basia Posted January 9, 2005 Posted January 9, 2005 SH, a mogłabyś opisać jak wygląda taki egzamin? Ile osób w komisji, jaki system oceniania, ile pytań, etc. :wink: Quote
Asiaczek Posted January 9, 2005 Posted January 9, 2005 Napisz, napisz. Chętnie dowiemy się czegoś nt. egzaminów. Pzdr. Quote
SH Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 Mam wrażenie, że już gdzieś był podobny temat, ale nie potrafię go odszukać :-? W komisji, przed którą zdawałam swój egzamin byli: -> Pior Śliwka => historia ZKwP, systematyka i nazewnictwo ras (polskie i FCI) oraz rozpoznawanie ras na zdjęciach; -> Ewa Bukład => znajomość wzorców ras V grypy FCI oraz regulaminy zawodów psiach zaprzegów (bo równocześnie zdawałam też egzamin na asystenta w tej dziedzinie); -> Barbara Czasławska => statut i wszystkie regulaminy związkowe; -> Elżbieta Junikiewicz => genetyka; -> lek.wet. Anna Chlebek => weterynaria, w tym anatomia, fizjologia, choroby, rozmnażanie, odchów szczeniąt, profilaktyka szczepień itd. Sposród egzaminatorów tylko p.p. Czasławska i Chlebek miały pytania na karteczkach, które się losowało. Pozostali pytali "z głowy". Oczywiście przed egzaminem była "giełda pytań" :D Quote
Fuka Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 [b]A ja mam pytanie - czy ktoś wie gdzie w tym roku sie szykuja kursy asystenckie? U nas miał byc w zeszłym roku, ale z powodu niedostatecznej liczby chetnych..... Pewnosci nie mam - bo byłam zagranica i zalowalam, że mnie omija :roll: [/b] Quote
BeataK Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 słyszałam że podobno ostro maglują z genetyki ale musze pogadac z kolegą jakiś czas temu zdawał. ciekawa jestem jego opini. a z tego co wiem egz. zdaje sie w wa-wie pozdrowionka Quote
Asiaczek Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 Też mi się tak wydaje, że w W-wie są egzaminy. Pamiętam, jak moje koleżanki zdawały, to była i W-wa, i Opole i jeszcze 2-3 inne miasta. Pzdr. Quote
SH Posted June 10, 2005 Posted June 10, 2005 Kurs jest teoretycznie bezpłatny, ale... Trzy lata temu płaciłam 50 zł za materiały (+ koszt dojazdów Katowice-Kraków przez 6 miesięcy). Potem opłata egzaminacyjna -> 20 zł. W sumie niewiele... jeśli odliczyć paliwo :wink: Quote
warg2003warg Posted June 10, 2005 Posted June 10, 2005 Ja za kurs zapłaciłam 100,00 Dodatkowo materiały,ksiązki,paliwo itp. Quote
SH Posted June 10, 2005 Posted June 10, 2005 Ciekawe dlaczego za materiały trzeba było u was dopłacać :roll: Bo książki to rozumiem :wink: Mój regał z kynologiczną literaturą rozrósł się w czasie kursu o 100% ( i nadal się rozrasta :P ) Quote
sortis Posted June 22, 2005 Posted June 22, 2005 Jeśli sędzia międzynarodowy "się rozszerza", to czy od razu ma uprawnienia do oceny ras nowej grupy na wystawach międzynarodowych? Czy też dostaje uprawnienia w tej nowej grupie jako sędzia krajowy? Quote
Asiaczek Posted June 22, 2005 Posted June 22, 2005 Chyba od razu ma uprawnienia. Tak mi się wydaje. Pzdr. Quote
JustynaJK Posted June 24, 2005 Posted June 24, 2005 najpierw sędziuje 4x na krajówce,a potem ma już uprawnienia międzynarodowe,przynajmniej jak pamiętam Quote
Asiaczek Posted June 26, 2005 Posted June 26, 2005 To dosyć szybko staje się specjalistą od nowej grupy. :wink: Pzdr. Quote
shagya Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 A powiedzcie mi czy pracę sędziego kynologicznego powinno się traktować bardziej jako zawód czy może hobby? Tzn. czy trzeba przyjmować "zlecenia" na sędziowanie czy nie musimy bez żadnych konsekwencji. Czy dostajemy za sędziowanie wynagrodzenie albo coś takiego jak miesieczną wypłatę tak jak przy normalniej pracy (nauczyciel, księgowy...) czy też nie? Czy oprócz sędziowania mamy jakieś inne obowiązku względem związku (robota papierkowa itt.)? Quote
Elitesse Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 sedzia nie musi sie zgodzic na sedziowanie na wystawie na ktora zostanie zaproszony za sedziowanie dostaje wynagrodzenie lecz nie sa to jakies oszalamiajace kwoty - nie da sie tego traktowac jako prace zawodowa Quote
Recommended Posts