Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 5 miesięczną suczkę która czasem ma takie napady i zaczyna gryźć i drapać swoją poduszkę jedną już zniszczyła i teraz ma nową i jest to samo.
Nie wiem dlaczego ona to robi. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć?

Posted

Pewnie robi tak dlatego, że uważa to za doskonałą zabawę :razz:

Zaobserwuj, w jakich momentach zaczyna niszczyć.
Gdy się czymś zestresuje?
Gdy jest znudzona?
Gdy zostaje sama?

Czy ma zabawki, którymi mogłaby się zająć? Moje psy zawsze niszczyły posłania, a szczególnie lubią wygryzać i wydrapywać wszystko, co ma gąbkę w środku (dotyczy to także materaca na łóżku, wrr). Może Twoja suczka dostaje gumowe, albo plastikowe zabawki, a wolałaby coś, co można potarmosić i rozerwać?

Posted

Takie zachowanie przechodzi z wiekiem - znam je z autopsji :evil_lol: Proponuje kupic solidne poslanie typu ponton, rzucic na niego stary kocyk - pies bedzie tarmosil kocyk, kopal i podgryzal, natomiast samemu poslaniu po kilku nieudanych probach da spokoj.
Chyba, ze masz AST lub wiekszego podgryzacza - wtedy nawet ponton moze nie wytrzymac ;)

Posted

Dzieki za odpowiedzi
Mój gryzoń jest beaglem więc raczej nie powinna dać rady
Jeśli chodzi o to kiedy gryzie swoje posłanie to głównie kiedy chce się bawić a my ją ignorujemy bo akurat nie mamy czasu lub ochoty (uczymy ją że to my decydujemy kiedy się bawimy) wtedy ona idzie na swoje miejsce i w ten sposób okazuje swoje niezadowolenie lub chce jeszcze jakoś zwrócić na siebie uwagę tak mi się wydaje
raz zniszczyła posłanie zupełnie wyrzucając z poduszki całą zawartość jak poszliśmy spać i ona została sama. To zdarzyło się tylko raz bo zawsze jak idziemy spać to ona też grzecznie kładzie się na swoje miejsce i zasypia.
W każdym razie mam nadzieję że jej to przejdzie tak jak napisała SuperGosia.
Dzięki za odzew.

• 1 year later...
Posted

mój pies za niedługo skończy 2 lata, nie ma z nim duzo problemów, ale wiecznie gryzie swoje posłonia, wszelkie koce i poduszki, nie mam pomysłu co zrobić, kupić nowe legowisko??, natomiast gdy chce mu odebrać to co gryzie staje się agresywny skacze i próbuje zębami wytargac, gryzie nawet wtedy kiedy chce sie z nim bawić, przy kazdej okazji
prosze o pomoc.

Posted

To twoja sunia gryzie swoje posłanie i jest szczeniakiem.A mój 6 letni pies,gryzie...ale nie swoje tylko moje posłanie:shake: już dwie poszewki na kołdrę mi pogryzł :eviltong::shake:

Posted

Cil@, a co robisz z psem, jak spedzacie czas, ile ma spaceru/szkolenia, co to za pies?
Poczytaj wiecej w podforum o agresji, tam chyba bardziej to by pasowalo.

Posted

No to sama sobie odpowiadasz. Wyobraz sobie godzinke dziennie zajecia dla mlodego, energicznego psa. Jest znudzony i znajduje sobie sam zajecie.
Kubraczek na psa, ze 3-4 spacery dziennie, w tym jeden dlugi, praca/zabawa w domu i na dworzu, szkolenie (dobra szkolka) i sie wszystko pouklada.

PS. To, ze w zabawie czasem cos zniszczy, to sie zdarza ;). W koncu jak w tramwaju zahaczysz rajstopami i beda do wyrzucenia - to nie ma nad czym rozpaczac. Bierz po prostu gorsze, "psowe" ubrania na czas zabawy, spaceru.

Posted

jest to pies rasy shih-tzu, wychodzi na spacer ok. 3 razy dziennie od15- 20 min, czasami zdaza sie dłuzszy spacer szczególnie latem, tak 10 albo 5 minut dziennie czekoś go uczę, raz łapę, siad, przychodzenie na zawołanie itd. to też nic oprócz tego gryzienia nie mam do niego ,nigdy by mnie nie ugryzł , ale jak tak skacze to czasami mu sie zdazy zachaczyć zębem o moją bluzke i do wyrzucenia

Posted

Zobacz, w co mozna sie bawic z malym psem:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=1Q0zlPMobw0&feature=PlayList&p=3D94CB1B67158273&playnext=1&index=3]YouTube - Henrietta the Dancing Dog[/url]
Kiedys widzialam szitke na pokazach, szla jak burza :).

Posted

[quote name='Cil@']mój pies za niedługo skończy 2 lata, nie ma z nim duzo problemów, ale wiecznie gryzie swoje posłonia, wszelkie koce i poduszki, nie mam pomysłu co zrobić, kupić nowe legowisko??, natomiast gdy chce mu odebrać to co gryzie staje się agresywny skacze i próbuje zębami wytargac, gryzie nawet wtedy kiedy chce sie z nim bawić, przy kazdej okazji
prosze o pomoc.[/quote]

Nikt nie mówił, że shih tzu będzie łatwo :razz:

Sama posiadam taką 17 miesięczną pannę, ale na szczęście atrakcji w stylu gryzienie swojego legowiska mi uniknęła (ale za to zjadła dwa krzesła drewniane) :evil_lol:

Musisz być stanowcza - nie, nie wolno i koniec. Odbierasz rzecz, którą gryzie i chowasz w niedostępne miejsce.

Czy Twój psiak ma do gryzienia jakieś zabawki, albo takie sztuczne gości? Może mu takich atrakcji brakuje i dlatego gryzie co popadnie :eviltong:

• 3 years later...
Posted

Hej - Ja z kolei mam taki problem. Mam 9 miesięcznego AST - i on nie dość, że gryzie posłanie w klatce to jeszcze je zjada... Dostaje nowy koc a po powrocie zostaje koc z dziurami i nie ma strzępków.. Jest codziennie meczony przed wjsciem z domu i jak go nagrywałem to denerwuje się zaledwie jakies 20 do 30 minut no ale to wystarcza zeby wygryżć i zjeść kawałek koca.....
Co robic !! Boje sie o niego.. Jak mam mu przetłumaczyc do tego psiego rozumu ze to wcale nie jest fajne i co wazniejsze zdrowe !!

Posted

Po pierwsze - czy pies był dobrze przyzwyczajony do klatki? Czy miewał tam gryzaki - naturalne, do jedzenia i czy wtedy (w Twojej obecności lub bez niej) zdarzało się, że gryzł kocyk?
Po drugie - czy nie jest czasem tak, że wkładasz go do klatki tuż po spacerze, zanim zdąrzy "ochłonąć" i wyluzować?

Posted

Przyzwyczajałem go zgodnie z zaleceniamy w ksiażkach "drugi koniec smyczy" "przechytrzyc psa". Do klatki dostaje kong oraz orke - oba wypelnione jedzeniem. Do tego czasem jakies ucho albo kawałek suchego chleba. Ponadto ma tez swoje zabawki - gryzaki. Rano na dłuższy spacer wychodzi o 7:30 oraz na ostatnie siku tuz przed wyjściem czyli o 9:40 i wtedy odrazu po powrocie jest zamykany. Zdażało się że gryzł kon w mojej obecności.. wtedy uzywam komendy - nie. Czy moze to byc dlatego ze wychodze z nim z to ostatnies siku ? Wtedy jest na dworzu niecale 10 minut..

Posted

A czy on gryzie te gryzaki, interesuje się kongiem, czy od razu idzie kocyk w zęby?

Generalnie ja bym odradzała spacer tuż przed wyjściem. Lepiej wyjść z nim jakieś pół h przed wyjściem z domu i zaproponować mu wejście do klatki z takim mniej więcej wyprzedzeniem. Dać konga i wyjść, jak pies wyluzuje i zajmie się jedzeniem :) Skoro z nagrań wynika, że denerwuje się około 20-30 minut po wyjściu, to może po prostu on nie zdąrzy wyluzować i już zostaje sam... A tak, to ułoży się spokojnie i się zdrzemie, nawet nie zauważy, że nie ma nikogo.

Spacer nawet krótki, to dla psa silny bodziec, a ASTy w szczególności są psami, które łatwo pobudzić.
Trzeba też obserwować psa przed wyjściem z domu - czy dyszy, albo ślini się, a może zamiast położyć się w klatce - stoi i patrzy lub chodzi w kółko...

No i jeszcze pozostaje kwestia kocyka - mój pies np. nie znosi kocy. Jak położymy kocyk na posłanku, to on go najpierw "zdrapuje" z posłanka i kładzie się dopiero, jak kocyk jest zdjęty :roll:

• Upvote 1
Posted

Tak interesuje sie nimi. Moze zle to ujołem - on sie denerwuje jak juz skonczą mi sie przysmaki w kongu i jak juz wszystko co zjadliwe zostanie zjedzone. Wtedy troche sie podenerwuje ze jest sam. Po skomli chwile no i zabiera sie za koc..

Co do kwesti kocyka - to ja juz sam nie wiem co mam mu dac :P Reczniki tez rwie w strzepy. A potem nie ma sie na czym polozyc..

Jesli natomiast chodzi i jego samego w momencie wyjscia to wyglada to dosyc komiecznie - bo zanim dostanie konga to wyglada to tak jak by mowil - " no daj mi kong i idz juz sobie" Dostaje konga i swiat przestaje istniec :)

Od jutra zaczne z nim wychodzic inaczej - bez wyjscia na ostatnie siku. Zobaczymy czy cos to da.

Dzieki ;)