xyzxyz Posted March 10, 2012 Posted March 10, 2012 Witam ;) Zwracam się do Was z pewnym pytaniem. Mam 3- letniego DON-a. Regularnie go szczotkuję metalową szczotką, ale mimo to ma sierść jak lama. Zwłaszcza w okresie zimowo- wiosennym nie mogę ogarnąć kudłacza. Słyszałam, że tego typu przyrząd będzie jak znalazł do pielęgnacji mojego psa: [URL]http://sklep.apet.pl/shop,show,4268[/URL] Co o tym sądzicie? Quote
Grey Posted March 10, 2012 Posted March 10, 2012 Polecam wstępnie czesać gęstym grzebieniem .Trymery grabkowe są o różnych gęstościach ,używam tylko Marsy Quote
Zul'a Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 Mam Donk'a i czeszę go co 2 dni, czasami codziennie dlatego, ze u nas jest sporo rzepów, które uwielbiają "przesiadywać" w sierści mojego psiska, również piach, brud trzeba mieć na uwadze. Sierść lśniąca, nie skołtuniona i przy okazji pies ma fundowany niezły masaż skóry. :-) Quote
marmara_19 Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 Kup "grabki". [URL]http://www.krakvet.pl/trixie-zgrzeblo-dwurzedowe-2407-p-1255.html[/URL] Wyczesuja fajnie martwy wlos jak i podszerstek. Sprawdza sie u moich psow od 10 lat. Takze na DONku:) Polecam takze zbaki takiego grzebienia(mam jednorzedowy) przeplesc gumka recepturka- klaki wylaza az milo! :) Gesta szczotka-tzw pudlowka dobra jest jedynie do wyczesania brudu ;) Quote
xyzxyz Posted March 11, 2012 Author Posted March 11, 2012 No ja szczotkuję swojego dwa razy w tygodniu (w miarę możliwości częściej), ale i tak się strrrasznie kołtuni. A jeśli chodzi o szampon, to jaki byłby dla niego dobry? Quote
marmara_19 Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 czeszesz ale nie wyczesujesz.. Martwy wlos trzeba usunac. Szampon? Nie uzywam szamponu.Nie "kapie" psow wcale od5 lat. Plywaja w czym sie da.. Jak jest za zimno na plywanie a sa mega brudne to splukuje je sama woda. Siersc jest bardzo fajna :) Quote
Grey Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 Marmara_19 używanie takich grabek jest nieporozumieniem . Quote
gryf80 Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 kochani nie bede zakładac nowego watku-wiec się podpinam-mam owczarka środkowoazjatyckiego z wlosem średniodługim,zaczął sie okres linienia-w związku z tym mam pytanie czy trymer hakowy o szerokim rozstawie zębów firmy karli to dobry wybór?zamierzam się z kupnem takowego sprzętu-bo jak co roku podszerstka bedzie krocie a rózne szczotki tylko"głaszcza"psa po wierzchu,więc doszłam do wniosku że ten trymer bedzie dobry(w poprzednich latach porzyczałam osterowski-super,ale nie stac mnie na niego,porzyczałam tez trixi do bani) Quote
Grey Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 Gryf80 ja użył bym grzebienia Spratts 072 i 076 oraz przerobione Marsy hakowe rozstawie 3 mm. 7 ostrzy . Odnośnie trymerów hakowych , Marsy mają grubość ostrza 0.5 mm. i dlatego dobrze działają , ale muszą mieć różne gęstości . Inne trymery są tańsze , mają grubsze ostrza ( ślizgają się po włosach ) . Quote
*Magda* Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 Ja dla swojej ONki używam czegoś takiego [URL]http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=3233&cat=155[/URL] i jestem bardzo zadowolona :) Pięknie wyczesuje podszerstek i martwy włos ;) Quote
marmara_19 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 [quote name='Grey']Marmara_19 używanie takich grabek jest nieporozumieniem .[/QUOTE] niby dlaczego? wyczesuja psa idealnie. w polaczeniu z gumka recepturka martwy wlos jak i podszerstek jest wyciagany pieknie. Geste szczotki sa fajne ale tylko do wyczesania brudu ale juz nie wlosow;/ Problemu z wyglademsiersci nie mamy zadnego. A owczar jest trzecim moim psme czesanym tego typu "grzebieniem" magdabroy- sprobuj przeplesc jeden rzadek zabkow gumka recepturka :) Na owczrakowym najpierw sie ze mnie smiali.. a pozniej byli zaskoczeni zmiana skutecznosci przyzcesaniu ;) Quote
gryf80 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 grey na marsa niestety mnie nie stać.zamówiłam karli zobaczymy-za bardzo wyboru nie było grzebienie odpadaja w przedbiegach Quote
Grey Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Marmara_19 takie narzędzie jest za rzadkie , dlatego możesz przepleść gumkę zwiększając w ten sposób tarcie . Sprawdź jak drapie po skórze i jest nieprzyjemny dla psa . Quote
*Magda* Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 [quote name='Grey']Marmara_19 takie narzędzie jest za rzadkie , dlatego możesz przepleść gumkę zwiększając w ten sposób tarcie . Sprawdź jak drapie po skórze i jest nieprzyjemny dla psa .[/QUOTE] Myślę, że to zależy od psa ;) Moja Tora czesana zwykła drucianą szczotką-to była katorga :roll: Pies wogóle nie chciał być czesany. Za to takim grzebieniem sama nastawia grzbiet do czesania ;) Quote
marmara_19 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Grey, grabie same w sobie wyciagaja wlos. Gumka recepturka swietnie wlos wyciaga tez :) Akurat moj pies czeka w kolejce z niecerpliwoscia keidy to skoncze czesac suke ;) A leciiimy ostro! Zwykla szczotka tzw pudlowka- tym to nic sie wyczesac nie da! jedynie nasionka i bloto.. a wlosy nie wychodza... Grabie sprawdzaja sie u moich psow od ok 8-10 lat. psy mialam/mam rozne. Grabie etz pozyczali ode mnie znajomi. Jednym takie sperzentowalam- wszyscy zachwyceni! Siersc rozna. Z pominieciem krotkiej bo to oczywiste ;) Quote
Grey Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Ja jednak takim narzędziem nie czesał bym psa , o szczotce to nawet nie wspominam . Quote
marmara_19 Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Bo to nieprzyjemne dla psa? Liczylam raczej na odpowiedz w stylu "taka tania szczotka i gumka niszczy wlos, dlatego musicie kupowac trymery i sprzed za min 200zl/szt ten wlosa nie zniszczy" ;) Jedynie uwazac musze przy zcesanie kudelkow przy jajkach;) I to bez wzgledu czym czesze, trzeba byc delikatnym ;) Quote
xyzxyz Posted March 17, 2012 Author Posted March 17, 2012 [quote name='marmara_19']czeszesz ale nie wyczesujesz.. Martwy wlos trzeba usunac. Szampon? Nie uzywam szamponu.Nie "kapie" psow wcale od5 lat. Plywaja w czym sie da.. Jak jest za zimno na plywanie a sa mega brudne to splukuje je sama woda. Siersc jest bardzo fajna :)[/QUOTE] Wyczesuję, bo na szczotce zostają kłęby martwych włosów, ale żeby pozbyć się wszystkiego w okresie linienia, muszę szczotkować go godzinami... Dlatego szukam czegoś skuteczniejszego. Co do pływania, to u nas nie ma gdzie ;) Quote
Recommended Posts