Jump to content
Dogomania

Schronisko na tzw. "KONCU SWIATA", masa psow bezskutecznie czekajacych na pomoc

Recommended Posts

Posted

[quote name='jovana']Ja teraz też :-)
Ale jeśli kilka lat temu ktoś powiedziałby mi że będę w zimowy mroźny wieczór ok 21-22 wracać z 2-godz. spaceru z psem to bym mu się popukała po czole, bo z natury jestem zmarzlakiem. Ale widać "przyzwyczajenie drugą naturą człowieka". Wczoraj było tak pięknie i przyjemnie wieczorem(bez wiatru) że byliśmy na spacerze prawie 2,5 godz. Co prawda Maksiu pod koniec patrzył na mnie z wyrzutem, ale pogoda była naprawdę super.[/QUOTE]

ja zawsze uwielbiałam zimę i moje psy też i żaden spacer nie był za długi

Posted

Ja tam zimy nie cierpię ale moje psiury kochaja każdą pogodę jak tylko zobaczą , że biorę smycz do ręki . Najgorsze jest to , że u nas nie ma blisko dobrych terenów spacerowych . Najczęściej chodzimy do lasu ale o tej porze roku aby się tam dostać trzeba przejśc wpław przez rzekę , lub ryzykując wpadnięcie do niej z wysokości , pokonać kretyński , oblodzony , bardzo wąski półokrągły mostek . Potem tylko przebrnięcie przez kamienistą drogę ostro pod górę , uważając na każdym kroku na luźne kamienie przykryte zamarzniętymi liśćmi .... jak przy okazji uda się nie skręcić nogi to jest super. Jak już dojdziemy szczęsliwie nad kamieniołom to mozna spacerować do woli , byle pamiętać o powrocie zanim zrobi się ciemno . Zdarzyło mi się nie raz zapomnieć i wracać w zupełnej ciemności - można taki wyczyn porównać do sportów ekstremalnych . Alternatywą jest tylko przechadzka po drodze środkiem wsi , brodząc w śniegu zmieszanym z solą i uskakując przed nadjeżdżającymi samochodami . Lub ewentualnie dostać się na łąki po drugiej stronie tej drogi , przechodząc ludziom przez podwórka ....co nie każdemu się podoba .

Posted

[quote name='mysza 1']Kurczę, zastanawia mnie dlaczego piękny Jantar tyle czeka. Wydawało się, że to będzie szybka adopcja.
Jakoś te ostatnie nasze dostawy ;) z NT nie mają farta :( Dopiero Efi poszła (chociaż to dobre) ale Kira i Didi - zupełny zastój.[/QUOTE]

Nie ma reguły. ;) Na pewno przydałyby się nowe fotki Jantara. Gdyby był ostrzyżony u fryzjera, może wyglądałby jeszcze atrakcyjniej. Co prawda wygląd to nie wszystko, ale... ;)

Dobrze, że Efi ma dom. :)

Posted

[quote name='hop!']Nie ma reguły. ;) Na pewno przydałyby się nowe fotki Jantara.[B] Gdyby był ostrzyżony u fryzjera, może wyglądałby jeszcze atrakcyjniej. Co prawda wygląd to nie wszystko, ale[/B]... ;)

Dobrze, że Efi ma dom. :)[/QUOTE]

Mowy nie ma , dla mnie jest najpiękniejszy właśnie taki jaki jest :p Strzyżenie w jego przypadku to barbarzyństwo :razz:
Jasne , jeśli trafi do nowego domu to będą sobie mogli robić z jego szatą co tam będą chcieć , ale ja juz tego nie będę oglądać ;) Tak więc sprawę urody mamy załatwioną :eviltong: , pozostaje jeszcze ta cała reszta poza wyglądem . To nie jest słodziak do noszenia na rączkach , przytulania bez umiaru i tłamszenia jak tylko człowiekowi przyjdzie na to ochota;) Chociaż generalnie Jantar bardzo lubi ludzi i uwielbia ostre zabawy .
Fotki zrobimy jak tylko pogoda będzie nam sprzyjać , teraz najczęsciej psy przypominały namoknięte mopy :evil_lol:

Posted

[quote name='elaja']Fotki zrobimy jak tylko pogoda będzie nam sprzyjać , teraz najczęsciej psy przypominały namoknięte mopy :evil_lol:[/QUOTE]
To ja się już wpraszam do robienia zdjęć przystojniakowi, a przy okazji będę miała okazję poznać go na osobiście :-)

Posted

[quote name='jovana']To ja się już wpraszam do robienia zdjęć przystojniakowi, a przy okazji będę miała okazję poznać go na osobiście :-)[/QUOTE]

Zapraszamy :loveu:
Uwaga - Jantar potrafi zauroczyć :diabloti: i bardzo zyskuje przy bliższym poznaniu ;)

Posted

[quote name='elaja']Mowy nie ma , dla mnie jest najpiękniejszy właśnie taki jaki jest :p Strzyżenie w jego przypadku to barbarzyństwo :razz:
Jasne , jeśli trafi do nowego domu to będą sobie mogli robić z jego szatą co tam będą chcieć , ale ja juz tego nie będę oglądać ;) Tak więc sprawę urody mamy załatwioną :eviltong: , pozostaje jeszcze ta cała reszta poza wyglądem . To nie jest słodziak do noszenia na rączkach , przytulania bez umiaru i tłamszenia jak tylko człowiekowi przyjdzie na to ochota;) Chociaż generalnie Jantar bardzo lubi ludzi i uwielbia ostre zabawy .
Fotki zrobimy jak tylko pogoda będzie nam sprzyjać , teraz najczęsciej psy przypominały namoknięte mopy :evil_lol:[/QUOTE]

Dołożyłaś nowe fotki w ogłoszeniu ;) - [URL]http://tablica.pl/oferta/jantar-wyjatkowy-pies-czeka-na-dom-ID1HLfb.html#93f8afa2b0;r:;s:[/URL]. Pięknie wygląda w słońcu z rozwianą sierścią.

Zwykle wolę psy z naturalną fryzurą, ale w przypadku Jantara zdecydowałabym się na "barbarzyństwo". :lol: Fajna fryzura, irokez na głowie - pies zyskałby wyrazisty i zgodny z charakterem wygląd. ;) Teraz wygląda zwiewnie, delikatnie i trochę jak maskotka.

[quote name='AniaB']u nas tez - Tusia i Roxi - zupełnie brak telefonów.. To malenkie sunie przecież, niedrogie w utrzymaniu..[/QUOTE]

Tusię widziałam na zdjęciach, ale Roxi nie.

Posted

Na tablicy Jantar ma 998 wejść, to bardzo dużo.Przepiękne zdjęcie na kanapie i inne.To taki dostojny pies.Jego szata jest cudna i niespotykana,patrząc okiem tego kto uwielbia psy z długą sierścią.Może tekst jest za ostry i zniechęca ludzi?

Posted

Niejednegu psu robiłam nową fryzurę , czasem wystarczy , że patrzę na psa i już wiem jak go uformować ale w przypadku Jantara nie jestem w stanie wyobrazić go sobie w innej fryzurze . Właśnie taki zwiewny i kolorowy jest śliczny , Szkoda , że natura mu poskąpiła równie długiej sierści na łapach - wygladałby rewelacyjnie . Dostojny to on jest tylko jak pozuje ;) bo normalnie to bardzo wesoły i energiczny pies , pyskaty i kłótliwy :evil_lol: Ulubioną zabawą jest przeciąganie sznura , szkoda , że nie możecie zobaczyć i usłyszeć co ten świr wyprawia:lol:. Na szczęście na hasło "puść" od razu się uspokaja . W zabawie potrafi byc niedelikatny , bardzo lubi pogdryzać i szczypać , trzeba nad nim panować aby nie stracił umiaru.Problemem jest to , że jeśli poczuje się zagrożony to syczy , może też uderzyć zębami , jeśli ktoś to syczenie czy zesztywnienie zignoruje . Nie jest dominantem ale jeśli ktoś pozwoli mu na zbyt wiele , to Jantar to wykorzysta . W stosunku do ludzi nie jest wogóle psem agresywnym , wręcz przeciwnie , z każdym się już wita wylewnie ale bywa też niepewny . Szczeka na wszystkie obce psy , szczególnie te większe ale to raczej nie chęć dominacji a postawa zaczepno obronna - na zasadzie ja zaczepiam a ty mnie masz obronić:diabloti:
Część fotek w ogłoszeniach już pozmieniałam , złagodziłam również nieco pierwotny tekst . Jednak proszę o korektę lub , jak ktoś ma lekka rękę do fajnych tekstów , o napisanie nowego .

Posted

Napisałam o Jantarze krótko i bez informacji zniechęcających. Jak zgłosi się ktoś sensowny, to można opowiedzieć o nim więcej. ;)

[URL]http://tablica.pl/oferta/czekoladowo-srebrny-dlugowlosy-pies-do-adopcji-ID2gSlT.html#2c0c085bdd;r:4;s:102[/URL]

[URL]http://www.gumtree.pl/cp-psy-szczenieta/krakow/czekoladowo-srebrny-dlugowlosy-pies-do-adopcji-455631283[/URL]

Posted

[quote name='hop!']Napisałam o Jantarze krótko i bez informacji zniechęcających. Jak zgłosi się ktoś sensowny, to można opowiedzieć o nim więcej. ;)

[URL]http://tablica.pl/oferta/czekoladowo-srebrny-dlugowlosy-pies-do-adopcji-ID2gSlT.html#2c0c085bdd;r:4;s:102[/URL]

[URL]http://www.gumtree.pl/cp-psy-szczenieta/krakow/czekoladowo-srebrny-dlugowlosy-pies-do-adopcji-455631283[/URL][/QUOTE]

Też myślę że więcej szczegółów na temat jego charakteru można przekazać osobie zainteresowanej w rozmowie. Szkoda że zdjęcia w ogłoszeniu nie oddają w pełni pięknego czekoladowego koloru jego sierści - całość jest w tonacji jesiennej i Jantar na nich "ginie"

Posted

[quote name='mgie']Może ogłosić któregoś z tymczasowiczów?[/QUOTE]
Ja , ja proszę :lol: Tylko trochę tych moich podopiecznych ogarnę ;)

[quote name='hop!']Napisałam o Jantarze krótko i bez informacji zniechęcających. Jak zgłosi się ktoś sensowny, to można opowiedzieć o nim więcej. ;)

[URL]http://www.gumtree.pl/cp-psy-szczenieta/krakow/czekoladowo-srebrny-dlugowlosy-pies-do-adopcji-455631283[/URL][/QUOTE]

[quote name='jovana']Też myślę że więcej szczegółów na temat jego charakteru można przekazać osobie zainteresowanej w rozmowie. Szkoda że zdjęcia w ogłoszeniu nie oddają w pełni pięknego czekoladowego koloru jego sierści - całość jest w tonacji jesiennej i Jantar na nich "ginie"[/QUOTE]

Hop! , Jovana - bardzo dziękuję :loveu: Spróbuję w takim razie z nowym tekstem , zrobimy też rudzielcom fotki śniegowe , aby nie wtapiały się w tło :lol: Dzięki za obiektywne spojrzenie , bo ja robię teksty bardzo asekuracyjne , po prostu boję się , że jak pies ośmieli się mruknąć w nowym domu , a nie daj Boże zęby pokazać to od razu wyjazd będzie :-(

Pokażę Wam teraz moją nową podopieczną ( rodem z Podhala , a jakże :evil_lol: ) , wczoraj zabrałyśmy ją z krakowskiego schroniska i zawiozłyśmy do hotelu . Ma na imię Anika , jest jużaczką :loveu: i ma CUDOWNY charakter , bardzo kochana sunia . Około 3 lata temu zabrana interwencyjnie jako zagłodzony juzaczy szkielet , dyndający na krótkim łańcuchu , no gdzie , oczywiście na Podhalu:shake: Znalazła dom , niby dobry , tylko , że dwa tygodnie temu została oddana z powrotem do schroniska :-( Proszę o udostępnianie i rozsyłanie albumu mojej podopiecznej [url]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.431513146926130.101809.100002023443913&type=1[/url]

[B]Anika [/B]:loveu:

[IMG]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/404470_431513193592792_1327773697_n.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='elaja']Tak i miałam okazje poznać również kolaczka Rokiego :lol:[/QUOTE]
A ja miałam okazję poznać wczoraj jużaczkę :) Jest cudna !!
I wczoraj dowiozłam jeszcze jedno kolakowe cudeńko :)

Posted

Chyba nowe ogłoszenia podziałały ( bardzo dziękuję hop! ) bo mam pytania o Jantara. Zgodnie z sugestiami straszę Jantarem przez telefon :diabloti: Zobaczymy co z tego wyjdzie .

Dzisiaj byliśmy w lecznicy zaszczepić się p/wirusówkom i Jantar zachował się całkiem przyzwoicie . Sara zresztą też . Jantarek błagał wzrokiem - pańcia , proszę tylko mnie tu nie zostawiaj :evil_lol: ale obeszło się bez syczenia , a nawet przytulał się do Pani doktor :lol:

Posted (edited)

Jantar nadal czeka , Sara również . Było kilka tel. ale nic konkretnego. Zamówiłam nowe ogłoszenia , może tym razem się uda chociaż jednemu . Mam nadzieję , że nie jestem jedyną wielbicielką psów , które nie przepraszają że żyją , mają swoje zdanie i potrafią je wyrazić :evil_lol: Jantar to taki rodowity góral podhalański :diabloti: pyskaty i zadziorny ale kochany jednocześnie - imię w każdyn razie nie trafione , bo raczej Harnaś bardziej do niego pasuje:eviltong:

Edited by elaja
Posted

[quote name='elaja']Jantar nadal czeka , Sara również . Było kilka tel. ale nic konkretnego. Zamówiłam nowe ogłoszenia , może tym razem się uda chociaż jednemu . Mam nadzieję , że nie jestem jedyną wielbicielką psów , które nie przepraszają że żyją , mają swoje zdanie i potrafią je wyrazić :evil_lol: Jantar to taki rodowity góral podhalański :diabloti: pyskaty i zadziorny ale kochany jednocześnie - imię w każdyn razie nie trafione , bo raczej Harnaś bardziej do niego pasuje:eviltong:[/QUOTE]

Niestety, z adopcją "charakternych" psów jest dość ciężko. Jeżeli już, to chcą takie do budy i stróżowania.

Posted

Jantar na stróża się nie nadaje , złodzieja przywitałby wylewnie a psa , który ośmieliłby sie na "gościa" szczekać pogoniłby gdzie pieprz rośnie . Poza tym , to urodzony kanapowiec więc z przyczyn oczywistych buda odpada - kanapa się tam nie zmieści:evil_lol:

Posted

Przepraszam,ale proszę Was - zajrzyjcie, bo takiego horroru nie widziałyście dawno.To się w głowie nie mieści :placz:Bardzo potrzebne wsparcie.

[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/240180-Ogromny-KRWAWI%C4%84CY-CI%C4%84GNI%C4%98TY-PO-ZIEMI-GUZ-!-NIE-MO%C5%BBE-CHODZI%C4%86-SIEDZIE%C4%86-RATUNKU!!!#top[/url]

Posted

Napiszę coś optymistycznego ;) - zagłodzona jużaczka Odessa jedzie jutro do nowego domu :loveu: a dwa dni temu pojechał do nowego domu jużak Arbat :loveu: ( oba psiaki trafiły pod opiekę Emira ) . Może i naszym podhalańskim bidom los szykuje jakieś miłe niespodzianki , tylko my jeszcze o tym nie wiemy ....... ale się rozmarzyłam :oops: