić, jak taka strachliwa suka na wystawach zdobędzie cokolwiek(a mówimy o hodowaniu, a nie produkcji psów). Quote
fronucha Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 hodowlankę zrobi spokojnie!!! I jeśli już chce mieć szczeniaki to lepiej niech ją zrobi. Lepsze rasowe lękliwe niż kolejne bidy bez papierów. Quote
marie Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 Lepsze rasowe, niz pseudo fakt. Tyle tylko, ze u bialych owczarkow plochliwosc jest problemem i powielanie go to, imo, glupi pomysl. Wprawdzie jesli suka jest lekliwa po zlej socjalizacji lub przezytej traumie to nie przekaze tego genetycznie, ale: Po pierwsze trzeba miec pewnosc, ze lek stad pochodzi, a o to jest trudno. Byc moze takie samo zdarzenie u psa z prawidlowa psychika nie pozostawiloby sladu. Po drugie co z tego, ze lek jest nabyty, jesli suka swoje wzorce zachowan przekaze szczenietom w okresie socjalizacji. W tej kokretnej rasie brak pewnosci siebie jest czesty i latwy do sprowokowania. Oprocz mutacji MDR1 stanowi jeden z podstawowych problemow hodowlanych. Quote
michau Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 [quote name='fronucha']hodowlankę zrobi spokojnie!!! I jeśli już chce mieć szczeniaki to lepiej niech ją zrobi. Lepsze rasowe lękliwe niż kolejne bidy bez papierów.[/quote] A w czym niby lepsze? Stanowczo protestuję przeciw takiemu postępowaniu. Takie stawianie sprawy tylko szkodzi rasie! Lepsze żadne szczeniaki niż rasowe lękliwe!! Quote
hulan Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 Witam wszystkich od dawna czytam i od dzis jestem tu nowa:multi: tez chcemy bialaska i nawet juz dzisiaj bylismy pewni ktorego, ale problem z lekliwoscia nie byl nam znany! i dalej jestesmy niezdecydowani :shake: moze wiecie kto ma teraz szczenieta, szukamy suczki dlugowlosej z czarnym nochalem... za wszelka pomoc dziekuje Quote
jovi Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 W tej chwili tylko w jednej hodowli może jest jeszcze wola długowłosa sunia , napisz na priva to dam namiary. Ale za jakiś miesiąc powinny się urodzić kolejne ;) Quote
michau Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 [quote name='jovi']. Ale za jakiś miesiąc powinny się urodzić kolejne ;)[/quote] Zatem spokojnie. Co nagle to po diable... :cool1: Quote
aventia Posted January 21, 2009 Posted January 21, 2009 Oj miotów to troszkę teraz będzie :cool3: tj. w 2009 roku. Vpassione chyba pozwolisz, że podam gdzie można coś więcej się dowiedzieć ;) [URL="http://baza-bos.cba.pl/mioty.html"]Bia?y Owczarek Szwajcarski[/URL] Quote
Recommended Posts